amb els joves

Cultivem la mirada crítica: identificant i trencant els estereotips de gènere!

CAST

La cultura desenvolupa un paper molt important com a agent socialitzador, així com l’escola, la família, els mitjans de comunicació i l’entorn social format pel grup d’iguals. Qualsevol de les seves expressions i manifestacions exerceix una forta influència en la construcció de la imatge del món que elabora cada persona, així com també a nivell de l’imaginari col·lectiu.

En l’etapa adolescent, on noies i nois estan construint la seva identitat, la influència del que veuen i senten és especialment sensible i pot tenir un gran impacte en el seu desenvolupament personal, però també poden viure aquest trànsit com una oportunitat de desenvolupar una mirada crítica sobre el món que els envolta.

L’equip docent de l’Institut les Marines de Castelldefels, conscient de les dificultats que afronten els/les joves, va dissenyar el projecte ‘Trenquem el tabú: parlem de relacions sexoafectives’ per treballar amb l’alumnat de 3r d’ESO al llarg del mes d’abril, amb l’objectiu que els i les alumnes adquirissin una mirada crítica sobre els mites de la sexualitat i l’amor romàntic.

En el marc d’aquesta setmana de treball, vàrem dissenyar i dinamitzar un taller sobre el paper de la cultura en la construcció del gènere, el qual vàrem replicar als 4 grups classe de 3r d’ESO de l’Institut.

El cinema, la música i la publicitat tenen un gran poder d’influència (juntament amb internet i els mitjans de comunicació) en aquests/es joves, ja que intercedeixen en la construcció del seu jo al món. Com són els missatges que transmeten? Quins models d’homes i de dones mostren?

A partir de les activitats proposades vàrem poder reflexionar sobre aquells estereotips que ens mostra la publicitat. Analitzant alguns anuncis van identificar estereotips de gènere i com aquests encasellen en pautes de feminitat i masculinitat rígides: mirades limitadores i estereotipades del rol de la dona, així com una imatge dels homes que no s’adiu amb la realitat i que genera desigualtats i menysprea la diversitat. Treballant per grups, com si fossin l’equip creatiu d’agències de publicitat, varen donar la volta als anuncis treballats, oferint alternatives inclusives i respectuoses amb la diversitat.

   

També vàrem analitzar el baix protagonisme de la dona en el cinema i els rols que representen les actrius i vàrem reflexionar sobre el contingut de les cançons que ens agraden, que tantes vegades cantem i ballem sense atendre els missatges que ens donen.

Prenent un paper actiu com a consumidores i consumidors podem introduir una perspectiva analítica i crítica en la nostra mirada, i allunyar-nos del paper passiu que ens atorga la societat de consum. Alliberant-nos d’aquestes pautes, creences i rols estereotipats tan marcats podem realment generar un context social i humà igualitari i equitatiu on créixer en relacions més respectuoses i afectuoses amb nosaltres i les persones que ens envolten.

Sentim un gran agraïment per la confiança de l’equip docent i per la motivació i participació de l’alumnat, que va treballar amb ganes i generositat.

 

Una crònica d’Elisabet Alguacil,
comunicadora i creadora audiovisual,
dinamitzadora de l’activitat

.

.


Descobreix altres la nostra línia de treball per a joves i amb els centres educatius:

En destaquem algunes activitats:

 Taller vivencial amb un dels equips educatius de Tercer i Quart d’ESO de Jesuïtes Educació (vídeo)

L’aventura de descobrir l’univers laboral, crònica de la jornada d’ocupació per a joves organitzada a l’Institut de Premià de Mar.

Conquerint una forma de preguntar-nos al Programa SKILLS de TecnoCampus Mataró

Llavors que creixen: sintonitzant mirades. Sessió amb les famílies de l’Escola Els Llorers de Barcelona.

(Des)aprenent amb perspectiva de gènere

 


butlleti_el despertador2

Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí i
rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *