amb els joves

Jornada de voluntariat en clau de mentoria amb joves de Fundació Adsis i treballadors de Telefónica

CAST
2016-10-21_voluntariado-telefonica-i-fundacion-adsis_el-despertador4D’una banda: la força, l’empenta dels joves, l’espontaneïtat, els dubtes, les preguntes… De l’altra: l’experiència de les persones voluntàries, la il·lusió de compartir, la voluntat d’ajudar a trobar respostes i acompanyar en els dubtes.

L’objectiu: viure una experiència de mentoria que acaba sent de doble direcció.

Arriben al centre del Carmel de Fundació Adsis amb nervis, emoció, il·lusió. Són els voluntaris de Telefónica, que avui celebren el Dia Internacional del Voluntariat a nivell mundial. L’altre grup arriba escèptic, amb sensació de ‘quin pal’ però amb certa expectativa per descobrir una activitat diferent. Són els nois i noies participants del Programa de Formació i Inserció (PFI) de Comerç de Fundació Adsis.

Entre tots dos grups sumen una quarantena de persones. I a nosaltres ens han encarregat el disseny i la dinamització d’aquesta jornada de voluntariat en clau de mentoria. Però… mentoria, per a qui?

Dos mons que d’inici semblaven ben diferents es van obrint i apropant

La roda de presentacions ens ajuda a trencar el gel i a conèixe’ns. Compartim expectatives. Els joves escullen els voluntaris i voluntàries que volen com a companys/es. Ja hi ha hagut alguns ‘flechazos’ i es nota el feeling entre alguns participants i, sobretot, molt bon rotllo.

Comencen les converses en parelles o trios: desapareixen les vergonyes i els prejudicis d’uns i altres s’esbaeixen. L’etiqueta de ‘joves en risc d’exclusió’ és exactament això, una etiqueta que no defineix en absolut el que esperaven trobar els treballadors de Telefónica. Són joves i adults amb somnis i pors, que van trobant un equilibri entre il·lusions i experiències que els servirà per dibuixar un pla perquè els nois i noies avancin cap als seus somnis i objectius. Dos mons que d’inici semblaven ben diferents es van obrint i apropant.

Els joves omplen de preguntes els seus mentors: sobre els reptes, els obstacles, la vida, el camí que els ha dut a ser on són, el creixement professional, però també el desenvolupament personal. Els joves encomanen l’energia. Els adults els impulsen. Les dinàmiques per explorar la creativitat, la gestió del canvi i l’autoconeixement en clau de joc i diversió sumen rialles i nous descobriments i possibilitats.

Fa unes hores no es coneixien de res i, en canvi, molts saben que seguiran en contacte. Que no caminaran sols. Algú altre creu en ells. Els joves reforcen la seva confiança i tenen el convenciment d’apostar fort per tirar endavant.

 2016-10-21_voluntariado-telefonica-i-fundacion-adsis_el-despertador9Apostem pel benestar dels joves, despertant el propi potencial

Un dels nostres àmbits d’actuació, i d’acció, són els joves. Sabem que s’enfronten a una societat líquida, canviant, volàtil, amb una realitat i context difícils (les xifres d’atur juvenil són esfereïdores), i en canvi sentim que hem de confiar en ells i ens les seves possibilitats, per difícil que sigui la realitat de partida. Absolutament ningú té dret a demanar-los que somnïin o s’il·lusionin en petit… L’experiència ens demostra que quan els escoltem i acompanyem a definir i caminar el futur -estiguin en la situació que sigui-, guanyen confiança i seguretat. Quan descobreixen allò que els apassiona i fan bé ja no tenen aturador, i és el millor inici per començar a construir projectes.

Experiències com aquesta ens donen confiança i ens recorden el sentit i el propòsit de la nostra feina, ens omplen d’energia i ens referma en la nostra aposta pel benestar de les persones.

Moltes gràcies per la confiança i per haver compartit una experiència plena d’autèntica generositat.

Me llevo un momento único con una persona muy especial”

Una inyección de energía joven”

Ha sido una experiencia inolvidable”

Un pequeño momento mágico”

2016-10-21_voluntariado-telefonica-i-fundacion-adsis_el-despertador3

…………………….

icona-llapisTambé et poden interessar els següents continguts:


butlleti_el despertador2.
Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al butlletí i rebràs
les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *