Activitat

L’aventura de descobrir l’univers laboral

CAST

Recordes el dia que vas haver de triar entre Ciències o Lletres?
I quan vas haver de decidir si volies seguir estudiant: quin camí et plantejaves?
Quin camp professional t’interessava?
O quin camí et ‘convidaven’ a fer des de casa?
Una formació professional, accedir a la universitat, entrar al mercat laboral?
Recordes quan buscaves la primera feina?
Els dubtes per fer el currículum o la incertesa de no saber què et preguntarien i què respondre en una entrevista?

.

En el moment de prendre aquestes decisions s’obren un munt d’interrogants i poc marge de temps per fer una tria. Cal tenir prou eines i recursos per prendre-les des de la tranquil·litat i el màxim de connectats i connectades amb allò que som i volem ser. I, a la vegada, apropar-nos aI món laboral observant i detectant què és allò que podem oferir i de quina manera ens donem a conèixer.

.

Un viatge a l’univers laboral

Conscients d’aquestes dificultats, hem dissenyat un programa d’orientació adreçat a l’alumnat que es troba en aquest moment vital on l’acompanyem a fer ‘Un viatge a l’univers laboral’.

El dijous dia 13 de desembre de 2018 va ser un d’aquests casos: l’equip d’El despertador va realitzar un viatge molt ‘espacial’ a l’Institut de Premià de Mar.

Com va començar a gestar-se aquest viatge? En aquest cas creant el nostre ‘Houston’ particular. De la mateixa manera que passa a les pel·lícules, ‘Houston’ el vam formar un equip d’especialistes que ens vam dedicar a preparar els detalls abans de l’enlairament i també a supervisar que tot anés bé i estar alerta per possibles canvis o resoldre situacions inesperades (no oblidem la mítica frase: Houston tenim un problema!).

La nostra missió:

Acompanyar els i les alumnes de l’INS de Premià de Mar, els herois i heroïnes, protagonistes d’un viatge per l’univers laboral on els/les convidàvem a…

  • Reflexionar sobre el propi projecte professional: On sóc? On vull anar?
  • Sentir-se protagonista del propi itinerari.
  • Identificar els propi talent o perfil competencial.
  • Conèixer els aspectes claus a tenir en compte en un procés de selecció.
  • Obrir la mirada al mercat laboral i totes les seves oportunitats.

Els passatgers i les passatgeres:

Alumnes de Batxillerat i de Cicles Formatius d’Administració i Finances, Gestió de vendes, Electromecànica de vehicles, Gestió administrativa, Activitats comercials, Instal·lacions elèctriques, Jardineria, FP bàsica d’electricitat, Curs d’accés superior i PFI d’administratiu/va.

Vàrem organitzar dos viatges: un pel matí i un per la tarda, amb uns 200 passatgers i passatgeres a cada vol, 400 en total.


“La metàfora de l’univers ens va permetre
fer el paral·lelisme entre tot allò nou i per explorar,
tot allò que ens atrau però a la vegada ens fa respecte.


La tripulació:

Al llarg de la jornada, dotze persones de l’equip d’El despertador vàrem fer l’acompanyament dels dos viatges (matí i tarda), facilitant als passatgers i a les passatgeres tota la informació necessària i fent de guies pels diferents espais proposats.

Vam plantejar la jornada des de la gamificació i la reflexió. A través del joc, vam anar identificant tots aquests aspectes claus per a l’ocupació. La metàfora de l’univers ens va permetre fer el paral·lelisme entre tot allò nou i per explorar, tot allò que ens atrau però a la vegada ens fa respecte.

Vam crear 4 grups en cada viatge i cada un d’ells va seguir una òrbita proposada per la tripulació que els va permetre visitar 4 espais interestel·lars, relacionats amb el món laboral. Cada participant comptava amb un diari de bord on anava anotant tot allò que descobria i reflexionava en cada parada del viatge.

La zona d’enlairament:

La sala d’actes de l’institut va ser el punt de trobada per contextualitzar el viatge, destacant la importància de conèixer l’espai que ens envolta, cap a on ens dirigim i els recursos que tenim, per permetre’ns viure l’aventura, sentir-nos protagonistes i celebrar ja tot el camí recorregut. Quan ja estàvem preparats i preparades, amb les instruccions de vol clares, vam fer el compte enrere…

L’òrbita proposada:

Tots els/les participants, en òrbites diferents, van visitar els següents espais: 

  • Espai 1: El despertar de la força. Què tinc? El meu potencial
    En aquest espai d’autoconeixement vàrem fer una dinàmica per identificar els nostres punts forts i un punt de millora.
  • Espai 2: Constel·lacions laborals. On vull anar? El mercat laboral
    Vàrem trobar-nos en un espai ple de planetes-ocupacions, de les més convencionals a les més actuals. Amb la finalitat d’apuntar en el quadern de bord totes aquelles que voldrien seguir explorant.
  • Espai 3: L’equipatge interestel·lar. Quins recursos necessito? Eines de recerca
    En aquest espai vàrem crear diferents tipus de CV i vam reflexionar sobre quin pot ser més adequat per expressar tot allò que puc oferir.
  • Espai 4: Interconnexions. Tinc una cita? Entrevista de feina
    Vàrem practicar entrevistes de feina, posant la mirada en conceptes com: seduir i enamorar, autoconfiança, agradar-se, pactar, la claredat del missatge, fluir…

La zona d’aterratge:

Finalment, ens vam tornar a retrobar a la sala d’actes per reflexionar sobre les coses que havien anat descobrint i de quina manera estan relacionades les unes amb les altres.
Abans de marxar, cada jove va apuntar en un post-it una paraula sobre allò que s’emportava de la sessió i així vam crear el nostre propi univers 😉

La tripulació desitja que hàgiu gaudit d’aquesta crònica. Estem a la vostra disposició per si voleu viure un viatge similar. Tenim la capacitat d’adaptar-nos a les vostres necessitats, l’univers és molt ampli, hi ha molts possibles indrets a visitar 😉

.

El vídeo resum del viatge

 

Una crònica viscuda i escrita
per Anna Soriano, amb el suport de
Jordi Esqué, Elisabet Alguacil i Jordi Muñoz
Equip El despertador


Més informació sobre la nostra feina i propostes de treball amb les comunitats d’aprenentatge i amb els i les joves.


butlleti_el despertador2

Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al butlletí i rebràs
les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

 

2 replies »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *