El despertador

Les claus del nostre decàleg

CAST

El nostre ‘llibre d’estil’ en format decàleg

Potser perquè ens vàrem endinsar en aquesta aventura des de l’amor i des de les ganes d’aprendre i no des de la necessitat ni voluntat d’ensenyar res. Potser perquè sentim que realment no som ningú per ensenyar o donar eines, perquè la vida i les ganes d’aprendre i emprendre de cadascú/na són personals i intransferibles.

Potser perquè mai hem cregut que l’aprenentatge sigui una transmissió de coneixement unidireccional a través d’informar de receptes i reflexions ja fetes, per molt que puguin ser molt bones i elaborades. Perquè la informació difícilment arriba a les cèl·lules i, en canvi, els rajos del sol a la cara, el so d’una melodia, un somriure còmplice o una abraçada sentida sí que ho fan.

Per tot plegat i, sobretot, pel foc de les ganes d’aprendre i de despertar vida va acabar sorgint El despertador. Una iniciativa que ha anat creixent, despertant-nos i despertant més i més, gràcies al cor, l’entusiasme i talent de tantes persones.

Què volem? Despertar-te les ganes d’explorar-te i descobrir els teus talents, les famoses “eines” que tenim amagades o adormides i que són conseqüència de diferents portes que acompanyem a obrir amb diferents claus.

Claus que defineixen el nostre idioma, el nostre ‘llibre d’estil’, el fil conductor a l’hora d’acompanyar els processos, independentment de les eines que utilitzem (coaching, ecologia emocional,  musicoteràpia, pedagogia sistèmica, etc.)

La nostra raó de ser – la forma com acompanyem les persones a créixer -, passa per algunes d’aquestes claus: 

1. Clau a la PROXIMITAT

Propers/es: com volem que ho siguis tu. Per això és fonamental mostrar-nos oberts/es, humans/es, confiables, imperfectes i no donant respostes sàvies sinó oferint preguntes i noves propostes que et duguin a nous horitzons. Per esbrinar plegats i plegades noves possibilitats.

2. Clau a la TEVA REALITAT

Estem per a tu. Ens agrada fer-ho tot A MIDA. Conversem amb qui ets i el que passa. El més important ets tu, la teva realitat i les teves ganes de viure-la millor. El nostre propòsit no és agradar-te ni donar-te respostes per tot, sinó acompanyar-te a generar aprenentatges útils, aplicables i significatius. Cadascú i cadascuna lidera el seu procés, el seu ritme i tempo d’aprenentatge, així com les seves pors i ganes de desafiar-se.

3. Clau a la PARTICIPACIÓ

Amb TU: aprenem plegats i plegades. Diuen que conversar vol dir canviar junts/es. Precisament plantegem totes les propostes com una conversa, una dansa en la qual compartim, aprenem i ens transformem plegats/des. Per això promovem un espai d’aprenentatge horitzontal, inclusiu i coconstruït. On tots i totes som corresponsables, des del respecte i el lideratge, de crear un context que faciliti l’exposar-nos lliurament.

4. Clau a la VIVÈNCIA

Sense acció no hi ha transformació. Apostem per recrear, dins i fora dels espais estipulats, experiències significatives a partir de les quals reflexionar. És des de la vivència que integrem més fàcilment; ja no és recomanació, consell, desig o opinió, sinó que a partir de la teva modalitat i moment actual es produeix l’”insight” significatiu.

5. Clau al VIATGE

Viatjant amb tu. Tot viatge té un punt de partida però mai sabem realment l’abast de tot el que podem descobrir-hi. T’acompanyem cap al desconegut en una travessia que passa per 3 portes perquè sigui el més rica possible: emocional (sentida), corporal (viscuda) i cognitiva (conscient).

6. Clau a la COMPANYIA

T’acompanyem, no t’ensenyem ni sostenim. Acollim, respectem, confiem, apostem, però la responsabilitat de liderar el teu aprenentatge és només teva. Volem que t’acompanyis amb respecte i confiança a fer créixer la teva flama. I que amb ella puguis inspirar els i les altres.

7. Clau a la CONNEXIÓ

Connectem amb tu, amb el teu propòsit, amb les teves motivacions, amb el sentit.
Connectar amb el que et dóna vida és una forma d’assegurar la presència, la il·lusió i la fluïdesa.

8. Clau a l’AUTENTICITAT

Sincers/es i coherents. Ens agrada practicar amb l’exemple: si volem convidar-te a atrevir-te a anar més enllà hem de ser els primers en fer-ho. Si volem que et permetis ser imperfecte i t’acceptis (pors, vergonyes, etc.) per estar present, abans ho hem d’haver fet nosaltres.

9. Clau a la INCONDICIONALITAT

El respecte i l’acceptació incondicional, sense judicis (intentem alliberar-nos de les etiquetes) per no condicionar el creixement, són pilars fonamentals. Ens agrada desafiar-te, des del respecte, sempre convidant-te a anar un pas més. Que surtis de la zona de confort, perquè sabem que vols més.

10. Clau a la RECREACIÓ

Juguem amb tu. El Joc és una forma de viure. Apostem per una metodologia recreativa, dinàmica i estimulant, perquè creiem que els aprenentatges i els reptes només poden venir d’un SÍ incondicional. L’única manera de superar les pors i les resistències al canvi és connectant amb la flexibilitat, la diversió i el repte del nen o la nena que aprèn mentre juga. Que vol jugar ARA i AQUÍ.

Aquestes són algunes de les claus que fem servir per obrir algunes portes. Encara ens queden moltes claus noves per aprendre i moltes portes per descobrir.

Seguirem explorant i aprenent amb el desig de poder-te acompanyar a anar més lluny. El motiu ho val i seguirem posant el millor de nosaltres.

Acceptem el repte. I tu? T’hi apuntes?

.


Jordi Muñoz i Jovell
Coach i recreador personal
Fundador i codirector d’El despertador

2 replies »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *