El magazín de Ràdio El despertador
Estrenem nou programa radiofònic! Feia dos anys que no resintonitzàvem la nostra ràdio despertadora i ens venia molt de gust nodrir-la amb nous continguts. Per fi, aquest curs hem pogut fer realitat un dels poropòsits que ens marcàvem per al 2023: posar en marxar el nostre primer magazín.
Així doncs, us presentem L’Eixida, un llindar entre l’endins i l’enfora, un espai per conversar de diferents temes mentre ens toca l’aire i compartim tranquil·lament. Coproduït i copresentat per Mariona Rabasa Yrla i Jordi Muñoz Jovell. amb la col·laboració d’Elisabet Alguacil Balién, cada capítol anirà d’un tema diferent i comptarà amb persones convidades, que abordarem a partir de diferents seccions que mantindrem en cadascun dels programes.
Escolta els capítols:
Capítol 7: Sobre el poder de la vulnerabilitat
L’acceptació i l’expressió de la vulnerabilitat poden jugar un paper fonamental en la millora del benestar en un context actual on les dades alerten d’un increment dels casos de malestar emocional i trastorns de salut mental. Quan acceptem les nostres emocions i compartim les nostres experiències, podem construir connexions més fortes i un ambient de suport que és essencial per al nostre benestar. De tot això en parlem al primer capítol de la segona temporada, un programa que a l’Àgora compta amb Magda Casamitjana i Clara Rubio, dues figures clau per entendre la realitat de la salut mental a Catalunya; a la Biografia recordem la medalla més important de Simone Biles, i al Contestador dels tòpics repassem amb la nostra codirectora, Anna Soriano, algunes claus que ens ajudin a trencar molts tòpics associats a la productivitat laboral.
Capítol 6: Sobre els vincles i l'art d'acompanyar
Acompanyar és intrínsec a la nostra essència. Com deia Aristòtil, l’ésser humà, com a zoon politikon (animal polític) que és, tendeix per naturalesa a socialitzar-se i interrelacionar-se. Diàriament gestionem la complexitat d’aquests reptes, però també la complexitat d’acompanyar l’esdevenir de les persones amb qui compartim trajectes diversos. En parlem de tot plegat a l’últim capítol de la temporada, un programa que a l’Àgora compta amb Elisenda Pascual Martí, psicòloga i psicoterapeuta especialitzada en famílies i criança respectuosa; a la Biografia ens endinsem en la vida i el llegat d’un dels pensadors més grans de la història, Sòcrates, i al Contestador dels tòpics preguntem a l’equip formatiu d’El despertador (la Míriam Martí, la Maricel Ruiz, l’Anna Soriano i el Jordi Esqué) per alguna clau amagada i no tan tòpica que han descobert a l’hora d’acompanyar.
Especial Lila Fest: Sobre la síndrome impostora i altres formes de liderar
Sortim a l’exterior i fem el programa en directe per primera vegada!
El passat 25 de maig vam participar a la primera edició del Lila Fest, un esdeveniment organitzat per la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere per promoure una vida lliure de violències masclistes que va tenir lloc al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona. Nosaltres ens hi vam sumar a través de la iniciativa ‘Associa’t a la Ràdio #LilaFest’, un espai de programes i podcasts en directe amb locutores de ràdio, professionals i militants d’entitats i col·lectius feministes organitzat amb la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i Torre Jussana.
De 14 a 15 h, vam parlar de com les dones podem superar la síndrome de la impostora i desenvolupar noves formes de lideratge més inclusives i empoderadores amb l’activista Carme Diaby Drame, supervivent i formadora contra els abusos sexuals, i la Sofia Ginesta, estudiant de psicologia i membre de la Colla Castellera Trempats de la Universitat Pompeu Fabra.
Capítol 5: Sobre la presa de decisions
Com podem actuar davant dels dubtes i els dilemes que ens desafien en moments vitals? Com podem fluir en la incertesa en un món amb infinites possibilitats però on no tothom té les mateixes opcions? Ho abordem, com sempre, amb l’ajuda de persones inspiradores i les seccions habituals: la Rosa Galán, guanyadora del relat del nostre 10è certamen de creació literària #somriulavida, és l’heroïna anònima de la Biografia; amb el Miquel Antonijuan, director d’equips i coach vocacional, i l’Omar Diatta, secretari executiu de la Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya, reflexionem a l’Àgora sobre les oportunitats i com trobar el nostre propòsit; a la secció Pretext la nostra companya Elisabet Alguacil Balién ens descobreix joies cinematogràfiques i literàries per seguir estirant del fil del fet de decidir, i al Contestador dels tòpics qüestionem el maniqueisme i l’imperatiu de no poder viure amb dubtes.
Capítol 4: Sobre la síndrome impostora i les altres formes de liderar
Amb l’excusa del Dia Internacional de les Dones volem conversar sobre la síndrome impostora i sobre altres formes de liderar. Parlem, d’una banda, d’aquest sentiment infundat que ens diu que no som suficientment bones, del menysteniment dels nostres guanys… I també de com el lideratge femení pot contribuir a trencar amb l’estil de direcció tradicional i inspirar altres formes de liderar. A la biografia recordem Gerda Taro, fotoreportera l’obra de la qual quedà amagada molt temps rere el pseudònim de Robert Capa. A l”Àgora’ conversem amb la doctora en Psicologia Social Sara Berbel Sánchez i l’experta en direcció de persones Maika Farriols Conangla, i a la secció ‘Pretext’ la nostra companya Elisabet Alguacil Balién fa un repàs a ficcions en què el rol tradicional home-dona es qüestiona. A ‘El contestador dels tòpics’ ens acompanyen dues líders molt inspiradores: Eva Saldaña Buenache (directora executiva de Greenpeace España) i Analía Juan Guillén (líder del cercle de done si natura Casa Ziar), i acabem amb una ‘Mirada endins’ que ens porta Anna Soriano Oliver, codirectora d’El despertador.
Capítol 3: Sobre la gestió de les expectatives i els propòsits
Iniciem l’any parlant de les expectatives i els seus companys de viatge: les comparacions i l’afany per la validació externa, l’autoexigència i la dictadura del pensament positiu, l’esperança i el permís per somiar… Com sempre, ho fem acompanyats d’uns convidats molt especials. A la biografia repassem les vides de tres ‘somiatruites’ amb destins ben diferents; a l’Àgora conversem amb l’actriu Ángela Palacios i l’expert en gestió del canvi Baldi Figueras, i a la secció ‘Pretext’ la nostra companya Elisabet Alguacil ens descobreix, entre moltes altres troballes, la història inesperada i el valor de les cares B del vinil. Tot plegat, mentre desmuntem el tòpic de la nostra millor versió, vibrem amb la selecció de ‘temacles’ sobre les expectatives i ens emocionem amb una ‘Mirada endins’ en format conte.
Capítol 2: Sobre els finals
Si al primer capítol parlàvem dels inicis, ara parlem dels finals, dels tancaments. Però no patiu, l’Eixida no s’acaba! Així com aquest magazín és un llindar entre l’endins i l’enfora, la vida també és un llindar entre els inicis i els finals. Dues cares que conviuen indissociables en aquest extraordinari viatge: vida i mort, guanys i pèrdues, amor i dolor. En aquest segon capítol parlarem amb l’experta en dol i pèrdues Vera Santos, coneixerem el llegat de Ramón Sampedro i la seva lluita per una mort digna, reflexionarem sobre els tòpics dels temps passats i descobrirem pretextos de ficció.
Capítol 1: Sobre els començaments
Iniciem L’Eixida precisament parlant dels començaments, dels inicis. Alguns els escollim i hem de gestionar les expectatives que tenim. D’altres ens atropellen i posen a prova la nostra resiliència o gestió del canvi. En aquest primer capítol parlarem amb dos convidats molt especials sobre el procés creatiu, coneixerem l’obra de Julia Cameron, reflexionarem sobre els tòpics que us fan més ràbia del fet de començar i descobrirem inicis de la ficció, entre moltes altres sorpreses.
Volem donar les gràcies a:
L’Elif Burgaz (amb el seu tema Dreamwalker) per posar música i a l’Arlin Sagués veu a la sintonia de l’Eixida, i el Xevi Compte (amb el seu tema Ellipsis) i la Pilar Abajo (amb la seva veu) per crear la sintonia de Ràdio El despertador.
Gaudeix de tots els continguts dels capítols del nostre magazín radiofònic en format article!
Categories: Creativitat, Ràdio