Cada dia prenem unes 35.000 decisions, el 99% de les quals, de manera automàtica, inconscient. Escollim constantment, a totes hores, a cada segon.
La majoria d’aquestes eleccions són, doncs, per instint, per pura inèrcia, per impuls. En definitiva, són irracionals perquè no les hem discernit. Què creus que passaria si un dia ens paréssim a fer-los una revisada general i a reflexionar sobre el seu sentit?
La resposta segurament espanta, així que centrem-nos millor en l’1% d’eleccions on sí posem consciència. Existeixen milers d’estudis sobre com actua el nostre cervell a l’hora de prendre una decisió, i en l’actualitat tots conclouen que el factor clau d’aquest mecanisme fascinant no és la raó, sinó les emocions. Sembla, doncs, que l’estat d’ànim en què ens trobem, les experiències similars del passat o processos tant difícils d’explicar com la intuïció guanyen la partida al pensament racional.
Amb tot, la lluita entre el cap i el cor persisteix, i a resultes d’aquest conflicte intern, etern.., neix el dubte, o el dilema, una disjuntiva encara més desafiant que a vegades es converteix en un problema moral. Costa triar. Costa sostenir el no saber quina opció és millor. Sí, costa i angoixa, però podem no escollir?
Vivim en el món de les possibilitats infinites. Excés de productes, excés de dades, excés d’informació… Excés de preocupacions. Aquesta saturació d’opcions no fa més que conduir-nos a la paràlisi i a la insatisfacció. Com més alternatives, menys llibertat.
No se suposava que era a l’inrevés?
Fluir en la incertesa també és una decisió, o almenys intentar-ho. Escollir aturar-se per escoltar les emocions i entendre què ens estan demanant. Pensar què ens mou, què ens motiva, per què i, sobretot, per a què. Amb quin propòsit?
Petites grans llegendes:' La línia de color'
Les portes que obrim i tanquem cada dia decideixen la vida que viurem.
Flora Whittemore
Tots i totes tenim una història. Una experiència vital de la qual bé se’n podria fer una novel·la o una pel·lícula, encara que ens sembli que la nostra biografia no interessaria a ningú. I és que No cal haver viscut grans gestes ni haver superat 1.001 obstacles perquè la nostra història sigui digna de ser explicada. Amb els reptes quotidians n’hi ha prou per omplir centenars de pàgines plenes de girs inesperats i escenes que fan posar la pell de gallina.
I sí, totes aquestes trames acostumen a desencadenar-se per una decisió.
La nostra biografia d’avui no la protagonitza cap personatge famós ni extravagant, sinó algú com tu i com jo que, com tothom, a vegades s’ha d’enfrontar a eleccions desafiants que el condueix per camins inexplorats.
La seva història va ser la guanyadora del nostre certamen de creació #somriulavida que cada any convoquem amb motiu de Sant Jordi, un concurs que enguany cercava relats que ens parlessin de les decisions que us han canviat la vida.
La nostra protagonista es diu Rosa Galán i aquesta és la seva petita GRAN llegenda:
20 de Gener de 2014. Un pis al barri de Sant Martí. Vuit de la nit aproximadament, la meva memòria no és el que era i han passat uns quants anys… Sí que recordo que era fosc i que feia unes hores que el sol havia marxat.
Una parella es troba al menjador, esperant. No han d’esperar gaire, només un parell de minuts però en aquells moments, 2 minuts semblen tota una eternitat, almenys per a ella, que és en qui se centra aquesta història.
És curiós com una minúscula i aparentment insignificant ratlla de color, pot canviar-te tant la vida. Però, ep! Com hem arribat a aquest moment? És una bona pregunta. Si això fos l’escena d’una pel·lícula, ara sortirien un munt d’imatges de la vida d’aquesta noia, rebobinades a càmera ràpida per començar des del principi, el punt de partida. I quin és aquest punt? Una altra bona pregunta!
Sense adonar-nos-en, la vida és plena de decisions. No coneixem el gran poder del que disposem al nostre abast; tenim la capacitat d’escriure dia a dia la nostra història, i cada resolució, acord o iniciativa que pactem amb les circumstàncies vitals que se’ns presenten, ens van portant cap a un camí o cap a un altre. I les decisions que ha anant prenent la nostra protagonista l’han portat a aquest moment, a aquesta data, a aquest pis, a aquest instant on haurà de pronunciar-se de nou. Aquella línia de color que ha aparegut li obre un món totalment alternatiu en el qual està completament disposada a entrar-hi, tot i no tenir-ne ni idea. Seguint amb la metàfora cinematogràfica, pren la decisió de signar un contracte per interpretar la sèrie de la seva vida. Una gran producció plena d’aventures, alegries, il·lusions, aprenentatges… i també amb l’altra polaritat: les pors, la tristesa, la frustració… Es tracta d’una cinta trepidant plena de desafiaments i reptes constants, on la incertesa acompanya molts del moments; amb tot, també hi ha cabuda per a la gratitud, la confiança i sobretot l’amor.
A vegades les millors decisions són aquelles que prenem, en certa manera, sense pensar-hi gaire, sinó escoltant el nostre interior, deixant-nos portar per allò que anomenem intuïció, parant atenció a les nostres emocions que constantment ens donen informació sobre allò que realment necessitem.
Finalment la sèrie va tenir tant d’èxit que va signar per una segona part, i això ho sé del cert perquè, us he de confessar, que aquella noia que esperava nerviosa, en aquell pis de Sant Martí un vespre d’hivern, és la mateixa que ara està escrivint aquestes línies. I us puc assegurar sense cap mena de dubte, que ha estat i segueix sent, el paper de la meva vida.
Pretextos culturals
Per Elisabet Alguacil i Balién
El pop és un dels animals més intel·ligents del planeta. La seva forma de prendre decisions és altament efectiva. Els seus tentacles tenen un engranatge neuronal propi, de manera que a través d’aquests apèndixs poden captar la informació de l’entorn, processar-la, reaccionar i respondre sense necessitat de consultar-ho amb el cervell. És a dir, executen respostes en el sistema nerviós perifèric, sense esperar cap ordre per part del cervell, la mida del qual – per cert- els permet desenvolupar capacitats com la memòria o l’aprenentatge. Aquestes capacitats de resoldre problemes també s’han detectat en corbs, lloros i primats. Però quedem-nos amb el pop… i aquí va la primera recomanació del Pretext d’avui, dedicat a la presa de decisions…
Us poso en situació… Craig Foster és un cineasta totalment abatut i esgotat que, en ple burnout, decideix fer una aturada en el seu intrèpid dia a dia. A aquesta primera decisió l’acompanya una segona: encara que no en tingui ganes, cada dia anirà al mar a banyar-se a les aigües sudafricanes, on cada capbussada l’ajudarà a recuperar-se de la depressió. En la seva terapèutica pràctica submarinista coneixerà una pop (femella), amb qui establirà un insòlit i sorprenent vincle d’amistat, i de qui aprendrà a connectar amb el medi, i a sentir-se part del lloc; no tan sols un visitant.
Es tracta d’una història commovedora que convida a reflexionar sobre el comportament humà a través de la inèdita relació del cineasta i la pop. El documental es titula My Octopus teacher, i està dirigit per Pippa Ehrlich y James Reed. En castellà el coneixem amb el títol: Lo que el pulpo me enseñó. La pel·lícula va guanyar l’Oscar a millor documental el 2020. La trobem a Netflix.
En l’apartat literari, en aquest Pretext no pot faltar una menció especial a les històries del Tria la teva aventura, del segell editorial Timun Mas, que actualment pertany al Grup Planeta. Sí, aquells de la tapa blava que convidaven a prendre decisions a cada capítol, per seguir un camí cap al destí escollit. Us imagineu un pop llegint una de les aventures d’aquesta col·lecció?
Seguint en l’àmbit literari, un llibre emblemàtic al voltant de decidir és, sens dubte, Novecento, d’Alessandro Baricco, publicat el 1994 i editat per Anagrama en castellà i per La Magrana en català. El text es considera un monòleg teatral o, com el mateix autor indica: una novel·la curta o un relat llarg.
Som a bord del transatlàntic Virginian, en el període d’entreguerres del segle passat, recorrent les rutes entre Europa i Amèrica, amb persones milionàries, turistes i migrants. I també un nadó abandonat que, durant 8 anys, és “adoptat” per un mariner, Danny Boodman, fins que mor com a conseqüència d’una ferida durant un temporal. Els anys successius Novecento es converteix en un pianista excepcional i, als 27 anys, coneix Tim Tooney, el trompetista que ens explica la història, de qui es fa íntim amic. El trompetista i narrador defineix Novecento com un home que viu a través dels desitjos i les passions alienes, que es realitza amb la música, que viu suspès entre el piano i el mar. I diem suspès perquè el protagonista ha viscut tota la seva vida al transatlàntic, sense trepitjar terra ferma. Malgrat que en ocasions ha sentit la temptació de baixar del vaixell Novecento s’hi ha resistit. Us llegeixo alguns motius on revela la seva decisió:
No fue lo que vi lo que me detuvo. Fue lo que no vi. ¿Puedes comprenderlo? En aquella inmensa ciudad había de todo, menos un final. No había final. No vi donde terminaba todo aquello, el final del mundo. En un piano las teclas empiezan y acaban. Sabes que hay 88. No son infinitas. Tú eres infinito y la música que puedes hacer es infinita. Así sí puedo vivir. Pero en un teclado con millones de teclas que no tienen fin, en un teclado infinito no hay música alguna que puedas tocar. Te has equivocado de taburete. ¿Cómo escoges entre tantas opciones? Todo ese mundo pesa demasiado y ni tan siquiera sabes dónde acaba. Yo interpretaba mi felicidad, pero en un piano que no era infinito. Aprendí a vivir de esa forma. La tierra es un barco demasiado grande para mí. Es un viaje demasiado largo. Es una mujer demasiado hermosa. Es un perfume demasiado intenso. Es una música que no sé tocar. Perdonadme. Pero no voy a bajar.
El director Giuseppe Tornatore (el de Cinema Paradiso) va adaptar la novel·la i es va estrenar al cinema com La leyenda del pianista en el océano.
En l’apartat audiovisual em sembla que us faig un favor si obvio la sèrie que més ens ha donat la turra al voltant d’una decisió. M’estic referint a Succession…, aquesta ficció d’HBO Max inspirada en el magnat Rupert Murdoch, que dedica 39 capítols a narrar la gran decisió del patriarca: decidir quin dels seus 4 fills mereix succeir-lo al capdavant de l’imperi. Ja està. No li dedico més temps, perquè a mi m’ha avorrit força…
I acabaré parlant d’Anatomia d’una caiguda (Anatomie d’une chute), que la directora Justine Triet va estrenar el 2023. Flamant guanyadora de l’Oscar al Millor Guió Original i Palma d’Or a Millor Pel·lícula.
Anatomia d’una caiguda fa una dissecció del matrimoni a través de la investigació i dels interrogatoris que tenen lloc durant el judici en què Sandra, de professió escriptora, és acusada d’assassinar en Samuel, el seu marit també escriptor, amb la permanent sensació que mai coneixerem la veritat. De fet, el film se sent còmode en aquesta tessitura, en l’ambigüitat en què es mou, entre la culpabilitat i la innocència. El tribunal ha de determinar si ha estat un suïcidi o un assassinat a partir de la narració d’unes vides privades que es fan públiques, d’uns fets que s’ordenen d’una determinada manera, i la tendenciosa mirada dels lletrats.
Hi ha un moment de la narració especialment tens en què Daniel, el fill cec de l’acusada, dubta si declarar o no en el judici. En una conversa amb la tutora que l’acompanya durant el procés judicial, aquesta li diu “cuando no estás seguro de algo, tienes que decidir qué es verdad para ti”. I lliga amb el que comentàvem abans, que a la vida decidim construir-nos els nostres relats, les nostres veritats i necessitem creure’ns-els per poder tirar endavant, i en Daniel s’ho agafa al peu de la lletra… No us diré més. L’heu de veure. I ho podeu fer a Filmin i a Movistar+.
La directora francesa, per cert, confessa haver-se obsessionat durant deu anys amb els crèdits de la sèrie Mad Men: amb l’eterna i elegant caiguda de l’home que els protagonitza. I mentre ens imaginem com van passant els títols de crèdit i com va precipitant-se aquesta figura humana de Mad Men al ritme de Everybody knows de Leonard Cohen, us diem a reveure. També ens ha acompanyat la música de Vangelis amb els temes Fields of coral i Dreams of surf.
Soc Elisabet Alguacil i això ha estat un Pretext més per seguir parlant de cultura al voltant de la presa de decisions. Fins a la propera!
Sobre el tòpic de no poder viure amb dubtes
Visitem el tòpic amb què convivim que és el de pensar que sempre ho hem de tenir tot clar i no podem tenir dubtes.
He estat llegint força sobre el tema per documentar-me una mica. I per aprofundir-hi et recomano especialment el llibre Elogi del dubte de Victoria Camps. En un dels seus passatges comenta una cosa així com que “el desconcert i la desorientació no agraden, com a societat ens costa resignar-nos a la perplexitat”. Estic d’acord amb ella. Ens costa sostenir la incertesa.
Potser perquè expressa la nostra nimietat, la nostra fragilitat davant de la immensitat. Potser per la pressa en tenir de seguida respostes. Potser per la necessitat de ser eficients o perfectes. Potser per l’hàbit exagerat de viure en la immediatesa. Per segurament una suma d’aquestes i moltes altres coses, temem el dubte, com temem al preguntar-nos de veritat i decidir des de la nostra autenticitat. Massa variables operen al mateix temps generant interferències. La majoria d’elles parteixen de fora cap endins, de la nostra necessitat d’encaixar o complaure. Com seria fer el camí a la inversa?
Hi ha moltes corrents del pensament que enalteixen el dret al dubte com a forma epistemològica d’avançar. Del “només sé que no sé res” de la maièutica socràtica, passant pels escèptics, fins al famós “ser o no ser” existencial del Hamlet shakespearià. El permís pel dubte, per la curiositat de voler anar més enllà, per la contradicció, d’una manera o altra ens permet desaccelerar, qüestionar, aturar el temps i atendre els processos. Respectar el tempo per a l’aprenentatge, respectar les modalitats pròpies o alienes (no jutjar), permetre’ns l’espai per respirar la por, la incertesa, per escoltar, sentir i connectar.
Victoria Camps diu que “el dubte és la recepta o l’antídot davant del pensament dicotòmic”. L’etern maniqueisme que tant radicalitza i perjudica el diàleg constructiu. Per això, per exemple, el dubte és una eina fonamental: ens permet qüestionar-nos hàbits i les costures caduques que ja no ens representen per avançar a noves formes de relació.
El dubte expressa aquest coneixement limitat que continua avançant des de la humilitat per trobar una tercera via que ens permeti no perdre’ns en els extrems i trobar la nostra pròpia veu. Una veu que a vegades el que necessita és pausar la decisió i seguir explorant introduint més coordenades que ens permetin madurar la decisió perquè, parafrasejant a José Carlos Ruiz, les nostres eleccions enlloc d’aspirar a ser perfectes ens siguin més satisfactòries.
Una mirada endins: Un univers de camins
35.000 decisions al dia. Un univers de camins i bifurcacions que s’esdevé a cada instant.
Algunes bones, d’altres no tant. Algunes m’apropen, d’altres m’allunyen.
La majoria inconscients, el pilot automàtic m’ajuda, però no per això menys transcendents pel meu benestar.
El mar de boira, el vertigen de la incertesa permanent, el límit en la manca d’aire. Ara o mai.
Un ara que comença quan respiro fons. Un ara que és aire que oxigena i connecta el cor amb el cervell. Baixa el soufflé. La dicotomia agafa nous matisos. Creixen les opcions. Res és tant a vida a mort. Recupero la certesa de saber que no sé res. M’afirmo mentre m’equivoco. Aprenc i segueixo creixent mentre teixeixo noves trames d’aquest filar.
Bonus track: preguntes regal per acabar
- De quines decisions et sents més satisfet/a d’haver pres?
- Quants dubtes vas viatjar en el camí de prendre-les i com et van ajudar per prendre la millor decisió?
- De quines decisions et penedeixes no haver pres?
- Què has après? o Com t’ha ajudat aquest fet a prendre millors decisions?
Un article de:
Mariona Rabasa,
comunicadora audiovisual i responsable de
comunicació d’El despertador.
Jordi Muñoz,
coach, recreador personal i musicoterapeuta,
codirector d’El despertador.
Categories: Creativitat, Ràdio, Uncategorized @ca