a l'escola

Recursos audiovisuals per fomentar la cultura emprenedora a les escoles

CAST

Un dels canvis més significatius que l’àmbit educatiu ha viscut els últims anys té a veure amb valorar els aprenentatges a través de l’assoliment i la millora competencial de l’alumnat, és a dir, la capacitat per posar en pràctica els coneixements, les habilitats i les actituds necessàries per adaptar-se a diversos contextos i situacions possibles.

Una de les competències que més es valora al cicle superior de primària és l’emprenedoria en relació a la conquesta d’una major autonomia, la iniciativa personal, la comunicació i la cooperació amb el treball en equip. Aquestes són algunes de les competències que es posen en pràctica en el programa CuEmE de la Diputació de Barcelona de foment de l’emprenedoria a les escoles, que compta amb més de deu anys de trajecte i amb el qual hem tingut l’oportunitat de col·laborar els últims dos anys amb la creació de recursos audiovisuals per facilitar la realització de les diferents fases del projecte.

El programa fomenta la cultura emprenedora i les competències bàsiques de forma transversal, convidant a l’alumnat de 5è i 6è de primària a crear i gestionar una cooperativa escolar amb el suport de l’escola, l’administració local, les empreses i altres entitats de la seva localitat. El programa aposta pel model cooperatiu perquè aporta un model de gestió democràtica i participativa i reforça una vessant de responsabilitat social, reforçant valors com la solidaritat, la igualtat d’oportunitats i l’equitat.

Així doncs, al llarg de tot un curs l’alumnat s’encarrega de constituir formalment la cooperativa, dissenyar la imatge de marca i el logotip, i decidir els productes que faran a partir de la creació de diferents prototips. També realitzen la fase de producció després de dur a terme un estudi de mercat per estimar costos i despeses, que els ajuda a determinar el preu de venda. Per afrontar la fase final treballen la comunicació i la difusió dels productes i de la venda, la qual acostuma a fer-se en una fira o aprofitant els dies de mercat del municipi. Els beneficis de cada cooperativa es destinen a recuperar el capital inicial invertit i es donen a una ONG o entitat social que es tria en assemblea.

Fira de Cooperatives Escolars a Cornellà, maig de 2022

 

Materials audiovisuals per aprendre a aprendre

Per tal de poder desenvolupar amb més recursos les diferents fases del programa, la Diputació de Barcelona ens va confiar l’encàrrec de la creació d’una sèrie de set vídeos didàctics com a suport per als tallers que algunes persones col·laboradores oferien (personal tècnic municipal, empreses, padrins i padrines, etc.) i que servís de suport per als docents i l’alumnat participant, a la vegada que aportessin dinamisme i facilitessin la comprensió de cada un dels temes que aborden les diferents fases, de manera que es poden utilizar de forma autònoma.

Des d’El despertador ens hem encarregat d’elaborar el guió, realitzar l’enregistrament de les imatges i de les entrevistes, així com de l’edició de les peces amb el suport d’un grup de contrast i seguiment format per personal tècnic de la Diputació i tècniques de promoció econòmica i educació d’ajuntaments vinculats al programa.

Els vídeos s’han pensat per donar protagonisme als nois i noies i per això despleguen el contingut a partir de les preguntes dels propis alumnes. A més compten amb les intervencions dels diferents agents de la comunitat CuEmE: personal tècnic municipal, alumnes de cicles formatius, empreses municipals, cooperatives o famílies, amb l’objectiu d’aconseguir la màxima pluralitat i posar en valor les connexions del CuEmE amb el territori. Durant el curs 2021-2022, 8.900 alumnes de 229 escoles de la demarcació de Barcelona han participat al programa CuEmE.

Actualment l’equip de creació dels vídeos, format per Elisabet Alguacil, Raquel Barrera i Úrsula Comendador, segueix col·laborant amb el projecte i està preparant nous materials per seguir impulsant la confiança, la cacapitat organitzativa i la creativitat entre els socis i sòcies cooperativistes. En nom de l’equip, volem agrair la participació dels nens i nenes que han format part dels vídeos i que han aportat la seva imaginació i ganes de col·laborar amb molta alegria, així com agrair la col·laboració de Pilar Abajo, economista, professora de comunicació i emprenedoria, que ha posat la veu a alguns dels reportatges.

Un article d’Elisabet Alguacil,
comunicadora audiovisual.

📌 Projectes, recursos i materials relacionats:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *