Articles

(Des)aprenent amb perspectiva de gènere

CAST

Existeixen només 2 sexes?
Què defineix el gènere?
Què vol dir tenir una mirada androcèntrica?
Com a formadores i formadors (i també en l’àmbit personal) fem servir un llenguatge que visibilitza les dones o en fem un ús sexista?

No és una moda.
No és perquè toca (tot i que ja anava sent hora).
I no és tard.

L’actualitat i el context social de violència dels últims temps ens ha generat malestar a nivell individual. En el moment de posar en comú aquesta preocupació íntima, fa uns mesos enrere, ens vàrem adonar que es tractava d’una inquietud compartida per la majoria de l’equip d’El despertador i que volíem abordar-la d’alguna manera.


¨En molts casos definim la persona
a partir dels e
stereotips que la societat
ha tipificat per a cada gènere.


És evident que néixer amb un sexe o un altre encara avui condiciona que l’entorn familiar i social et tracti d’una determinada manera, que rebis informacions i missatges diferenciats, accedeixis a oportunitats desiguals i et construeixis a partir d’uns patrons i unes expectatives que, molt sovint, acabes no sentint com a teves; i és que en molts casos definim la persona a partir dels estereotips que la societat ha tipificat per a cada gènere.

A aquest punt de partida i a la ràbia que venim acumulant els últims anys (pels casos d’abús de poder, violència masclista, xifres i dades que evidencien les desigualtats entre dones i homes de forma alarmant) se suma la constatació de sentir-nos amb certa responsabilitat amb les persones que acompanyem en les formacions i sessions, però també amb el nostre entorn més proper i quotidià.

Aquesta reflexió ens ha convidat a fer un exercici d’autocrítica i de revisió de la nostra manera de comunicar-nos, d’abordar i dissenyar les formacions, de dinamitzar, d’enfocar l’orientació laboral, la mentoria, l’assessorament, etc., per tal d’assegurar-nos que estem transmetent en les accions formatives una mirada respectuosa i inclusiva.

    

Per transformar aquesta preocupació en compromís, aquest any hem decidit fer de la perspectiva de gènere la nostra línia d’acció principal, i una de les primeres mesures que hem pres ha estat posar més atenció en fer ús d’un llenguatge no sexista en les publicacions al web, a les xarxes socials, en els correus electrònics, però també incorporant el canvi en el nostre discurs oral en el context de les formacions i cursos.

I seguim avançant en aquesta línia a partir de formacions internes d’equip. El passat divendres dia 1 de març vàrem celebrar la primera trobada amb una sessió de treball dinamitzada per les companyes de la UTE D-coaching amb qui coliderem el servei de coaching per a dones de Barcelona Activa. Volem posar el focus en la perspectiva de gènere i incidir encara més en la mirada violeta fent evident com la perspectiva andocèntrica contamina la societat i, de forma inconscient, l’hem presa com a pròpia, però que també condiciona l’educació, el coneixement, la salut, etc.

Amb dinàmiques participatives i amenes vàrem aclarir conceptes al voltant del sexe, el gènere, l’androcentrisme, la socialització diferenciada per gènere, la mirada binaria-sexual, els estereotips i els rols, entre d’altres conceptes, a partir d’un concurs que va estar molt disputat, i que va donar a pas a un espai de reflexió sobre el que representa ser dona i ser home avui dia a la nostra societat, i diferenciant conceptes com feminisme i femellisme, que seria la versió contraposada de masclisme. Tot seguit es va crear un espai de treball per posar èmfasi en la importància de compartir continguts equitatius en les accions formatives, ja sigui pel disseny dels materials com per la dinamització de l’activitat. La importància de posar exemples lliures d’estereotips, amb referències positives i equitatives, oferint continguts enriquidors i equilibrats, i també posant atenció en l’ús del llenguatge: constatant amb la pràctica que es pot fer front al llenguatge sexista amb l’ús d’alternatives i conceptes genèrics.

El nostre compromís és ferm, i paral·lelament a aquests espais d’aprenentatge que seguim compartint, El despertador ens hem adherit al Manifest de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, plataforma amb qui estem explorant possibilitats de col·laboració. I d’altra banda ens proposem fer una edició despertadora de Sant Jordi per crear i/o adaptar relats amb perspectiva de gènere per tal de seguir transformant i avançant en l’equitat de gènere. En seguirem informant ben aviat.

Som conscients que totes i tots tenim part de responsabilitat en aquesta realitat injusta que no ens agrada i, per tant, també tenim el poder i el compromís de seguir avançant per transformar-la i fer d’aquesta una societat més equitativa.

.

.

Una crònica d’Elisabet Alguacil,
comunicadora i creadora audiovisual
 Si vols descobrir altres històries i relats de l’Elisabet, clica aquí.
I en aquest altre enllaç pots accedir a més articles despertadors.

A continuació compartim els recursos que hem fet servir a la sessió, i alguns extres:

Guia d’ús no sexista del llenguatge de l’Ajuntament de Barcelona

Vídeos:

 Xerrada TED de Michael Kimmel: ¿Por qué la igualdad de género es buena para todos, incluidos los hombres?

Pink or Blue, poema de Hollie McNish

 Curtmetratge ‘Cosas de chicos’, d’Aldara Filgueiras

Altres:

Films pels drets de les dones, Drac Màgic

 Frases de dones que varen fer història

‘Petites grans històries’, amb el psicòleg Nando Carnero sobre noves masculinitats i equitat de gènere.

De què es queixen les dones? (documental)

I activitats formatives realitzades:

Cultivem la mirada crítica: identificant i trencant els estereotips de gènere! a l’INS les Marines de Castelldefels

.


butlleti_el despertador2Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí
i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *