Segons el diccionari, la felicitat és aquell estat d’ànim o emoció que experimenta un ésser conscient quan arriba a un moment de conformació, benestar o quan s’han assolit els objectius desitjables per l’individu.
I ara us preguntareu: si la felicitat és tot això, per què carai dediqueu el programa d’avui a parlar del malestar que ens genera? No seria més bonic centrar-vos en les seves virtuts? És que fins i tot heu de malparlar de la màxima aspiració que tenim?
Ja sabeu que aquí ens agrada buscar els tres peus al gat a tot. Preguntar-nos i explorar els motius de per què ens passa el que ens passa és el que ens proposem des d’aquest espai, perquè prendre consciència és un primer pas per canviar hàbits i transformar el malestar en benestar.
I sí, malgrat sembli una contradicció, a ningú no se li escapa que cada vegada hi ha més insatisfacció i malestar en una societat, la nostra, que es fa dir del benestar. Una societat on fins i tot aquest estat utòpic i anhelat —la felicitat— ha acabat constituint-se en una font d’estrès, d’ansietat i de frustració. I aquesta inquietud, més que de fora, ve de dins. Tot i els avenços, les comoditats i els privilegis del món occidental, el rosec persisteix. Què ens està passant?
Vivim posant-nos objectius, metes i més reptes. En les curses per satisfer els nostres desitjos i totes les demandes internes i externes, amb l’enrenou diari, que fàcil és perdre’ns i oblidar el sentit. I quan ens hi enfoquem, allò que potencialment estaríem d’acord que ens aproparia a la realització ens porta just a l’altre extrem: al patiment. La pròpia realització personal o professional acaba obeint prescripcions d’altres i llistats interminables que ens angoixen i ens alienen.
I és que, com acostuma a passar, la clau no s’amaga en el què sinó en el com, en la qualitat del viatge, no només el destí. I en aquest cas el perseguim des d’una inèrcia tan inconscient i amb tanta vehemència que ens oblidem de gaudir-lo, de viure’l.
Tot i així, hi ha una bona notícia: sempre som a temps de tornar a habitar el nostre benestar.
Podries ser tu
Un s'endinsa al bosc pel punt més fosc, per on no hi ha camí. Perquè si hi ha camí o sender, es tracta del camí o del sender d'un altre. Però, com que cada ésser humà és un fenomen únic, la idea consisteix a trobar el nostre propi camí a la felicitat.
Joseph Campbell, professor i mitòleg estatunidenc.
Tres quarts de 7 del matí d’un dia qualsevol, a qualsevol ciutat de gairebé qualsevol país. Sona l’alarma del despertador i ella, com sempre, inicia el ritual matutí: cinc minutets més entre els llençols, el sospir de resignació, les sabatilles i aquella marxa lenta fins a l’aigua freda de l’aixeta, primer, i a la cafetera, després.
A quina hora arriba el primer sentiment de culpabilitat del dia? A les 8 tocades? No, més d’hora, a dos quarts de 8, tot just després d’encendre el mòbil, obrir Instagram i veure la darrera publicació d’aquell ‘influencer’ que, mentre ella es disposa a fer un esprint fins a l’estació per anar a l’oficina, esmorza un ‘matcha latte’ a la seva terrassa amb vistes al mar amb un somriure d’agraïment, gairebé místic, i anuncia una col·laboració molt especial amb un famós encara més superespecial.
‘Què estic fent malament?’ Es pregunta ja dins d’un vagó abarrotat, com cada dia. I és que aquesta imatge, aparentment innocent, li ha detonat sense voler-ho tot un reguitzell d’inquietuds de resolució incerta. Anem a pams:
- Qui ÉS ella? Des de la seva tendra infància sent que se l’insta a ser bona persona, a ser positiva, ser generosa, ser capaç, ser exitosa, ser valenta, ser feliç. ‘I què seràs de gran?’ L’altra pregunta que tant l’ha perseguit. Ara, ja d’adulta i amb una feina que si bé no la fa sentir com l’’influencer’ del té matcha tampoc està tant malament (o sí?), s’adona que no pot respondre amb fermesa a cap d’aquestes qüestions. I és que mai acabem de fer-nos grans, pensa, perquè sempre ens sentim petites.
Següent malestar: - Què SAP ella? Són les 8 i cinc, i no només no ha pogut resoldre la primera preocupació, sinó que aquest maleït rum-rum n’ha desencadenat una de nova: la incertesa. Preguntant-se qui és ella ho ha vist clar, com una epifania: té més dubtes que certeses. Vaja, que no en té ni idea de res: ni de qui és ella, ni què hi fa en aquest vagó de tren avui i tots els dies. Està bé sentir una mica de misteri, sí, però encara deu ser millor viure amb la tranquil·litat de no haver d’estar patint constantment.
Seguim amb les angoixes: - Què SENT ella? Aquesta pregunta és més fàcil, no? Aquesta sí que la pot contestar, segur. Segur? Buf… Encara no ha entrat a l’oficina i aquesta inoportuna lletania d’interrogants existencials ja la fa sentir amargada i atabalada. Sí, ella sent, i tant que sent! Però potser el problema és, justament, que no hi para prou atenció. A vegades sent que es mira però no es veu. Es perd en la solitud de l’aparença, en el reflex de les mirades dels altres i la projecció que li exigeix seguir encaixant malgrat tot.
El dia tot just comença i ella ja no pot més. Té el cap com un timbal i unes ganes boges de fer mitja volta i tornar a casa. O millor encara: d’agafar el primer tren de llarga distància i perdre’s en un destí nou. Vol fugir de tot aquest enrenou, vol llevar-se cada matí sense despertador i treure’s les lleganyes tranquil·lament, sense pressa. Li és igual si en comptes d’esmorzar en una terrassa davant del mar ho fa en una cabaneta atrotinada, i el ‘matcha latte’ és massa amarg, prefereix el cafè amb llet de tota la vida.
De fet, ara que hi pensa, això de tenir milers de seguidors a Instagram i haver de crear contingut nou cada dia mentre fingeixes bona cara ha de ser un autèntic pal.
De fet, es diu, el que realment deu ser genial de veritat és poder viure sense que cada dia t’envaeixi la culpa matinera de no ser el que vols ser, de no saber el que vols saber, ni, sobretot-sobretot, de no sentir el que sents.
I com es fa això? Es pregunta ella. Doncs com tot: deixant de fer per deixar-se ser.
L'Àgora amb Natxo Tarrés
Natxo Tarrés, músic i activista, ens obre les portes del seu projecte comunitari, Irehom, a Castellgalí, un espai on experimenten, validen i practiquen maneres d’entendre la vida que ens permeten desenvolupar-nos amb més plenitud i coherència, així com donar respostes als reptes dels nostres temps. Per aquesta dimensió i totes les altres (com la seva faceta més coneguda com a membre de Gossos) conversem amb el Natxo sobre la manera com vivim i ens relacionem amb el món i , en conseqüència, amb la felicitat i el benestar.
Pretextos culturals
Per Elisabet Alguacil i Balién
Una dona de mitjana edat serveix un plat de cigrons a la seva filla, inicien una conversa que va creixent en tensió i la mare, controladora i exigent de mena, deixa anar una d’aquelles frases que cauen a sobre com una llosa: “Jo el que vull és que siguis feliç”. Aquesta és una de les escenes de l’obra de teatre Del fandom al troleig, una sàtira del bla bla bla, que s’ha pogut veure recentment a la Sala Beckett, creada i dirigida per la Berta Prieto (coguionista i actriu a la sèrie Autodefensa i cocreadora amb Lola Rosales de la peça teatral “Derecho a pataleta”).
Els personatges de l’obra cerquen una felicitat imposada per les altes exigències i els estàndards d’èxit que les condemna a una insatisfacció vital i una preocupació exagerada, desviant-se completament dels seus anhels. Paula Miró, una de les protagonistes, creu que no és feliç perquè és massa intel·ligent i, en la cerca d’una solució per posar fi al seu malestar i patiment, decideix injectar-se bótox al cervell. Per deixar de patir, com més tonta millor. I em fa pensar amb una frase atribuïda a Sèneca, el filòsof estoic, que diu: “Si quieres vivir feliz, no te importe que te crean tonto”, sostenint que la felicitat no depèn de les circumstàncies externes, sinó de la nostra actitud envers aquestes.
Però no ens desviem de la funció… És gràcies al treball documental d’un altre personatge de l’obra: Ximena White, -guionista i directora moderna i feminista-, interpretada per la cineasta Irene Moray que debuta com a actriu, que coneixem la història vital de Paula Miró, i la seva particular transició cap a un imparable procés d’estupidització personal.
L’obra, a més, presenta una estimulant diversitat de llenguatges i gèneres: teatral, documental, cinematogràfic, comèdia musical, stand up comedy, l’autoparòdia… barrejant situacions realistes amb gags de comèdia destripada.
Si en aquesta dramatúrgia la Paula fuig de l’ansietat tornant-se estúpida, el protagonista de la pel·lícula d’Alice Rohrwacher Lazzaro felice viu aliat amb la candidesa i una bondat extrema, instal·lat en un particular estat de felicitat.
El film narra la vida d’un petit vilatge italià allunyat del món, La Inviolata, on els camperols viuen enganyats per la Marquesa de Luna en un sistema feudal que els esclavitza a les acaballes del segle XX. En aquesta comunitat hi viu Lazzaro, un jove camperol d’una bondat excepcional que pateix els abusos de la seva família i de la comunitat. Un estiu Lazzaro es fa amic del fill de la Marquesa, Tancredi, qui li demanarà ajuda en la simulació del seu propi segrest. Aquesta relació el portarà a conèixer el món modern, el món civilitzat, on descobrirà que la gent també hi viu enganyada i és esclava d’un altre sistema que també afavoreix i perpetua les injustícies.
Lazzaro funciona com un personatge mitològic, capaç de revelar les veritats dels altres, fent-los de mirall. La directora no se serveix del típic viatge de l’heroi on el personatge protagonista experimenta un canvi vital, sinó que fa que l’entorn canviï al voltant de Lazzaro, que posseeix l’únic element immutable del film: la seva bondat.
Alice Rohrwacher és una cineasta que viu el cinema com un acte de confiança i per això roda en cel·luloide per fugir de l’obsessió de control que sent que ens governa en els nostres temps. La pel·lícula es fa en el moment en què es filma, no a la sala de postproducció. I es fa entre tot l’equip de rodatge.
Alice explica que l’actor protagonista, Adriano Tardiolo, que va debutar al cinema encarnant Lazzaro, no volia participar del film: no li interessaven els diners ni la fama, i aquest va ser encara un motiu de més pes perquè la directora el volgués convèncer per participar de la pel·lícula. Al final va accedir-hi atret per l’experiència humana que podria extreure’n. La pel·lícula no l’interessava, sinó el camí, el procés de fer-la.
Lazzaro felice, estrenada el 2018, és una faula neorrealista que, a més de fer una crítica social, va més enllà i ens fa viatjar al realisme màgic, jugant amb simbolismes i seduint-nos d’una forma estranya que ens genera preguntes… La nostra societat té espai per la innocència de Lazzaro? L’ego ens allunya de la felicitat? La bondat ens hi apropa?
Més enllà d’aquestes preguntes, el que és cert és que la pel·lícula la podeu mirar a Apple TV i a Filmin.
La tercera recomanació del Pretext d’avui va de llibres, del llibre autobiogràfic de l’escriptora anglesa Jeanette Winterson editat per Edicions del Periscopi, que ens porta a una pregunta: Per què ser feliç quan podries ser normal?
Aquest és el títol del llibre, una pregunta que l’escriptora pren de la boca de la seva mare adoptiva, la senyora Winterson, quan amb 16 anys li diu que s’ha enamorat d’una altra noia. Davant d’aquesta reacció, l’autora inicia l’exploració d’aquesta pregunta i es llança a la recerca de la felicitat fugint de casa dels pares adoptius, d’una infància de mancances afectives i de penúries, molt condicionada pel fervor religiós de la senyora Winterson, abduïda per la religió i el pecat. “Crec que a la senyora Winterson [escriu l’autora] li feia por la felicitat. Se suposava que Jesús t’havia de fer feliç, però no t’hi feia”. En aquesta infància grisa viscuda a Accrington, al nord d’Anglaterra, en cases humides amb vàters comunitaris a l’exterior, l’amor pels llibres és la taula de salvació de la protagonista, que decideix llegir-se, de la A a la Z, tots els títols de la literatura clàssica anglesa.
Winterson és capaç de transformar el seu patiment i emprendre l’exploració de la felicitat a través de l’amor i de la recerca de la seva identitat a partir de la cerca de la seva mare biològica. El llibre té la virtud de ser colpidor, divertit i sarcàstic a la vegada. L’autobiografia està feta amb un humor que desarma i que fa d’aquesta una història inoblidable.
I si voleu arribar a un estat de serenor i d’acollida, especialment indicat per a aquests dies de recolliment que ens porta el final de la tardor i l’inici de l’hivern, us recomano especialment la sèrie Totes les bèsties petites i grosses / Todas las criaturas grandes y pequeñas.
La sèrie, que estrena la seva 5a temporada a Filmin, fa una adaptació televisiva dels cèlebres llibres del veterinari i escriptor James Herriot, després de la mítica sèrie homònima que es va emetre a Anglaterra entre 1978 i 1990.
Siegfried Farnon és un excèntric veterinari que decideix contractar el recentment llicenciat James Herriot com a ajudant en la seva consulta a Skaldale House, Darrowby, un poble situat a les valls de Yorkshire, Anglaterra. Al costat d’ells, trobem al Tristan, el germà petit del Siegfried, la Helen, filla d’un granger de la zona, i la Sra. Hall, l’entranyable majordoma de la casa.
Històries amables, paisatges idíl·lics, personatges bondadosos i carismàtics. Una ficció que ens connecta amb el plaer d’imaginar que formem part d’aquesta família, que cada desembre pica a la porta de casa.
La trobeu completa a Filmin i les dues primeres temporades a RTVE Play.
I fins aquí arriba aquest Pretext d’hivern acompanyat per la cançó Mañana de Sílvia Pérez Cruz, que posa música al poema d’A na Maria Moix. També han sonat Excellence de Jorge da Rocha i Not slaves, d’ELE i Nach.
Sobre els tòpics que ens pressionen a estar bé
Aquesta secció, ara ho podem dir, va néixer precisament en el procés d’escriptura del llibre que estem a punt de publicar: El malestar de la felicitat. Desmuntant mites per habitar el benestar.
Tant en la secció com al llibre, volem prendre consciència de com els tòpics abonen el terreny dels llocs comuns dels ideals universals que, per molta veritat que puguin tenir, acaben precisament generant malestar… i , des d’allà els hem anat redefinint en antitòpics, que seria l’humanització necessària, la realitat del camí que procurem fer cada dia.
Vivim en un món occidental en el qual el culte aparentment s’ha dessacralitzat, passant del panteó a la pantalla, i en el que rendim inconscientment pleitesia als altars del nostre l’Olimp altres divinitats, més sofisticades i intangibles, menys aparentment temibles, però molt poderoses i adorades. Aquesta inconsciència precisament és la que fa que encara sigui més temible i transcendent el seu impacte en les vides humanes. Perquè ara en lloc d’humilitat i reverència, la nostra espècie, enclaustrada en el seu “yoyo” de necessitats egoiques, peca de supèrbia: se sent omnipotent i lliure quan, realment, a la pràctica, està més sotmesa que mai a manaments que emanen d’una pròpia construcció social, econòmica i política que la cosifica, aliena i esclavitza.
Estem parlant de les noves formes d’autoexplotació que hem generat amb nosaltres mateixes. Concentrades en idees o nous mites que operen en el nostre sistema de creences. Progrés, Rendiment, Èxit, Productivitat, Eficiència, Consum, Perfecció, Fama, Imatge, Riquesa, Poder… Et sonen? Han acabat constituint-se en éssers divins amb la seva pròpia entitat i potestat, més que estímuls o motivacions, que ens envien missatges molt clars i contundents i determinen comportaments i sentirs. Per tant, aquestes noves divinitats, pel lloc d’honor que ocupen en el tron de referents conductuals, tenen incidència directa en el nostre benestar. En alguns aspectes també des de la llum i d’altres des de la foscor. I en aquest estadi destaca per tenir un lloc preeminent, per subtil i sensible, un mite contradictori en si mateix —com la condició humana— i amb un punt pervers. Precisament perquè inicialment té com a finalitat la cerca més important: el nostre benestar. I en lloc d’això ens allunya més i més d’aquest. No és altre que el gran mite, molt en boga: el mite de la felicitat.
El que entenem per felicitat s’està convertint —per no dir deformant— en un calidoscopi edulcorat, enllaunat i concentrat de missatges o mandats que emanen d’aquestes divinitats que mencionàvem. El resultat és que la cerca o l’anhel de felicitat acaba esdevenint font d’infelicitat. I això què ho provoca? Precisament el que ens proposem en el llibre és regalar-nos un espai per redefinir aquesta fórmula impos(t)ada que ens condemna a obviar, a abandonar i a no abraçar qui som.
Només des de la consciència, podrem visibilitzar tots els ingredients d’una recepta que no ens permet fer una bona digestió de qui realment som. Només comprenent la dimensió d’aquests mites podrem redefinir-los i, si cal, enderrocar-los per apropiar-nos del nostre temps
Perquè la Felicitat acabi sent aliada de l’Exigència i ens expropiï el Benestar, han d’haver passat moltes coses. Una d’elles és principalment haver-la tractat com quelcom aliè a nosaltres, com quelcom extern a qui rendir pleitesia, com una finalitat, una preocupació o un problema a resoldre i no un element inherent i substancial del propi camí, cap a la nostra essència. A deixar-nos ser per sentir.
La seva paraula es difon a través de bíblies d’autoajuda i predicadors amagats en els productes de consum d’una indústria molt elaborada de merchandising que ha fet de la FELICITAT la seva estrella. Un tòtem immanent del qual tothom té alguna samarreta, tassa o llibre, banalitzant i simplificant quelcom tan sensible i complex com és el benestar amb promeses de solucions fàcils que ens interpel·len generant frustració o culpa per creure que tot depèn només de nosaltres i de la nostra actitud. Obviant la influència del context i la conjuntura sociopolítica i econòmica, així com del pes emocional que té la dimensió interdependent i comunitària per a nosaltres, éssers socials per naturalesa.
En definitiva, tot plegat ha acabat generant un ens totpoderós que dicta els seus manaments per boca d’altres veus/déus. Ara i aquí et volem convidar a qüestionar i desconstruir alguns dels mites i tòpics amb els quals viatgem. Fer-los baixar dels pedestals on els tenim per humanitzar-los a la nostra mida, jugar-hi i transformar-los, carregant-nos els missatges subliminals o explícits que ens hem empassat i ens condemnen a la perifèria de les nostres vides, per adaptar-los i omplir-los d’altres sentits que ens siguin més orgànics i òptims per recuperar el nostre lideratge.
En el llibre El malestar de la felicitat. Desmuntant mites per habitar el benestar volem proposar un viatge transformador i significatiu que ens permeti el descans de passar de la cerca constant —gairebé lluita— i l’anhel per adquirir aquest concepte-estatus de felicitat (utòpic i universal) a poder respirar la serenitat interior, l’acollida i l’acceptació de cultivar el benestar (particular i intransferible) de sentir-nos i estar a gust.
La felicitat és una construcció infinita, que elaborem a partir de preguntar-nos i relacionar-nos amb la vida. No és un estat ni un lloc final. Per tant és impossible que hi hagi una recepta i, menys encara, imposada. No hi ha requisits. Malgrat hi hagi tantes biblioteques senceres de bibliografies i filmografies abonades a enaltir o discutir el mite.
Una mirada endins: Carta a la felicitat
Per Jordi Muñoz
Benvolguda felicitat,
Quantes vegades t’he buscat com si fossis un tresor llunyà, una meta a la qual només puc arribar amb esforç i sacrifici.
Però amb el temps, he entès que no ets una fita, sinó una companya discreta que es fa present quan deixo d’exigir-me i d’exigir-te. Ets a cada moment que visc amb autenticitat, sense màscares ni pressa, quan m’obro al món tal com sóc, amb les meves ombres i les meves llums. Tu, en el fons, no demanes perfecció; demanes acceptació. He après que la pau, el veritable benestar, arriba quan deixo de voler canviar-ho tot i em permeto viure, simplement.
Ets aquest espai càlid on em sento a gust amb qui soc, gaudint del camí, estimant la imperfecció que m’envolta. No entens de grandiloqüències, apareixes en una conversa sincera, en un somriure inesperat, en la gratitud dels petits gestos.
Gràcies per mostrar-me que no ets res que s’hagi de perseguir i sí a acollir. Ets el que visc quan aprenc a estimar i a estar present i a gust, aquí i ara.
Bonus track: preguntes regal per acabar
Quins TICs vols deixar enrere? Quins TACs vols cultivar?
Aquest Nadal, et convidem a desfer-te dels teus TICs i a començar l’any amb el compromís de cultivar els teus TACs!
Si vols, ens pots compartir els TICs que vols deixar enrere i els TACs que vols fer créixer. Fes-ho a través del perfil d’Instagram d’El despertador , comentant la nostra publicació o bé mencionant-nos i utilitzant el hashtag #DelTicAlTac.
Un article de:
Mariona Rabasa,
comunicadora audiovisual i responsable de
comunicació d’El despertador.
Jordi Muñoz,
coach, recreador personal i musicoterapeuta,
codirector d’El despertador.
Categories: Creativitat, Ràdio, Uncategorized @ca