Creativitat

Sobre habitar el benestar

I de cop, entre el fer i el semblar automàtic, perseguint la maleïda pastanaga, un instant senzill ens retorna la màgia… 

Escoltar la serenor d’un paisatge. Capbussar-te en unes branques. Sintonitzar amb el teu batec. Escriure versos que ningú mai llegirà. Fer bombolles de sabó, d’il·lusió… Assaborir l’ara i aquí. Dibuixar un capvespre a la pell. Desaparèixer entre llençols. Degustar els rajos del sol…. 

 Els minuts passen volant, la ment se sent relaxada i el cor, ple. És el benestar real i sostenible que ens recorda que sí, que també forma part de nosaltres, de la nostra vida. No és tan aliè, llunyà o difícil de trobar com ens pensem, s’amaga a les petites coses. Només espera que ens donem el permís per habitar-lo. 
Avui, que ja tenim la primavera amb nosaltres i que a fora el món segueix al seu rotllo (com sempre), volem convidar-vos a entrar a la nostra Eixida per habitar el benestar.  Sí, potser és que l’arribada del bon temps ens està afectant (ja era hora), però teníem moltes ganes de dedicar un programa a parlar d’aquests moments de serenitat, de gaudi, de presència… I de fet, més que parlar-ne, el que volem és que els sentiu i connecteu amb ells. Vam acabar l’any parlant del malestar de la felicitat a propòsit del nou llibre d’El despertador, que, per cert, ja és a les llibreries. Justament repassàvem tot allò que ens produeix insatisfacció, patiment, angoixa quan perseguim aquest estat irreal i impostat de felicitat. Avui, però, volem quedar-nos en la segona part del títol del llibre, el subtítol ‘Desmontando mitos para habitar el bienestar’. De fet, amb la segona part de la segona part del subtítol, per ser més concrets. 

Per un dia, i sense que serveixi de precedent, deixem-nos de mirades crítiques i d’anàlisis, i submergim-nos en un viatge d’abundància i llum. 

Viktor Frankl, l'home a la recerca de sentit

La vida no té cap significat a priori. El significat de la teva vida depèn de tu, i el valor de la teva vida no és res sinó el significat que triïs.

L’any 2004 arribava per primera vegada a les nostres llibreries L’home a la recerca de sentit, una obra escrita el 1946 pel psiquiatre austríac Viktor Frankl. Allà, hi relata el seu pas per diversos camps nazis, i el seu dia a dia després de ser alliberat, una experiència que evidentment el va marcar i el va portar a definir i desenvolupar els conceptes bàsics de la logoteràpia, una psicoteràpia orientada cap a la recerca del sentit de l’existència pròpia en pacients víctimes de patiment emocional prolongat.   

Després de dues dècades en el mercat del nostre país, el llibre va agafar volada tot just l’any passat, i durant més 160 setmanes seguides va mantenir-se a la llista dels més venuts de no ficció. Què ho fa que, de cop i sense un motiu aparent, una obra com aquesta es converteixi a deshora en tot un fenomen? 

Viktor Frankl va néixer al si d’una família jueva vienesa l’any 1905, quan la psicoanàlisi de Sigmund Freud començava a guanyar popularitat entre els psiquiatres europeus. És per això que durant la seva joventut, quan es va començar a interessar per la psicologia i la salut mental, la seva formació autodidacta sobre el tema incloïa molts textos sobre psicoanàlisi. 

Tot i això, també des de molt jove va començar a desenvolupar un notable interès per la filosofia, característica que definiria la seva personalitat i la seva manera de plantejar-se preguntes existencials sobre el sentit de la vida. Als anys 30, immers en l’estudi i el tractament de la depressió i la prevenció del suïcidi, ja defensava la idea que el benestar i la salut mental tenen molt a veure amb la manera com se li atorga sentit a l’existència humana. Tot i així, el que el portaria a reafirmar-se en les conviccions va ser una experiència terrible i potencialment traumàtica viscuda en carn pròpia: el seu pas per quatre camps de concentració nazis, inclòs el d’Auschwitz. 

I és que quan l’home que fins llavors havia defensat que la vida sempre, fins i tot en les circumstàncies més penoses, té un sentit, va ser alliberat el 1945 per les tropes estatunidenques va escriure: ‘«I jo em trobo aquí, en aquesta ciutat mig destruïda, sol, sense llar i sense pàtria. Res no té sentit per a mi, res no aconsegueix alegrar-me, ni tan sols la feina». Fins i tot l’esperança de retrobar-se amb la seva mare i la seva dona s’havia esfumat. La mare, assassinada a Auschwitz , i la seva esposa, la Tilly, morta de tifus a Belsen. El seu pare, per cert, també havia mort estant amb ell al camp d’extermini. “Pel que sembla, la persona destinada a patir no troba un final. Sempre es pot enfonsar més i més”, deia en una carta. 

  Aquestes, i no les viscudes com a presoner als camps de concentració, van ser les hores més baixes de Frankl. En retornar a Viena, el psicòleg es va refugiar ràpidament en la feina, que li servia d’anestèsia per apaivagar el seus pensaments, però no pas el seu malestar. Poc a poc, però, i aplicant els principis del seu mètode, la logoteràpia, va anar reconciliant-se amb la idea que la vida té un sentit infinit, encara que sigui a través del patiment i el fracàs.  

Durant aquests anys de postguerra també va escriure L’home a la recerca de sentit, que citàvem al principi, i tant a aquesta obra com a les notes personals i les cartes del seu arxiu privat, Viktor Frankl ens ha llegat multitud de lliçons de valor universal que ens conviden a reflexionar sobre com podem habitar el benestar. 

  Com quan diu que “La persona sempre conserva la llibertat d’adoptar una actitud o una altra davant del seu destí, davant les circumstàncies”, o també “La felicitat és com una papallona. Com més la persegueixes, més fuig. Però si dirigeixes l’atenció cap a altres coses, ella ve i suaument s’atura a la teva espatlla. La felicitat no és una parada en el camí, sinó una manera de caminar per la vida.” I sobretot quan ens recorda que “l’amor, al capdavall, és l’única resposta al problema del sentit de la vida”. 

Sentit i actitud, dues paraules clau quan parlem de benestar. No podem decidir tot el que ens passa, i a vegades allò que ens passa pot ser tan esfereïdor i inexplicable com l’experiència del nostre protagonista. Tanmateix, podem continuar connectant i construint un propòsit des de l’acceptació de les noves circumstàncies vitals, del present.  

I si ens preguntàvem com és que ara, 80 anys després, l’obra de Frankl s’ha convertit en un best-seller, demanem-nos primer: és que a la societat occidental d’avui ja no ens treu la son el sentit de la vida? És que els humans hem après a no repetir els horrors de l’holocaust? 

L'Àgora amb Isabel Verdaguer

Avui l’espai de l’Àgora és en la millor àgora possible: la natura. Estem en un bosc preciós ubicat a Caldes de Malavella, amb la companyia dels arbres, dels ocells, del vent, de la calma… i també de la Isabe Verdaguer. La Isabel és ecoterapeuta i directora del projecte Biotop Natura, on combina ecoteràpia, ciència i espiritualitat per millorar el benestar físic i emocional. Ofereix experiències de connexió amb la natura, com banys de bosc i teràpies personalitzades. A més la Isabel ha col·laborat amb nosaltres en diferents propostes.

Pretextos culturals

Per Elisabet Alguacil i Balién

Sovint, i potser amb més assiduitat des de la pandèmia, recorrem a l’art a la recerca d’entreteniment i d’evasió, però també per explorar emocions i experiències, per aprendre i per veure’ns en el mirall que les diferents disciplines artístiques ens ofereixen. 
 
En altres moments convulsos de la història fins i tot han aparegut subgèneres per alleugerir el pes de les circumstàncies. És el cas de la Gran Depressió als Estats Units d’Amèrica, pels volts del 1929, quan va néixer un subgènere cinematogràfic de la comèdia anomenat screwball comedy –o comèdia esbojarrada- perquè la població pogués desconnectar dels problemes i hi trobessin un missatge positiu amb històries que tancaven amb happy ends. En aquest cinema juganer i transgressor hi podem incloure títols com La fiera de mi niña, Luna nueva de Howard Hawks, o Històries de Filadèlfia, de George Cukor. Justament aquestes històries que he esmentat tenen en comú que estan protagonitzades per parelles que es refan després d’un trencament o d’un temps de separació. 
 
La pel·lícula Volveréis, de Jonás Trueba, és un homenatge a aquest cinema. Us n’explico l’argument: Ale, directora de cinema, i Alex, actor, decideixen separar-se i celebrar una festa de comiat, prenent la suggerència que el pare d’Ale li havia fet de forma anecdòtica un temps enrere. El pare d’Ale, per cert, està interpretat per un divertit Fernando Trueba a qui el seu fill, el director real de la pel·lícula, també homenatja.
 
La parella inicia un peregrinatge de trobades amb amistats i familiars per comunicar la notícia. Els intèrprets: Itsaso Arana i Vito Sanz també són coguionistes d’aquesta comèdia que beu de la tradició de la comèdia clàssica d’embolic que ha derivat en les feelgood movies d’avui dia. I d’això m’agradaria parlar-vos avui, del benestar que ens fan sentir algunes peces, cintes, obres i títols que s’acostumen a etiquetar com a feel good movies, feel good books, sèries, etc.  
 
El gènere feelgood es proposa fer sentir bé el públic lector, espectador, etc. En la literatura, trobem els seus orígens a la Gran Bretanya durant la II Guerra Mundial com a resposta als temps tan durs que estaven vivint. S’hi inclouren novel·les construïdes en atmosferes agradables, ambients acollidors amb personatges amb encant que mostren el millor de si mateixos, que tenen sentit de l’humor i comparteixen un missatge positiu, promovent el benestar. Aquestes característiques han traspassat al cinema i tenim un munt de pel·lícules que hi encaixen: un exemple que s’ha convertit en un clàssic modern del cinema és Amélie, dirigida per Jean-Pierre Jeunet el 2001, que compta amb la música d’Yann Tiersen. La protagonista, interpretada per l’actriu Audrey Tautou, que treballa de cambrera a Montmartre i té una una imaginació desbordant, ens va captivar i ens va fer somiar que la bondat podia ser un propòsit vital capaç de fer millor la vida de les persones del nostre voltant. Per aconseguir-ho Amélie altera el seu dia a dia per incidir en el seu benestar. 
 
Podeu veure Volveréis a Filmin i podeu cercar el DVD d’Amélie a les biblioteques, ja que actualment no es troba a plataformes. 
 
I tu, com avaluaries el teu nivell de felicitat? Quins indicadors t’ajudarien a definir-la? Al país de Butan el nombre de vaques i ases, el fet de tenir un tractor, la conciliació entre vida laboral i personal, el sentit del karma o la confiança que tens amb el veïnat són algunes de les 148 preguntes que els 75 agents de la felicitat, treballadors contractats pel govern, fan per mesurar la felicitat de la gent en una escala matemàtica. I així ho retrata el documental El agente de la felicidad, dirigit per Arun Bhattarai i Dorottya Zurbó, que va ser presentat mundialment al prestigiós Festival de Sundance. 
 
Butan és un país petit situat a l’Himàlaia, amb frontera amb el Nepal i la Xina, que es considera el més feliç del món, o això indica l’FNB, la Felicitat Nacional Bruta, marcador que determina la política nacional i es promociona en els seus propis mitjans de comunicació amb un orgull propagandístic. 
 
Aquest punt de partida simpàtic i amable es va diluint a mesura que coneixem les històries de soledat i injustícia que viuen les dones entrevistades, a més del propi agent de la felicitat protagonista del film. L’Amber és un home de 40 anys que viu amb la seva mare, a qui cuida. En la investigació sobre la felicitat dels altres, ell cerca la seva pròpia plenitud tractant de fer realitat el seu desig de casar-se i tenir fills, tot i que es conformaria amb obtenir la ciutadania butanesa, que no ha aconseguit per ser fill d’immigrants nepalesos. 
 
Viatgem de Butan a Anglaterra, a Londres, perquè us vull presentar les protagonistes de la sèrie We are Lady Parts, de Nida Manzoor, que relata la història d’un grup de joves musulmanes que comparteixen una banda de punk feminista. La banda vol incorporar una guitarrista i coneixen la candidata perfecta, si no fos per la seva por escènica. A més de talentosa guitarrista, Amina Hussein és una aplicada estudiant de microbiologia que veurà ampliar-se el seu món conservador i impregnar-se de l’energia anàrquica del punk. 
 
Us recomano la sèrie perquè ens ajuda a trencar estereotips, perquè està protagonitzada per dones musulmanes que canten cançons feministes plenes d’humor, denúncia i molta força, perquè és divertida, perquè retrata els desafiaments de l’edat i del seu context, i perquè encomana aquest impuls de fer les coses a la manera autèntica de cadascú i cadascuna, i això és benestar en majúscules. Trobareu la 1a temporada a Filmin. 
 

Amb aquesta cançó, Sant Josep feu-lo dormir, Alba Careta i Henrio recuperen un tema popular inclòs al disc Udolç, el qual forma part del projecte Càntut. Cançons de tradició oral, que aplega i dinamitza el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines. Càntut compta amb un cançoner de més d’un miler i mig de cançons allotjades al web cantut.cat, i celebra un festival cada tardor a Cassà de la Selva. Udolç neix d’estirar el fil de la iniciativa Càntut a l’escola: cacem i cantem cançons i la recerca duta a terme per part de l’alumnat de Cassà de la Selva durant el curs 2021-22 amb la qual van recollir més d’un centenar de cançons de bressol de les diferents cultures del municipi. En aquest viatge oníric, Alba Careta i Henrio recuperen les cançons utilitzades en els moments més tendres de la criança i que han passat de generació en generació amb l’objectiu de tranquil·litzar i adormir les criatures. La plenitud i l’abundància que ens aporten uns braços que ens acullen, una música cantada a cau d’orella i la sensació de protecció absoluta ens connecta amb el goig d’estar vives. 
 
Bressolats per aquesta onada de dolçor acabem el Pretext d’avui dedicat al benestar amb el poema Quan t’acostes a mi de la poeta, escriptora i activista Maya Angelou que va néixer el 1929 a Saint Louis (Missouri) i va morir el 2014 a Winston-Salem (Carolina del Nord). Amb traducció d’Anna Pena. 
 

Quan t’acostes a mi, tot d’una,
I m’arrossegues
A cambres llunyanes,
On rauen els records.

I m’ofereixes, com a un infant, les golfes,
Trobades de dies escassos.
Andròmines de petons furtius.
Rampoines d’amors prestats.
Baguls de paraules secretes,

PLORO.

La dolça nostàlgia del passat també ens escalfa: instants que tornen a passar pel nostre cor…

I tu, com habites el benestar?

Aquesta vegada, canviem el format de la secció per mostrar-vos en clau musical els testimonis recollits a l’11a edició del concurs de creació Somriu la vidaen Xevi Compte, la Cèlia Marecaen Quim Chico, la Noemi Alcázarla Paula, en Damià i en Marc Bernatallada, en Sergi Dalemus, l’Olga Rabasa i la Diana Hermoso ens comparteixen els seus moments de benestar.

Una mirada endins

Vull convidar-te a que et regalis un instant només per a tu. 

Que tanquis els ulls i et regalis un instant per respirar i abraçar exactament qui ets en aquest moment. 

Un instant perquè respiris amb tranquil·litat el que sigui que visquis, el que et passa, el que sents ara mateix. 

Per abraçar el teu món emocional, sense judicis, amb totes les seves tonalitats. 

Un instant perquè puguis respirar les llàgrimes, els plors, els dolors. Les alegries, les bogeries. Els temors, les confusions. Els dubtes, les incerteses. Les ràbies, les il·lusions. Les companyies i les celebracions. 

El que sigui que t’acompanya ara i aquí és benvingut. 

Vull convidar-te a donar-te permís per ser, per sentir-te, per abraçar-te, per expressar-te. 

Per ser tu, fràgil i imperfecte. 

Per estimar la teva autenticitat. 

Per abraçar les teves llums i les teves ombres, sense judicis. 

Et convido a seguir respirant, a seguir bevent un glop més de tu, d’aquesta essència tan bonica que té ganes de seguir creixent i caminant. 

Una reflexió final

Compartir, jugar, connectar, sentir, viatjar, escoltar, somiar, estimar, badar, contemplar, menjar, dansar, córrer, llegir, escriure, crear, reflexionar, explorar, abraçar…  

L’actitud, el propòsit, la presència, l’atenció, l’amor, la natura, l’art, la música, la cultura, … 

Realment, i gràcies també a totes les aportacions de totes les persones que heu volgut participar d’aquest programa, tenim un munt d’espais, de canals, de propostes, que configuren una paleta de colors molt completa per inspirar-nos a habitar el benestar… 

Tot i així, no podem oblidar-nos d’un concepte que parla de com ens relacionem amb la vida. Perquè tant o més important, fins i tot diria jo, del que fem és com o des d’on ho fem…  

Parlem de l’abundància: és clau per habitar-nos saber que ens tenim a nosaltres. I l’abundància és el que ens permet relacionar-nos amb la vida sense necessitat que la vida o els altres siguin de cap manera.  Té a veure amb aquesta força interior que ho travessa tot que va més enllà de les circumstàncies, a la qual al·ludíem a través de l’exemple de Viktor Frankl. 

Podem relacionar-nos amb la vida des de la carència, que ens porta a la insatisfacció permanent, a la necessitat, a la  dependència, a la frustració i a la buidor permanent. O podem fer-ho abraçant el que sigui que hi ha, i jugant amb les cartes que tinguem, sabent que ens tenim a nosaltres per sostenir-nos, assaborint el que hi ha, potenciant la nostra responsabilitat, lideratge i autonomia. Podem connectar amb la plenitud malgrat tot sigui imperfecte i aparentment ens faltin coses. 

 Realment des d’aquí és més fàcil habitar el benestar. Ara bé, que important és trencar amb el tòpic que depèn només de nosaltres habitar el benestar.  Un dels tòpics que més mal han fet. Evidentment que un component molt important és l’actitud i aquesta abundància però hi ha altres factors que també impacten i que és fonamental tenir-los en compte perquè si no alimentem una demagògia quasi criminal. 

Com a éssers socials interdependents que som, vivim en el context d’una estructura social que no és igual per a totes. Hi ha una sèrie de determinants socials (de sexe, gènere, edat, origen, classe, economia, salut, orientació sexual, etc.) que condicionen totalment la nostra visió i la nostra capacitat de moviment, és a dir, la facilitat o dificultat de transformació. I obviar això seria pervers. 

Com deia la Magda Casamitjana, exdirectora del Pacte Nacional  de Salut Mental a Catalunya, a l’Eixida que vam fer sobre el poder de la vulnerabilitat,  “el codi postal condiciona el benestar de les persones”.

 I no només són aquests elements estructurals, els que ens condicionen, sinó que hi podríem sumar altres elements més contextuals, del moment puntual que estem transitant, que també poden estar afectant.

Bonus track: preguntes regal per acabar

  • Què li dona sentit o propòsit a la vida? Què és important? Quant ho tens present? 
  • Amb quina actitud viatges pel teu dia a dia: des de la carència, o des de l’abundància? 
  • Què agraeixes avui? 
  • I, com preguntàvem al concurs de creació #somriulavida d’enguany, què t’aporta benestar?  
  • A què li vols pujar una mica el volum per habitar més el benestar? 

Un article de:

Mariona Rabasa,
comunicadora audiovisual i responsable de
comunicació d’El despertador.

 

Jordi Muñoz,
coach, recreador personal i musicoterapeuta,
codirector d’El despertador.

 

Categories: Creativitat, Ràdio, Uncategorized @ca

Tagged as: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *