Encetem un nou any i, amb ell, tornem a posar el cronòmetre en marxa. Tot just comencem a degustar els primers compassos de l’any i ja anem a tope per acomplir el llistat etern de propòsits (o millor dit post-its o despropòst-its)… Torna aquesta constant cursa per satisfer la voracitat insaciable d’haver de demostrar que fem i produïm i aconseguim l’infinit i més enllà. Tot per poder legitimar que som suficients.
Malgrat quan ens escoltem, sabem més el que volem i el que ens convé del que ens diem. Amb aquesta autoexigència remem entre somnis i expectatives que, més que estimular, en moltes ocasions ens ofeguen en pous de comparació i frustració —entre paràlisi o procrastinacions— potser perquè no ens adonem que no són triats, ni païts, en aquest constant consum de necessitats alienes que acumulem.
Una pressió en l’expectativa que genera ficció en la realitat. Mentre seguim compulsivament fent checks a propòsits planificats, mentre ens allunyem una mica més de l’autèntic propòsit: viure. I amb ell ens queden a la cua d’impressió els propòsits que realment importen. Aquells “i si…” que són els que voldríem viure mentre ens seguim sacrificant/allunyant.
Ens angoixem perquè necessitem que les coses siguin de tal manera, necessitem tenir respostes, necessitem anticipar i saber abans de testar. Quan realment no sabem ni si ho volem. I el somriure Mr Wonderful de la positivitat que no falti sempre per endavant, abans de validar si ens agrada.
Potser prenent consciència d’això tenim la capacitat de recuperar el comandament de la nostra vida per donar-nos permís i llibertat per decidir què hi volem escriure, a la llista. Recuperar el control per precisament començar a fluir...
"Tot per un somni": Florence Foster Jenkins, Jean-Claude Romand i Éric Moussambani
A la vida sempre hi ha un moment en què et preguntes: I a mi què m’agradaria ser? Músic, dentista, actriu, astronauta…?
Ara imagina’t que per respondre aquesta pregunta has d’escollir un d’aquests dos camins. Quin tries, el de l’èxit i el reconeixement o el de la realització personal?
No, no són combinables. De fet, suposem que són excloents entre si. Quin esculls, va?
Rumia-t’ho bé. Mentrestant, anem a descobrir l’elecció no d’un, sinó de tres personatges fascinants. Els nostres protagonistes d’avui no passaran a la història per la seva aportació a la humanitat, però potser t’ajuden a decidir el teu camí.
Nova York, 25 d’octubre de 1944. Les entrades per al concert al Carnegie Hall fa dies que estan exhaurides. Més de dues-mil persones fan cua a les portes del teatre sense poder-hi entrar. L’artista convidada de la vetllada d’aquest vespre és Florence Foster Jenkins, una soprano de 76 anys que fins avui ha estat reduint les seves aparicions a concerts íntims anuals a l’Hotel Ritz-Carlton, reservats només per a alguns privilegiats del seu entorn més proper. La Florence, vestida amb unes ales, una corona i flors a les mans per al seu públic entusiasta, és a punt de complir el somni de la seva vida:
Tant és que entre el públic abundin les riallades, els crits i les xiulades; són enemics infiltrats. Tant és que l’endemà un diari de la ciutat tituli l’actuació com “la broma massiva més gran de la història de Nova York”. Com va pronunciar Lady Florence en baixar de l’escenari, “La gent pot dir que no sé cantar però ningú podrà dir mai que no he cantat tota la meva vida”.
I no podia tenir més raó. Malgrat desafinar com cap altra soprano, Jenkins va perseguir la seva il·lusió fins a les últimes conseqüències, cercava la fama i va aconseguir-la sense cap talent. La seva vida pot ser interpretada com la posada en escena d’un gran caprici, però no hi ha dubte que la va viure amb afany i determinació, a més d’un gran sentit de la dignitat.
***
I ara ens traslladem una dècada més tard a la petita localitat francesa de Lons-le-Saunier. Allà neix en Jean-Claude Romand, un nen atent, amable, proper i molt bon estudiant. De jove, es matricula a la Facultat de Medicina i, tot i que el primer any l’aprova sense cap problema, durant el segon curs la seva vida canvia per sempre. A l’examen de fisiologia es queda adormit i no torna mai més a la facultat. Tot i així, fa creure a tot el món que ha superat la prova, i perquè ningú en dubti, idea un pla que consisteix en continuar llegint per adquirir coneixements, veure programes de tele sobre el tema i utilitzar notícies de premsa com a font d’informació. La fal·làcia està servida.
Mentrestant, en Romand s’enamora de la Florence, una noia a qui conquista a través de l’estratègia sempre dubtosa d’inspirar llàstima en explicar-li que pateix un linfoma, una mentida que també li serveix per excusar la seva absència a la Universitat. Un bon dia comunica que ha acabat la carrera i que l’OMS li ofereix una beca per treballar a la seva seu a Suïssa.
Amb aquest brillant nou càrrec, al cap d’uns anys es casa amb la Florence i tenen dos fills, la Carolina i l’Antoine. Convertit en pare de família, no treballa però continua donant ales a la seva ficció. Visita la seu de l’OMS per recopilar documents que acreditin el seu lloc de treball i fa veure que viatja contínuament a l’estranger. Tota una doble vida que sufraga a base d’un altre pla obscur: estafar el seu entorn fent-los creure que inverteixen en un experiment contra el càncer. En total, aconsegueix més d’un milió i mig d’euros.
Però , amb un tren de vida desenfrenat, aviat els ingressos comencen a minvar i les mentides, a destapar-se. El 9 de gener de 1993, desesperat, Jean Claude Romand pren una decisió dràstica. Arriba a casa i mata a la dona mentre cuina d’un cop de corró, i els seus dos fills d’un tret. Tot seguit, visita la casa dels seus pares i els assassina igualment a cops de pistola. L’11 de gener torna a casa seva, es pren un pot de barbitúrics i cala foc a l’habitatge. Els bombers, però, van arribar a temps i el francés va salvar la vida.
El 25 de juny de 1996, durant el judici contra els macabres assassinats, Romand va afirmar que els havia comès “per por a decebre la seva família”.
***
Continuem avançant en el temps, i també cap a una biografia molt més lluminosa que la que acabem de deixar enrere.
Sidney, any 2000. Un home sol s’enfronta a la immensitat d’una piscina olímpica i a l’atenta mirada de desenes de milers d’espectadors. La nit abans, ha estat estudiant vídeos d’altres competicions olímpiques i ràpidament comprèn que els jutges fan tres avisos abans de la sortida. Així, en sonar el tret Éric Moussambani, un noi de 21 anys de Guinea Equatorial, es llença a l’aigua i comença a nedar sense ser desqualificat en fals com sí que ho han estat els seus dos rivals de Níger i Tadjikistan. Però alguna cosa no va bé. Les braçades i l’aleteig de cames estan descoordinats; la velocitat és inferior a la de qualsevol juvenil. Moussambani gairebé no sent les cames, està esgotat. El públic, que al principi reia, ara l’aplaudeix i l’anima a completar els 100 metres lliures, i així ho fa. El guineà supera la prova amb una marca d’un minut, 52 segons i 72 centèsimes, la que encara avui és la pitjor de la història en unes olimpíades.
L’anguila, sobrenom amb què els mitjans van batejar Éric Moussambani, diria més tard en una entrevista: “tothom pensa que l’èxit és guanyar una medalla; per a mi va ser-ho presentar-me a aquella carrera”. D’aquesta manera, no només va aconseguir disputar uns Jocs Olímpics i ser ovacionat pel públic malgrat no tenir-ne ni idea, sinó que el seu afany i l’esperit de superació va servir perquè el seu país construís dues piscines olímpiques a Malabo i Bata.
Pretextos culturals: sobre les troballes i l'inesperat
Per Elisabet Alguacil
L’any 1949 naixia el disc de vinil de 7 polzades de diàmetre. El segell discogràfic RCA Victor va presentar el nou format, el qual només contenia dos temes musicals, amb l’objectiu de convertir-se en reclam i facilitar la promoció de l’àlbum sencer. El disc, que girava a 45 revolucions per minut, contenia un single potencialment exitós a la cara A i una cançó que farcia la proposta a la cara B, on sovintejaven versions descartades o material inèdit que no s’inclouria a l’àlbum complet. Si la cara A triomfava el públic s’interessava pel Long Play, l’LP, l’àlbum sencer.
Amb la irrupció del rock and roll, el format va triomfar a les dècades de 1950 i 1960, gràcies als disc jòqueis radiofònics i a la moda de les jukebox (les màquines automàtiques de pagament que permeten escoltar la peça musical seleccionada). El primer èxit milionari va ser Rock around the clock de Bill Haley & His Comets, que va vendre 3 milions d’exemplars l’any 1955.
Com us comentava abans, l’estratègia de les discogràfiques era col·locar el single a la cara A i una cançó de menys valor a la cara B, que fes lluir encara més l’aposta de la companyia… En alguns casos, però, la cara B aconseguia trencar les expectatives comercials de l’estratègia i igualava (o superava) en popularitat la cara A.
Us explicaré un dels molts casos que atresora la història de la indústria musical. Aquest és un relat sobre la nena prodigi Brenda Mae Tarpley, coneguda artísticament com a Brenda Lee, que va destacar especialment entre els anys 1960 i 1962, en convertir-se en la primera dona que col·locava 9 singles consecutius al TOP 10 dels més venuts (rècord que no va ser superat fins als anys 80, per una tal Madonna). Brenda Lee va assolir aquesta fita abans de la majoria d’edat. Precisament, a causa de la seva joventut, un dels seus grans èxits —I’m sorry—, que està sonant ara mateix, va estar a punt de no editar-se. Per evitar que una adolescent de 15 anys cantés al desamor, el tema es va desar en un calaix fins que va ser editat com a Cara B de That’s all you gotta do, cançó que va quedar eclipsada per aquest èxit que es va convertir en un autèntic clàssic.
A la història de la música hi ha molts altres casos en què la Cara B s’ha acabat imposant a la Cara A… i d’això estem parlant en el Pretext d’avui, d’expectatives que no es compleixen, de propòsits que prenen camins inesperats, de la gestió de la sorpresa i de les esperes…
Si ho traslladem al teatre el gran exemple de l’espera és, precisament, Tot esperant Godot, l’obra de Samuel Beckett, publicada el 1952, on els seus protagonistes, tal i com descriu el títol, esperen Godot, un personatge que no coneixerem mai. Pertanyent al teatre de l’absurd, amb trets existencialistes, la peça teatral compta amb una trama que, aparentement, està mancada de significat i és repetitiva. Però és aquesta repetició i absurditat la que ens fa de mirall i qüestiona la passivitat de la societat i la figura humana.
I seguim, ara ens endinsem en el terreny de les històries familiars, i d’obres més contemporànies. Us vull parlar d’un llibre que m’ha acompanyat durant el trànsit del canvi d’any, i que ha superat amb escreix les expectatives que, com a lectora, hi tenia dipositades… Quina gran responsabilitat la del gremi llibreter i bibliotecari quan sol·licitem recomanacions que van carregades de desitjos de satisfacció…
L’autor de La figura del mundo, Juan Villoro, li pregunta al seu pare, el filòsof catalano-mexicà Luis Villoro, en els últims anys de vida, quina ha estat la seva edat preferida, i el pare respon sense vacilar quan tenia 30 anys.
I a continuació l’autor, Juan Villoro, reflexiona:
“Esa edad de elección lo situaba antes de todo lo demás, a la puerta de sus libros, sus matrimonios, sus cargos universitarios, sus compromisos políticos. Le gustaba verse así, como una hoja en blanco a punto de ser escrita, en los albores de una trayectoria. Las turbulencias posteriores le brindaron momentos de gozo, pero su edad perfecta parecía ser la de una vida potencial, hecha de promesas y conjeturas.
Sin embargo, la plenitud le llegó cuando ya parecía imposible. No me refiero a sus logros intelectuales o académicos, sino a algo más profundo: la vida como obra.”
Els últims anys de vida del seu pare l’escriptor Juan Villoro descobreix un progenitor que trenca els seus esquemes. Arran d’un accident cerebral, emergeix un pare carinyós, que afluixa les cuirasses, un home que es consenteix a si mateix, menys recte i més flexible.
Durant els deu anys de recerca i d’investigació per copsar la figura del seu pare, l’autor descobreix la persona en les seves múltiples dimensions. Aquest camí el relata amb molt encert: amb detalls humans, anècdotes personals i íntimes, que ens ajuden a copsar la personalitat pública d’un gran pensador, autor d’una obra fonamental, i la personalitat privada.
El llibre no és només una biografia a l’ús, sinó que viatgem amb l’autor, l’acompanyem en les seves descobertes, mentre ens relata el context històric on ens trobem. L’escriptura es converteix en una carta al seu pare.
Luis Villoro va néixer a Barcelona el 1922. La família de l’àvia materna havia fugit de la Revolució mexicana per instal·lar-se a la Ciutat Comtal, on van fer arrels, al casar-se l’àvia amb un metge català. Quan esclata la II Guerra Mundial decideixen tornar a Mèxic fugint del context convuls europeu.
En arribar a Mèxic, Luis Villoro descobreix que la seva família materna posseeix una hisenda amb treballadors a San Luis Potosí. El dia que hi fan una visita els empleats li besen la mà i l’anomenen ‘patroncito’, moment que viu amb gran incomoditat i rebuig. Villoro es passarà la vida fugint d’aquesta expectativa de rol, d’aquesta herència familiar. La seva mirada i el seu estudi, en canvi, l’acosten a la filosofia dels pobles indígenes mexicans. Es vincula a moviments polítics d’esquerres i durant un temps viu amenaçat de mort. Amb setanta anys complerts, dedica els últims vint anys de la seva vida al moviment zapatista. Es converteix en un dels seus principals acompanyants i assessors, i fins i tot se’n fa militant de forma clandestina, establint una entranyable relació amb el subcomandante Marcos.
Al llarg de la seva vida, Luis Villoro defuig la riquesa, les comoditats, els homenatges, i en una lluita íntima i personal, s’esforça per abandonar el seu ego. És un exemple de viure una vida amb propòsit, amb el seu propòsit.
Juan Villoro va finalitzar l’escriptura del llibre el 22 de febrer de 2023, i va ser publicat 3 mesos més tard per Penguin Random House.
Ens hem situat en històries que desafien les expectatives, que trenquen amb allò que s’espera, allò que es preveu. I un gran exemple de desafiament, a diferents nivells, ho és la pel·lícula Retrato de una mujer en llamas (Portait de la jeune fille en feu), escrita i dirigida per la cineasta francesa Céline Sciamma.
La pel·lícula i la directora mereixerien, sens dubte, un programa sencer de L’Eixida, però em centraré en aquest amor que viuen les seves protagonistes Marianne i Héloise, interpretades per les actrius Adèle Haenel i Noémie Merlant a la Bretanya francesa, l’any 1770. Un amor impossible marcat per un element narratiu molt present en les històries passionals i d’amors impossibles: el contrarellotge, un compte enrere que determina un final anunciat. El compte enrere permet la gestió de l’expetactiva d’un temps finit que intensifica les històries.
Marianne, la pintora, disposa de 7 dies per fer un retrat de la jove Héloïse, que acaba d’abandonar el convent de les Benedictines per assumir la responsabilitat de casar-se amb un senyor de Milà, en un matrimoni concertat que havia de tenir la seva difunta germana. Contractada per la mare, Marianne s’ha de fer passar per la dama de passejos i pintar d’amagat un retrat que faran arribar al futur espòs.
La pel·lícula parla del que s’espera que ha de fer una dona: deixar-se retratar per consentir un casament. Resistir-se a ser retratada és l’arma que fa servir Héloïse per oposar-se al matrimoni concertat. Tampoc s’espera que una dona sigui artista; de fet Marianne signa els seus quadres sota el nom del seu pare. La relació artista-model també queda modificada: Marianne és a la vegada professora, artista i model de les seves alumnes, de manera que la dona deixa de ser únicament l’objecte retratat. La relació entre pintora i model és més igualitària, Héloise no és un subjecte passiu.
El film, ple de simbolismes i metàfores visuals, mostra un joc entre el que es veu i el que s’oculta…, i en aquest joc s’encén una passió en què les protagonistes viuen 5 dies de màxima esplendor. En l’exploració del desig femení, el goig té caducitat, però l’amor viu per sempre i encén els ulls de qui mira, per omplir-los de poesia.
No us desvelaré més de l’obra perquè espero i desitjo que la veieu. La trobareu disponible a RTVE Play, Prime Video i a Filmin.
La nostra expectativa com a espectadors i espectadores sovint es veu insatisfeta. Perquè, posant com a exemple una ficció televisiva d’ampli seguiment… Com vau viure vosaltres el final de la sèrie Lost, o el final de Game of thrones? (per emprar un exemple més recent) Us va agradar? O senzillament el que no us va agradar és que acabés?
La decepció del final de la sèrie d’HBO va ser tan gran que, un milió i mig de persones van arribar a signar la campanya de Change.org, la qual reclamava que es tornés a filmar l’última temporada completa amb –cito textualment- “guionistes competents”.
I és que un excés d’expectativa –sostinguda i alimentada en el temps- ens pot abocar a una gran frustració… i podem arribar a perdre de vista el viatge que hem compartit amb aquesta ficció. Segurament ens costa acomiadar-nos d’uns personatges amb els quals ens h em familiaritzat. L’origen de l’enuig, on és? S’acaba una sèrie, s’acaba la conversa al voltant de les trames, dels capítols, el ritual dels dilluns a casa davant de la pantalla… Potser també ens fa mal ser conscients del temps que li hem dedicat… En tot cas, no podem oblidar com ens ha fet gaudir. I no subestimeu el poder de les preqüel·les, de les seqüel·les i de la possibilitat de les reposicions, i sinó, penseu en el fenòmen Plats bruts.
Sobre el tòpic d’haver de ser la millor versió
El desig d’acceptació, estimació o valoració fa que ens esforcem a ser qui potser no som realment, a no tenir-nos en compte en primer lloc, a voler ser una altra versió per ser la persona que encaixa en els grups i sistemes relacionals i, en definitiva, amb els diferents models d’èxit de la societat de la qual formem part.
És evident que estem en constant evolució i tenim endins l’impuls de millora que contribueix a fer-nos créixer en recursos emocionals, relacionals o professionals, que ens pot ajudar en les nostres relacions interpersonals o amb el mercat laboral. Però en aquesta constant recerca d’adaptar-nos al paradigma imperant, on queda l’èxit espiritual?
Malvivim resignades en una autocensura cruel, plena de judici exhortatiu i punitiu que busca l’encaix i la comprensió, que ens limita a l’hora d’expressar-nos lliurement i sacrifica el nostre potencial. És tan gran la necessitat d’haver de ser perfectes i de tenir respostes, que deriva en ansietat per estar bé, en una dictadura de la felicitat on el conflicte ve per no permetre’ns sostenir el no.
Però això no acaba aquí: al mateix temps, caminem o, millor dit, esprintem en el col·lapse d’una cursa infinita de ficció a la recerca de la nostra millor versió. Aquell paradís perdut que el model occidental ens empeny a seguir anhelant en un dia a dia esgotador.
El mite del progrés i de la meritocràcia lineal per assolir i consolidar aquell status que hauríem de tenir -i que algun dia arribarem a assolir- i que ens farà invulnerables en tots els sentits. Com si un cop aconseguida aquella versió divina ja ho tinguéssim o s’acabés tot plegat. Com si allò que ara passa, que ara som, en el reeixir i no reeixir, no fos prou o no fos el més important.
Ara i aquí vull trencar una llança cap al nostre dret a no tenir ni idea, a no saber com tirar endavant. Reivindico les regressions com a fases lògiques i necessàries dels processos d’aprenentatge. Perquè ni la vida ni els aprenentatges són lineals, són espirals que tornen i retornen. La regressió és quelcom inevitable perquè està feta de nosaltres i, com més ens resistim a donar-li un espai, més ens tanquem a l’oportunitat d’impulsar-nos i transformar-nos en l’experiència.
Perquè créixer no és avançar, sinó viure i sentir i estar i palpar. I perquè viure no és quelcom asèptic. És caure i recaure, i fang i núvols i pluja. I dolor i no saber com i acceptar-ho. I aixecar-te i sentir el raig de llum a la cara amb l’olor de la terra mullada.
Aspirar a una millor versió limita l’acceptació del moment present, de qui soc en aquest moment que escric aquestes línies. Potser no em permet validar-me de forma completa la meva complexitat, diversitat i autenticitat. Perquè mentre estic en la cerca i en un altre temps em perdo, em saturo, em frustro, em decebo, m’allunyo i no estic ni abraço i agraeixo el que s’esdevé ara, el que puc fer ara, el que sé fer ara. Hipoteco i el present per una versió que no sé si seré ni si realment vull ser.
Reivindico el dret a la versió que som, ni bona ni dolenta, ni pitjor ni millor, intransferible i perfectament imperfecta, per ser cada dia més protagonistes i viure la nostra pel·lícula des de la versió original, la que som aquí i ara, autèntica, gaudint o no del que hi ha, de la nostra llibertat per pensar, per sentir, per expressar el que sabem/volem/podem o no.
Una mirada endins: un conte per somiar despert
Hi havia una vegada algú que somiava. Algú a qui li agradava tant somiar que perdia per moments contacte amb la realitat.
El món dels somnis, fascinant i ric en possibilitats, li permetia emprendre vols sense reserves cap un infinit il·limitat. Tancava els ulls i volava lluny, imaginava, projectava. Dia i nit. Fos on fos. Fes el que fes. L’atrapava de tal manera que acabava confonent què era real i què era ficció.
Quan obria els ulls i s’adonava que no era de veritat es frustrava. La seva vida era molt mediocre comparada amb aquell univers màgic. Sentia impotència. Mai podria viure tot allò.
Un dia algú que se l’estimava i li volia bé li va regalar un mirall: “Així quan vegis el teu reflex t’ajudarà a no perdre’t perquè recordaràs qui ets i on estàs. Perquè tot ha de començar per tu. Vols fer realitat algun d’aquests somnis o vols quedar-te tot el dia amb els ulls clucs somiant?”
El mirall efectivament li va donar la dosi de consciència necessària per tenir-se present i gestionar millor tot plegat. Se l’emportava a tot arreu perquè l’hàbit de perdre’s entre somnis el tenia molt arrelat. Així que cada cop, per controlar-se, s’observava més i més. I a mesura que ho feia va començar a dubtar de si realment aquella imatge reflectida era d’algú prou capaç de fer real aquell imaginari. Era suficient per viure la vida que somiava? Podria excel·lir en tots els àmbits? En termes de validesa, d’intel·ligència, de bellesa, de força, de velocitat, d’astúcia, de creativitat, d’amor, d’intrepidesa? Les pors van aflorar cada dia amb més virulència. Més es mirava i més s’angoixava.
De tant mirar-se el mirall va acabar absorbint la seva imatge. Com si se l’empassés. I quan va ser a dins es va trobar que hi havia molts altres miralls que com el seu havien engolit a la gent del seu voltant. Quan es van veure i reconèixer, enlloc de mitigar-se el neguit i el patiment van créixer. Perquè com a bons miralls reflectien el que duen qui els mira. En aquest cas, com havien viscut el mateix procés, s’amplificaven malestars reverberant mútuament frustracions, angoixes i pors. Tot eren comparacions i els judicis ja no eren només amb si mateixes, sinó també entre les altres imatges. Fins al punt que ara ja es miraven a través de la mirada de les altres i necessitaven l’aprovació permanentment. L’espiral neuròtic creixia. No hi havia aturador perquè aquelles veus eren de les imatges que havien de representar, molt lluny de l’essència de les persones. S’havien apropiat de la seva veu.
Un dia, quan ja no podia més amb tant enrenou, amb tota aquella paràlisi, amb tanta projecció, algú que havia somiat, i que ja no ho feia perquè intentava acontentar veus de no sap qui, va decidir que volia tornar a somiar i per damunt de tot que volia tornar a viure. Va trencar el mirall i automàticament va sortir d’ell travessant-lo.
Ja no hi havia imatge en el mirall. S’havia alliberat d’aquella presó. Del pes de satisfer les exigències i expectatives dels altres i les seves pròpies. Però també havia entès que havia acabat allà dins per la necessitat que tenia de fugir a altres llocs, perquè no acceptava la realitat i el món que habitava. El que bategava en el seu cor.
Aquell mirall trencat seria el seu ancoratge per recordar que l’única manera de viure amb plenitud era comprenent que la vida era imperfecta. Que tot era més senzill, i que només cultivant l’abundància de la presència, del que hi ha i del que passa, atenent les seves pors i inquietuds, podria fer del seu dia a dia més preciós que qualsevol somni.
Des d’aquell moment, algú que somia enlloc de tancar obre els ulls. Ja no necessita ni marxar enlloc ni cap imatge, perquè amb els ulls oberts pot seguir els seus somnis sense perdre contacte amb la realitat. Pot despertar sense recança els seus anhels, més enllà del mirall, reconeixent qui és, on i com està, què necessita per donar el proper pas.
Punt i seguit…
Bonus track: preguntes regal per acabar
- Mirant enrere, quines decisions de la teva vida canviaries? Quantes creus que has pres tu, escoltant-te, i quantes consideres que han pres per tu?
- Quantes creences limitants i quants ‘què diran’ has deixat enrere? Quants creus que encara t’acompanyen actualment?
- Recorda algun somni que hagis pogut fer realitat. Com vas fer-lo possible?
- Si no t’haguessis de preocupar gens i mai més pels diners, què faries ara mateix? Com voldries que fos la teva vida?
Un article de:
Mariona Rabasa,
comunicadora audiovisual i responsable de
comunicació d’El despertador.
Jordi Muñoz,
coach, recreador personal i musicoterapeuta,
codirector d’El despertador.
Articles relacionats:
Vidas inventadas, de Jordi Muñoz
¿Por qué nunca nos gustan los finales? (La contradicción en el final de Juego de Tronos), de Jordi Muñoz
- Quan la millor versió és l’original, de Jordi Muñoz
Categories: Creativitat, Uncategorized @ca