Articles

KOA Música, connectant amb les emocions

Aquest 2023 ha estat el segon any que hem col·laborat amb el programa KOA de benestar emocional de la Fundació Nous Cims. Es tracta d’un programa de prevenció de la salut mental on ens encanta prendre-hi part, ja que neix amb la voluntat de dotar de competències emocionals, personals i relacionals a joves i adolescents que es troben en situació de risc de patiment emocional i/o psicològic a través de diverses activitats vivencials connectades amb els seus interessos: el teatre, la música, l’aventura, l’esport i la dansa.

Koa és una paraula hawaiana que fa referència a la valentia, a la lluita i als guerrers i guerreres, que és com mirem els i les adolescents del programa. El procés que experimenten al llarg d’un curs pretén enfortir-los a través d’eines, recursos i estratègies per tal que siguin més resilients a les adversitats que se’ls presenten ara i en el seu futur i reduir, així, els riscos de desenvolupar un eventual trastorn mental.

Després de dos anys facilitant-hi sessions, aprenent, creixent en impacte i expandint-lo any a any (vam començar acompanyant joves de dos centres oberts del Barcelonès i el Gironès, i aquest any estem presents a quatre) hem sentit el “ding dong” a l’interior per compartir què passa en les sessions que des d’El despertador facilitem dins el programa KOA música.

Què fem a KOA Música?

Per començar, la música és un vehicle (un canal) per on hi circula el nostre món emocional. Permet, d’una manera molt orgànica i natural, la connexió, la consciència i l’expressió del nostre sentir. A KOA Música facilitem l’adquisició d’aquestes eines de regulació i gestió emocional tan importants pel nostre desenvolupament i ho fem a través de la música i d’un acompanyament musicoterapèutic. Per tot plegat utilitzem diferents elements essencials en el llenguatge musical:

El ritme ens ajuda a connectar i mobilitzar la part física, instintiva i tribal del nostre ser. Ens facilita la connexió amb la vida, amb el pols, amb el grup, i alhora ens ajuda a treballar l’estructuració i l’organització.

El treball rítmic, a través de cercles de percussió o del ball, ens permet treballar les competències de vincle i nexe, de pertinença i treball en equip…

La melodia ens ajuda a connectar amb el món de les emocions. L’alegria, la tristesa, la ira, la por…quines formes prenen a les nostres vides? Quina veu tenen? De quina manera s’expressen? On les sentim en el nostre cos? Quines eines tenim per dialogar, deixar sortir de manera ecològica, i observar què ens diuen aquestes emocions?

El treball melòdic ens permet aproximar-nos a les competències d’identificació, gestió i elaboració emocional, de presa de decisions…

L’harmonia ens ajuda a connectar amb el món mental, amb el món de les relacions…com ens relacionem amb nosaltres i amb la resta? Què puc fer perquè les relacions que teixeixo siguin harmòniques? Com em fa sentir en el cos la desharmonia?

El treball harmònic ens permet aproximar-nos a les competències d’empatia i relacions, resolució de problemes…

Tot i que la música esdevé una experiència transformadora que actua transversalment, cadascun d’aquests tres pilars ens ajuda a afinar i enfocar-nos en el treball de les competències que formen part del programa KOA.

No és una casualitat que el llenguatge musical tinguin moltes similituds amb el llenguatge de la nostre quotidianitat (“avui he portat un ritme molt frenètic”,  “al sopar d’ahir es respirava molta harmonia”, …). Per això, facilitar des de la música el treball de gestió emocional és una opció molt beneficiosa. Potser no sabem expressar amb paraules com ens sentim, però, segurament, si ens faciliten uns instruments podrem expressar-ho més fàcilment.

La música expressa allò que no es pot dir amb paraules però no pot romandre en silenci

Un dels propòsits de KOA és facilitar un entorn segur i acollidor on els/les joves desenvolupin relacions de confiança i es generin vincles positius, per això els tallers tenen una regularitat d’un cop per setmana de setembre a juny. Durant aquestes sessions, que tenen una durada de 2 hores, treballem competències socioemocionals tan fonamentals com ara: gestió emocional, empatia i relacions, vincle i pertinença, treball en equip, autoconcepte i autoestima, resolució de problemes o presa de decisions. Aquestes competències s’articulen en un itinerari que té tres moments: la vivència i la familiarització amb el programa, la reflexió i integració, i finalment la transferència en la seva vida.

Alhora, cada sessió s’estructura seguint aquestes tres mateixes parts:

  • Roda inicial: el grup de joves en rotllana i per torns expressen com arriben a la sessió. Vindria a ser un escàner emocional que convida a l’autoobservació, a identificar què senten i a posar-hi nom. Ho fem emprant diferents eines i recursos com ara la metàfora del temps “Amb quin temps vinc avui?” o a través d’imatges d’animals “Avui em sento com un cargol”. Els /les facilitadores acompanyem aquest moment per tal que poc a poc els/les joves puguin familiaritzar-se amb el seu univers emocional i fer-ne una gestió adaptativa. Aquesta primera part també serveix per introduir la competència que treballarem a aquella sessió.

  • Activitat central: és el moment més llarg de la sessió. Aquesta part és vivencial. A partir de diferents activitats, dinàmiques  musicals o situacions de repte on els/les joves experimenten, creen, juguen o improvisen treballem les diferents competències.


  • Activitat final: a la  roda final els/les joves expressen com se senten en marxar de la sessió. També serveix per reflexionar a partir de l’activitat central a través de les preguntes que fem les persones  facilitadores. Com ens hem sentit? Què hem après? Com allò que hem viscut i hem après ho podem transferir a la nostra vida quotidiana?

Cadascun dels equips que acompanya a cada un dels grups de joves està compost per dues persones facilitadores d’El despertador (una en el rol de musicoterapeuta i l’altra com a experta en benestar emocional i gestió de grups adolescents) i l’educadora del centre obert.

Gràcies a la direcció i coordinació de Koa Programme per fer-nos confiança i acompanyar-nos en el procés, i als equips coordinatius i educatius dels diferents centres oberts i entitats amb qui col·laborem a Salt, Girona, Badalona i Barcelona.

I sobretot gràcies a l’equip d’El despertador format per Laia Colom, Enri Pérez Escrig, Paula Gelpi, Roger Sans,  Silvia Sant i David Sitges.

Contingut relacionat:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *