Blog

Recuperar la confiança per prendre consciència del propi potencial. Tallers de competències transversals

CAST

2016-10-21_teleoperadors_creu-roja_el-despertador_agraimentsUna crònica sobre els tallers de competències transversals amb els participants del curs de teleoperadors de la Creu Roja, a Santa Coloma de Gramenet.

Tinc per costum, quan acaba l’any, recordar i permetre’m fer una altra parada en el camí per reflexionar, valorar i celebrar per posar en valor tot allò viscut i, alhora, com a motor per començar amb moltes ganes el nou any. Les sessions de competències transversals que vaig dinamitzar a la Creu Roja és una de les experiències que voldria compartir-vos.
.
Per a mi era un repte nou haver de facilitar tallers de cinc hores a un mateix grup de persones durant 10 dies consecutius. Un repte motivador, il·lusionant, però també amb incerteses i dubtes davant del temps i espai que havia de compartir amb un grup molt heterogeni, format per persones amb edats i nacionalitats diverses, i en una situació laboral sensible i complicada. Això sí, amb un objectiu comú: trobar una feina.
.
I com va anar? En un inici partíem d’un grup que quasi no es coneixia, amb reticència a obrir-se, inseguretats, timidesa…  Al llarg de les sessions va anar evolucionant. Va ser una feina de tots plegats, atrevint-se a participar, gràcies al clima de fraternitat que es va generar. Ho va facilitar el fet que l’aprenentatge girava entorn de la conversa, l’escolta activa, l’empatia i l’esperit d’equip. Per exemple, va ser molt emotiu i encoratjador palpar com una persona amb molta desconfiança envers la gent i poca autoestima degut a la situació d’exclusió social i laboral patida en els darrers anys, s’acabava integrant al grup, gaudint de cada moment, abraçant, somrient i reconeixent el seu potencial latent… com me n’alegro!
.
Crec que aquestes complicitats van ser clau per entrenar i millorar de forma efectiva i dinàmica les competències necessàries: comunicació, orientació al client, orientació als resultats, autocontrol, disposició a l’aprenentatge, organització i planificació, treball en equip i autoconfiança. Totes elles són importants per desenvolupar les funcions que requereix un operador en telemàrqueting. Partint de les habilitats inicials de cadascú, vam posar-les en joc no només amb l’objectiu de millorar-les, sinó també per compartir reflexions, experiències i emocions viscudes.
.
“Lo que he aprendido no sólo servirá para el ámbito laboral, también en el día a día”
“Gracias por este aprendizaje que me hace crecer”
“Gracias por tu dedicación y paciencia, y tu compromiso”
“Gracias por guiarnos, inspirarnos y transformarnos en lo que somos hoy”
.

Recuperar la confiança en un/a mateix/a

Les competències treballades, com van comentar els participants en el tancament del curs, els seran molt útils tant per desenvolupar les tasques professionals com per aplicar-les en altres àmbits de la vida. Recuperar la confiança va ser la clau perquè cadascú prengués consciència del seu gran potencial i obrís així, el calaix de les habilitats per despertar i descongelar tot allò que portaven dins.
.
L’evolució, tant a nivell grupal com individual, va ser molt positiva. La diferència entre l’abans i el després del curs es percebia amb la cohesió entre tots nosaltres, la confiança mútua, les mirades, la generositat i la convicció necessària per permetre’s mirar el present i el futur amb il·lusió i esperança.
.
El grup es va divertir i recrear, al mateix temps que reflexionava. Tots ells i elles van prendre consciència del seu potencial i, en definitiva, van fer un pas endavant. El que potser no saben és que jo, com a dinamitzador, he crescut amb ells, també he fet un pas endavant i he pres consciència, un cop més, que caminant junts s’arriba més lluny.
.
……………………..

Si voleu més informació sobre el nostre treball en desenvolupament de competències clau i transversals, o voleu que us acompanyem en el vostre camí, estarem encantats d’escoltar-vos. Ens podeu contactar a info@el-despertador.com o al 649 291 907.

.

 

Una crònica de Joan Canals,

psicòleg i formador,
col·laborador d’El despertador
en la línia de joves i emprenedoria.


butlleti_el despertador2.

Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al butlletí i rebràs
les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *