Segons una enquesta de l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball (INSST), el 59% de les persones treballadores a l’estat espanyol han experimentat estrès relacionat amb la feina en algun moment, fet que pot provocar problemes com l’ansietat, la depressió i fins i tot malalties cardiovasculars. A més l’absentisme laboral per motius de salut mental ha augmentat considerablement en els últims anys, arran de la pandèmia, fins al punt que han nascut fenòmens com el que es coneix per ‘quiet quitting’, o renúncia silenciosa, en català, que insta els i les treballadores a fer la mínima feina possible sense arriscar el lloc de treball per evitar el ‘burnout’.
Després de que el programa anterior tractéssim el malestar de la felicitat, volem conversar sobre el benestar a la feina: Quantes hores del nostre dia, de la nostra setmana, de la nostra vida, dediquem al vessant professional? Quina importància li donem a la feina i quant prioritzem el nostre benestar? Quina prioritat ocupa el salari emocional o la nostra realització personal en l’equació de la nostra recerca laboral?
La condemna de Sísif i el destí forjat d'Hefest
No t'escarrassis, ànima meva, per una vida immortal, però esgota l'àmbit del possible
Píndar, poeta de l'Antiga Grècia
Amb aquesta cita del poeta grec Píndar, Albert Camus obria al 1942 el seu assaig El mite de Sísif, un plantejament sobre la filosofia de l’absurd.
Sísif, aquell rei corinti astut i mentider que va pagar cara la seva traïció. Fart de la seva arrogància per haver burlat la mort dues vegades, Zeus va condemnar-lo eternament a arrossegar una roca muntanya amunt només per veure-la rodolar de nou una vegada i una altra.
Estúpid, oi? Ara imagina una analista de dades d’avui que treballa en una gran empresa. Cada setmana, li demanen que generi informes detallats amb mètriques i estadístiques per a diferents departaments. Ella inverteix hores recopilant dades, preparant gràfics i escrivint conclusions, però, un cop enviat l’informe, no rep cap feedback. No sap si l’han llegit, si ha servit per prendre decisions o si el seu esforç s’ha traduït en un impacte útil per a l’empresa. La setmana següent, el procés es repeteix, però amb una mica més d’esforç, aviam si així, ara sí, aconsegueix el reconeixement de qui sap qui.
Quantes vegades no hem sentit que les nostres tasques són com la roca de Sísif? Repetitives, sense un objectiu clar, o fins i tot imposades sense autonomia ni recompensa.
El mite d’aquest personatge atribolat i certament absurd ha inspirat també el nom d’una síndrome de l’àmbit laboral: la sisifèmia. el malestar emocional i existencial que experimenten les persones quan perceben que la feina perd el propòsit, que són espectadores del seu propi treball i acumulen inútilment càrregues laborals que reprodueixen en mode automàtic. Exactament, el mateix càstig de Zeus.
Per sort, com sabeu, la mitologia grega abasta tantes llegendes com complexitats té la vida terrenal. I la d’HefƐst, déu del foc i de l’artesania, demostra que podem trencar aquest cercle viciós, posant el focus en el benestar i la cerca d’un sentit a la feina.
Conegut per ser el ferrer diví, va destacar per la seva destresa i creativitat en la creació d’objectes tan extraordinaris com l’armadura d’Aquil·les i el palau de l’Olimp. Això sí, era lleig com un pecat i patia una coixesa de naixement, dues condicions, que tanmateix no li van impedir seduir i conquerir la deessa més bonica i desitjada de tot l’Olimp: Afrodita. El seu matrimoni és una de les històries més conegudes de la mitologia grega i ha inspirat nombroses llegendes i obres literàries al llarg dels segles. Tot i que el vincle entre ells no era perfecte, la seva aliança simbolitza la unió entre la bellesa i l’habilitat artesanal. Malauradament, Afrodita no era dona d’un sol home, i malgrat les precioses joies que li feia el seu marit, va començar a entregar-se en secret a Ares, déu de la guerra i la destrucció.
Quedem-nos, però, amb la vocació d’Hefest. Per evitar la sensació d’arrossegar una roca inútil, és essencial connectar amb el propòsit del que fem. Encara que l’ofici de la forja sigui monòton i feixuc, el déu hi connectava des de tres valors essencials: la motivació, l’autolideratge i la creativitat. La capacitat d’Hefest per crear objectes únics i funcionals per als déus, els quals agraïen i exaltaven les seves innovacions, va mantenir-lo compromès amb la feina eternament. Connectar-se a aquest propòsit el va fer excel·lir en el seu àmbit malgrat les seves discapacitats físiques, sentint la satisfacció que s’obté en produir treballs de qualitat. Sens dubte, no era ni el més guapo ni el més llest, però sabia reconèixer, potenciar i gaudir del seu talent propi. A diferència de Sísif, va forjar el seu propi destí.
Camus diu a la seva obra que quan Sísif reconeix la futilitat de la seva tasca i la certesa del seu destí, és alliberat perquè s’adona de l’absurd de la seva situació i arriba a un estat d’acceptació. Típica premissa dels existencialistes com l’escriptor francès. Ara bé, sabent que la realitat és la que és, també diu que és un mateix qui pot fer que aquesta valgui la pena si fem que les nostres accions s’emmarquin en un projecte vital que tingui sentit, rebel·lant-nos contra l’absurditat. Com Hefest.
L'Àgora amb Anna Soriano Oliver
A l’Àgora, tenim el privilegi de comptar amb l’Anna Soriano, codirectora d’El despertador, llicenciada en Psicologia, diplomada en Educació Social i Màster en Ecologia Emocional. L’Anna a més és la coordinadora del Kit de benestar a la feina, programa que oferim des d’El despertador a persones i organitzacions que vulguin millorar el seu benestar laboral.
Pretextos culturals
Per Elisabet Alguacil i Balién
Per parlar del Pretext d’avui, dedicat a la feina, us convido a fer un viatge en el temps i l’espai. Som al Salon Indien, al bulevard des Capucines de París on, el 28 de desembre de 1895 els germans Auguste i Louis Lumière organitzen la primera exhibició pública en una projecció comercial on mostren les seves gravacions a través del seu invent, el cinematògraf, convertint en protagonistes els treballadors i treballadores de la seva fàbrica de Lyon a la històrica cinta de 50 segons Sortida dels obrers de la fàbrica.
Un any més tard, Alice Guy, filma la seva primera pel·lícula amb 23 anys. Valenta i independent, la seva vida laboral és el testimoni privilegiat del naixement del món modern i, a la vegada, d’una nova professió. Alice Guy és la primera cineasta de la història del cinema, tot i que no es va poder reivindicar aquest fet fins els seus últims anys de vida, ja que la seva obra va ser adjudicada al productor dels films i moltes pel·lícules havien desaparegut.
Podeu descobrir la seva vida en la novel·la gràfica de l’Editorial Finestres Alice Guy, de Catel Muller i José-Louis Bocquet (amb traducció de Marta Marfany). El volum inclou una cronologia històrica, biografies en profunditat de tots els protagonistes, a més de bibliografia i filmografia per a qui vulgui endinsar-se en l’univers d’aquesta artista irrepetible. També podeu aprofundir en la seva vida a través del documental La pionera, de Pamela Green, el qual combina investigació detectivesca i biopic. El trobeu a Filmin.
Per tant, el naixement del cinema, tal i com el concebem avui dia, neix testimoniant l’àmbit laboral i ho ha seguit fent amb major o menor interès, crítica o judici al llarg de la seva història, fins als nostres dies, perquè us vull parlar d’una pel·lícula de 2023 titulada Perfect days, de Wim Wenders (director de la memorable Paris, Texas) que té com a protagonista Hirayama, un home que es dedica a netejar els lavabos públics de la ciutat de Tòquio i que, en el seu temps lliure, és amant de la música (té una col·lecció de cintes de casset dels anys 70 i 80), llegeix Faulkner, va en bicicleta i estima els arbres, els quals fotografia amb una càmera analògica.
La pel·lícula aconsegueix mostrar la bellesa de la quotidianitat, explicar el benestar d’una vida senzilla que ha hagut de ser conquerida. Hi ha presència, humanitat, una mirada que ofereix el temps que necessiten les coses per esdevenir-se…
El dia a dia del personatge és un ritual gairebé coreografiat. Admirem la seva rigorositat a la feina, el seu fer metòdic. A mesura que avança la història descobrim la importància d’haver assolit aquest ritual. Disponible a Movistar+ i a Apple TV+ .
A les antípodes d’aquesta història hi trobem la sèrie de 2001 The office de Ricky Gervais i Stephen Merchant. Aquesta ficció va dur el gènere de la sitcom, comèdia de situació, un pas més enllà, creuant el gènere de la comèdia amb el fals documental (o mocumentary) per mostrar el gris dia a dia de l’oficina d’una empresa que es dedica a la venda al major de paper. Aquesta hibridació, que se serveix de les convencions del documental amb finalitat còmica, va ser una novetat que després han reproduït altres comèdies seriades com Modern Family.
Ricky Gervais n’és creador i encarna David Brent, un personatge que desenvolupa la seva feina intentant agradar els seus empleats i empleades quan en realitat, ningú el suporta. I com ho sabem això? Doncs perquè a través de la càmera en mà som testimonis de la rutina de les persones treballadores, les quals també parlen a càmera a través d’entrevistes, trencant la 4a paret. El públic és espectador del contrast entre el que expliquen i el que veiem, produint una comicitat hilarant.
La sèrie va tenir diversos remakes, però un dels més reeixits és el que es va fer als Estats Units, on va durar 9 temporades, protagonitzada per Steve Carell les 7 primeres. La podeu veure a Prime Video i a Sky ShowTime.
I sense deixar el context d’una oficina parlem d’una altra sèrie que, després de tres anys de silenci, torna amb una segona temporada molt esperada. Em refereixo a Severance (Separación), creada per Dan Erikson i que compta amb Ben Stiller com a productor executiu i director de la majoria dels seus capítols.
Dan Erikson, el seu creador i guionista principal, va treballar darrera d’un escriptori per a diverses multinacionals. Aquella experiència vital va ser la llavor d’aquesta sèrie. Erikson explica: “Ho vivia com una cosa traumàtica, però a la vegada sabia que m’havia de sentir afortunat per tenir una feina. Cada matí imaginava la possibilitat de teletransportar-me directament a les 5 de la tarda, quan acabava la meva jornada laboral. És estrany trobar-te a tu mateix desitjant no existir durant un terç del teu dia”. Aquest desig de dissociar la seva vida va fer que el 2016, a les pauses del dinar, es posés a escriure el guió d’aquest plantejament. Amb aquesta ficció, doncs, passem de les comèdies d’oficina al thriller d’oficina, ja que el relat arrenca amb un curiós experiment que la companyia Lumon Industries aplica als seus empleats i empleades. De forma quirúrgica, a través de la implantació d’un xip, separen les memòries de la vida laboral i de la vida personal. Quan entren a la seu de Lumon no tenen accés als records de la persona que són fora de l’oficina, i al revés, a fora tampoc recorden què hi han fet a dins.
Mark, personatge interpretat per l’actor Adam Scott, és un dels que ha acceptat formar part del projecte. Des que va perdre la seva dona, dos anys enrere, prefereix oblidar per fugir del seu estat de dol, fins que un bon dia el seu cap desapareix sense donar explicacions, moment en què comença a fer-se preguntes sobre les intencions reals de l’empresa. Una estranya manera de conciliar vides? La feina es converteix en un refugi o en una presó? Ho podeu descobrir a Apple TV+
Si bé la feina pot arribar a ser un fals refugi, el que és cert és que també pot ser un espai on crear vincles satisfactoris. Aquest és el cas de les tres protagonistes de la pel·lícula La llum que imaginem, de la directora Payal Kapadia, estrenada aquest 2025. Les tres dones, de diferents generacions, comparteixen feina i amistat en un hospital de la ciutat de Mumbai. Totes tres són migrants que han deixat enrere els seus pobles per trobar l’oportunitat d’una vida millor, de més llibertat, malgrat que la seva situació s’acaba precaritzant. La seva amistat fa front a les dificultats que, en una gran urbs, tres dones soles afronten: la més gran ha enviudat recentment i és expulsada de la ciutat per la creixent gentrificació, la de mitjana edat viu lluny del seu marit, que es va traslladar a treballar a Alemanya i fa temps que no en sap res, la més jove i rebel viu un amor clandestí amb un noi musulmà mentre la seva família li prepara un matrimoni concertat.
La música, els tempos de la càmera, la fotografia i la forma de mirar aquestes dones, amb sensibilitat i poesia, fa que ens il·luminem amb aquesta llum vista i desitjada des de la foscor, i que hi anem amb elles, que anem cap a la claror. En el seu cinema hi ha una reivindicació de la unió, ja sigui de les persones treballadores o de les dones. Allò col·lectiu coma forma de desafiar el poder, de trobar una esperança en el canvi.
La llum que imaginem es va emportar el Grand Prix del Festival de Cannes i està disponible a la cartellera, on gràcies al boca-orella, està resistint setmana rere setmana.
I tanquem el Pretext laboral amb un apunt teatral sobre L’alegria que passa, el musical de Dagoll Dagom que revisita el clàssic de Santiago Rusiñol, portant-lo a la contemporaneïtat a través de la dansa, la música i el teatre. L’alegria que passa de Santiago Rusiñol va ser estrenada al Teatre Romea l’any 1898 esdevenint una de les peces teatrals més representades de l’època. La versió de Dagoll Dagom és l’últim espectacle de creació de la seva brillant trajectòria.
L’obra, disponible a la plataforma 3CAT, explica com la monotonia d’un poble gris i industrial veu trencada la seva rutina laborable amb l’arribada d’un gran espectacle musical. Aquesta última recomanació vol ser un petit homenatge a la companyia degana del teatre musical a Catalunya, i és que Dagoll Dagom diu adeu aquest 2025 inflant les veles de Mar i Cel al Teatre Victòria per última vegada.
Sobre els tòpics que condicionen més el nostre benestar a la feina
Per Maricel Ruiz Munné, responsable d’El despertador de gestió d’equips i clima a les organitzacions.
Quan parlem de benestar a la feina, podem parlar de molts aspectes que l’afavoreixen o el dificulten… Avui vull compartir-vos alguns tòpics que precisament ens allunyen del benestar i d’alguns elements que contribueixen a fomentar-lo. Començo pels tòpics:
– “Com més hores treballes, més productiu ets.”
Si estàs assegut moltes hores davant de l’ordinador, és que treballes molt
Aquest tòpic és molt comú, però diversos estudis han demostrat que treballar moltes hores seguides no significa ser més productiu. Al contrari, pot portar a fatiga, errors i menys creativitat.
De fet hi ha estudis que diuen que a partir de 50 hores de treball setmanal, la productivitat per hora cau en picat.
Podem veure també que els països que treballen amb menys hores laborals (com Alemanya i Noruega) tenen una productivitat per hora més alta que aquells amb jornades llargues (com Mèxic o Grècia).
Aquests estudis demostren que una millor gestió del temps i la reducció de la jornada poden millorar tant la productivitat com el benestar.
Treballar sota pressió constant no és sinònim d’eficiència.
– “El multitasking et fa més eficient”.
Un altre tòpic… Un ambient la boral saludable és essencial per garantir que les persones que treballen se sentin còmodes, respectades i valorades.
Sabem que el benestar emocional millora directament la productivitat i redueix costos empresarials, demostrant que el benestar no és només ètic, sinó també rendible.
- Empreses que prioritzen el benestar emocional augmenten la productivitat fins a un 23-31% i redueixen l’absentisme en més d’un 27%, segons Gallup i l’OMS.
Una cultura emocionalment saludable reté talent i fomenta la innovació.
Les dades són clares: invertir en el benestar emocional no només millora la qualitat de vida dels empleats, sinó que també es tradueix en beneficis directes per a l’organització en termes de productivitat, innovació i retenció de talent. A més, redueix costos associats a la rotació, l’absentisme i la baixa motivació.
Per tant, què ens pot ajudar a aconseguir més benestar emocional?
1. Reconeixement i motivació el motor del benestar i la productivitat
El reconeixement i la motivació són pilars fonamentals per al benestar emocional. Quan les persones se senten valorades i motivades, augmenta la seva satisfacció, compromís i rendiment, i es redueix l’estrès i la frustració.
El reconeixement valida l’esforç i el valor que aportem a l’organització. Això té un impacte directe en la seva autoestima i benestar emocional, afavorint una millor relació amb la feina i amb els/les companyes.
La motivació és clau per mantenir el personal implicat i emocionalment equilibrat. Una plantilla motivada se sent energitzada i amb un fort sentit de propòsit. En canvi, una feina desmotivadora pot generar estrès, insatisfacció i, fins i tot, burnout.
Les persones treballadores se senten més motivades quan la seva feina està alineada amb els seus valors i propòsit, quan comprenen que la seva tasca contribueix als objectius generals de l’organització, es promouen valors que connecten amb les motivacions personals i aquests són visibles en les accions diàries.
2. Comunicació oberta i transparent
La comunicació és un element central per promoure un ambient de treball saludable i fomentar el benestar emocional. Quan una comunicació és afectiva, efectiva i creativa, no només facilita l’intercanvi d’idees, sinó que també crea connexions emocionals positives entre els equips, evita conflictes i inspira innovació. Aquest enfocament holístic potencia tant el rendiment laboral com la satisfacció personal.
La comunicació afectiva se centra en establir connexions emocionals, respectant i considerant els sentiments i les necessitats de l’altra persona. Aquest tipus de comunicació assertiva fomenta relacions saludables, confiança i empatia al lloc de treball.
3. Fomentar la cohesió d’equip
La cohesió d’un equip no només és essencial per a la productivitat, sinó que també contribueix significativament al benestar emocional dels seus membres. Quan les persones treballen en un entorn on se senten connectades amb les altres, experimenten menys estrès, més satisfacció i un sentiment més fort de propòsit. Aquesta cohesió, basada en la confiança, la col·laboració i suport mutu, crea un ambient saludable i apreciatiu que afavoreix tant les relacions personals com els resultats empresarials.
4. Flexibilitat i equilibri treball-vida
Un altre element que pot contribuir al benestar és proporcionar opcions de teletreball i horaris adaptables, en funció de les necessitats personals, Així com promocionar el descans per recuperar energia
Si volem benestar a la feina, cal passar de les paraules als fets. Menys tòpics i més accions reals que ajudin a crear un entorn saludable i motivador.
Aquestes accions ajuden a establir un ambient laboral on les persones treballadores se senten que puguin créixer, estar a gust i treballar de manera col·laborativa.
Una mirada endins: el conte dels tres paletes
Del llibre ‘Tu mateix!, Relats d’Ecologia Emocional’, de Mercè Conangla i Jaume Soler.
Tres paletes estaven fent la mateixa feina, quan un bon home que els observava des de feia estona s’hi va acostar.
L’home va preguntar al primer paleta
- Què és el que fa?
I el paleta va respondre:
- Que no ho veu? Estic apilant aquests maons!
I va continuar amb la seva feina, després de fer un gest d’enuig, considerant que aquell home li havia fet una pregunta ben ximple i que la resposta era òbvia.
L’home va repetir la mateixa pregunta al segon paleta. La resposta no es va fer esperar:
- Que no ho veu, que estic aixecant una paret?
L’home, perseverant, encara va tornar a fer la mateixa pregunta al tercer paleta, que va respondre a aquell particular interrogatori amb un somriure ampli i ple d’orgull, tot dient:
- Estic construint un hospital infantil per al poble!
Bonus track: preguntes regal per acabar
- De l’ 1 al 5, quina puntuació li poses ara mateix al teu benestar a la feina, sent 1 horrorós i 5 immillorable?
- Què canviaries, si poguessis, del teu dia a dia laboral?
- Què pots fer que depengui de tu per sentir-te millor a la feina?
Un article de:
Mariona Rabasa,
comunicadora audiovisual i responsable de
comunicació d’El despertador.
Jordi Muñoz,
coach, recreador personal i musicoterapeuta,
codirector d’El despertador.
Contingut relacionat:
Categories: Creativitat, Ràdio, Uncategorized @ca