Blog

‘Petites grans històries’ amb el psicòleg Nando Carnero

Vaig tenir la sort de conèixer en Nando a Mèxic. Jo estava tancant una etapa a San Cristóbal de las Casas (Mèxic) quan ell tot just hi arribava. I ho feia amb molta il·lusió i ganes d’aprendre de l’experiència vital que li oferia Chiapas.

En la distància vaig descobrir algunes de les seves iniciatives, com l’impuls de la creació de cercles d’homes, a través dels quals s’oferia un espai de confiança i de desenvolupament personal on qüestionar o reflexionar sobre models de masculinitat, sobre gènere, identitat, etc.

Però d’on sorgeix aquest interès del Nando d’aprofundir en el treball de l’equitat de gènere i les masculinitats? I com es fa aquest acompanyament en clau masculina?

‘Som molts els homes que volem aprendre a relacionar-nos d’una manera més autèntica, que neixi de nosaltres’, comenta en Nando en un moment de l’entrevista. ‘L’impuls va ser (…) començar a questionar-me que (…) la meva manera de fer, i de pensar, de desitjar, de relacionar-me no era ben bé la que sortia autènticament de mi sinó que tenia a veure amb un procés d’aprenentatge, amb una pressió social i que això tenia a veure amb que jo, com a home, he après com els homes han de ser… i això em força, de vegades, a actuar d’una manera que no és la que realment em surt de dins. Fer aquestes reflexions em portava a connectar amb una part meva molt més rica i molt més respectuosa també amb els altres.’

A tots aquests homes, a través del Nando, els volem donar veu en aquesta conversa, una veu que no estem acostumats a sentir, la que es responsabilitza i es compromet en el camí cap a la construcció de relacions justes i respectuoses, en la persecució de l’equitat de gènere.

Nando Carnero Paredes va néixer a Barcelona fa 30 anys. Es va llicenciar en Psicologia després d’haver cursat 2 anys d’Enginyeria Tècnica en Telecomunicacions. El Nando s’ha especialitzat en facilitació de grups i gestió de conflictes, amb metodologies participatives, i també ho ha fet en el camp dels feminismes i les mirades de gènere, i la interculturalitat, a més d’haver participat en formacions relacionades amb el teatre social i l’espiritualitat.

El Nando ha treballat en l’àmbit de la salut mental, amb adolescents en risc d’exclusió social, i ha col·laborat al mòdul de delictes violents de la presó Quatre Camins. El 2013 emprèn el projecte col·lectiu Associació Cúrcuma on treballa amb adults, adolescents en risc, persones immigrades, persones amb diversitat funcional, grups d’homes i masculinitats, i activistes de moviments socials.

Actualment el Nando forma part de l’equip del projecte ‘Canviem-ho’ del Servei d’Atenció a Homes de l’Ajuntament de Barcelona.


“La meva manera de fer, i de pensar, de desitjar, de relacionar-me
no era ben bé la que sortia autènticament de mi
sinó que tenia a veure amb un procés d’aprenentatge, amb una pressió social


La conversa, que podeu escoltar en format podcast, es desenvolupa a Vilassar de Mar un divendres, dia 24 de novembre de 2017. La casualitat – o la causalitat- fa que l’entrevista tingui lloc el dia abans de la commemoració del Dia Internacional contra la Violència de Gènere, i amb el soroll mediàtic de mitjans de comunicació i xarxes socials fent-se ressò del judici a 5 homes per la presumpta violació múltiple a una noia de 18 anys en el transcurs del San Fermines de 2016. Mentrestant segueix en marxa la campanya de denúncia de violència masclista #MeToo que està evidenciant la quantitat de dones i noies que han estat agredides, vexades o violades al llarg de la seva vida.

Aquesta actualitat punyent al voltant de la violència masclista és el context en què ens trobem i que emmarca les respostes, reflexions i idees que ens comparteix, tan generosament, en Nando, des de la seva mirada com a psicòleg, però sobretot des del seu propi aprenentatge.

Agraïm moltíssim les ganes de compartir i de seguir aprenent que ens ha contagiat el nostre convidat, amb qui hem pogut ampliar la mirada, posar-nos les ulleres liles i tenir l’esperança que aquests passos que ja s’estan fent són molt necessaris en un camí que es presenta llarg, però que hem de caminar entre totes i tots.

Escolta l’entrevista sencera clicant sobre la imatge de sota:

 

.
Un article d’Elisabet Alguacil,
comunicadora,
responsable de comunicació
d’El despertador

.

Algunes imatges de la conversa:

 

Et convidem a descobrir altres continguts de Ràdio El despertador:

 


butlleti_el despertador2* Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al butlletí i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

1 reply »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *