Creativitat

Acció formativa en gestió emocional amb l’alumnat i les famílies d’Amer per a la prevenció de conflictes i de problemes de salut mental

CAST

Des dels nostres orígens, l’acompanyament a la comunitat educativa en la millora del seu benestar emocional ha ocupat una espai molt important en la nostra acció. Als últims anys hem vist com la realitat a les aules experimentava canvis a gran velocitat, reflex dels temps d’incertesa, complexitat i volatilitat que com a societat vivim avui en dia. Si una cosa ens deixa clar l’impacte d’aquests canvis en infants i adolescents és que l’educació emocional als centres educatius ja és una assignatura ineludible per prevenir situacions de conflictes (com l’assetjament o el ciberassetjament) i promoure la salut mental.

Un dels darrers projectes en què hem tingut l’oportunitat de treballar la gestió emocional amb la comunitat educativa ha estat al municipi d’Amer, a la comarca de La Selva. Durant els mesos de de maig i juny, el nostre equip format per Enri Pérez i Rafel Sánchez (experts en gestió emocional)  han facilitat un seguit de tallers tant per a l’alumnat de primària de l’escola Gaspar Queralt (amb un total 110 alumnes) i el de secundària de l’Institut Castell d’Estela (amb 161 persones), així com per a les seves famílies. A partir de les necessitats detectades que ens ha fet arribar l’equip docent, hem desenvolupat una quinzena de sessions de 2 hores cadascuna per treballar competències que afavoreixin el clima emocional a l’aula, sempre servint-nos de les dues disciplines que defineixen la nostra mirada: el Coaching i l’Ecologia Emocional.

Pel que fa a primària, hem basat la nostra acció en dos tallers:

  • Habilitats per facilitar el diàleg, l’empatia i la resolució positiva del conflicte:

Basant-nos en metàfores de l’Ecologia Emocional, treballem l’autoconeixement per relacionar-nos millor tant amb nosaltres com amb les altres persones i el món. A través de dinàmiques participatives, anem aprofundint en les nostres emocions i en l’impacte que tenen en l’entorn (construeixo o destrueixo? Quines accions faig que contaminen el meu entorn?), i descobrim que amb responsabilitat, cura i afecte podem millorar les nostres relacions.

  • Gestió de l’ansietat i canvi del pas a secundària:

En aquesta sessió, l’objectiu és potenciar la seguretat i l’autoconfiança per aprendre a gestionar la incertesa del canvi d’etapa educativa. Primer, identifiquem les causes de l’ansietat, la por i l’estrès, emocions que ens brinden l’oportunitat de conèixer-nos millor. Tot seguit, prenem consciència dels recursos i les capacitats pròpies, així com la nostra àrea de poder (allò que podem controlar). Per últim, aprenem estratègies efectives que ens ajudin a qüestionar i a desactivar les creences que ens limiten i definim les accions que durem a terme per transitar aquest impàs. Tot plegat, ho hem treballat a través de la metàfora dels dracs, que en l’Ecologia Emocional representen les pors que ens provoquen els territoris inexplorats.

A secundària, amb l’alumnat d’ESO i Batxillerat de l’Institut Castell d’Estela, hem dut a terme els següents tallers sobre 3 competències fonamentals relacionades amb les situacions que comprometen el benestar emocional més habituals en l’adolescència:

  • Cohesió de grup i vincle afectiu:

A l’aula també som un equip. Amb els nostres companys i companyes teixim relacions, ens vinculem i junts/es construïm i creixem. Però no sempre és fàcil establir-hi lligams saludables. En aquesta sessió, treballem sobre la importància de relacionar-nos des del respecte, l’afecte i la llibertat responsable.

  • Autoconfiança i perseverança:

La perseverança es refereix a la capacitat de seguir endavant i persistir en aconseguir un objectiu o la superació d’un desafiament, malgrat els obstacles, dificultats i fracassos que puguin sorgir en el camí. És una habilitat important de desenvolupar per a l’èxit personal i professional, ja que ens permet superar les adversitats i assolir els nostres objectius. Per tal d’integrar-la en el nostre dia a dia, és important aprofundir en la motivació i l’autoconeixement.

  • Flexibilitat i adaptació als canvis:

Gestionar la incertesa pròpia d’aquest moment vital passa per entrenar dues competències: la flexibilitat i l’adaptació als canvis. En la sessió, treballem metodologies i dinàmiques que ens ajudin a potenciar la capacitat per generar respostes des d’una actitud positiva, així com a adaptar-nos a noves situacions amb creativitat per tal de liderar el nostre projecte de vida.

El projecte s’ha completat amb una acció formativa per a les famílies dels i les joves de l’Institut Castell d’Estela que es volen implicar en l’acompanyament i l’assessorament dels seus fills i filles. Durant 3 sessions de 2 hores, hem treballat a partir d’eines i recursos que els ajudin a millorar la comunicació i l’abordatge del conflicte. Ha estat un espai de suport, assessorament i intercanvi d’experiències en què, de mica en mica, hem anat trobant solucions i mitjans per passar a l’acció.

Això han dit del projecte:

Sobre els tallers amb l’alumnat:

Han estat unes sessions espectaculars perquè en aquesta escola fan hora d'educació emocional a la setmana i els nens i les nenes tenen una gran capacitat d'observació. Tenen molt vocabulari emocional, saben com gestionar el conflicte d'una manera molt positiva. N'he gaudit moltíssim!

He après que podem ser un grup unit i no cal que tots siguem amics.

Tots som diferents i, quan m’enfado, he de preguntar què passa i escoltar l’altra persona.

Ara sé veure els pensaments i dir-los coses perquè no em boicotegin.

Jo puc fer coses per vèncer el meu drac!!

Sobre l’assesorament amb les famílies::

He tingut el plaer de trobar-me amb famílies compromeses i implicades en el benestar emocional dels seus fills i filles. Hem anat fent camí des d'un clima de respecte i comprensió mútia que ha estat molt bonic.

Les sessions amb el despertador van significar aturar-me, fer-me preguntes, replantejar situacions, donar-hi la volta i tot això en comunitat, que per a mi té molta importància perquè, en definitiva, tothom qui més qui menys passem pel mateix i aprendre de l'experiència dels altres és molt enriquidor, sobretot si les sessions són portades per una persona amb una visió àmplia, positiva, engrescadora i creativa com la d'en Rafel.

Contingut relacionat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *