Articles

Buscar feina… o parella?, per Jordi Esqué

CAST

A les sessions de coaching que realitzo m’encanta fer servir metàfores, i m’agrada que siguin ben estrambòtiques, perquè així no s’obliden mai. Una que utilitzo sovint és el paral·lelisme (salvant diferències) entre el procés de buscar feina i el de buscar parella.

I tot això com pot encaixar? Quines similituds existeixen? Si em permeteu us ho comparteixo.

A vegades davant la pregunta: ‘quin tipus de feina estàs buscant?’, la resposta és: ‘del que sigui’. Bé, és cert que, si reflexionem, aquesta resposta no és verídica. I què passa si la portem al terreny de la metàfora? Us imagineu començar una relació amb ‘qui sigui’? No sóc un expert en l’amor però crec que aquesta relació estaria abocada al fracàs (a més de ser carn de canó d’un bon reality).


“Si volem que la nostra “relació” laboral sigui prou estable
hem d’enamorar i no seduir


Si seguim explorant en la metàfora, quina diferència hi ha entre seduir i enamorar a l’hora de trobar feina? Personalment, entenc seduir com un objectiu a curt termini i enamorar un propòsit més a llarg termini. Si volem que la nostra “relació” laboral sigui prou estable hem d’enamorar i no seduir. Hem de ser autèntics i no “vendre motos”, cal que recordem que ens contractaran pel que som no pel que creiem que hauríem de ser. Igual que en l’amor, comencem una relació pel que som, si no som autèntics i sincers difícilment durarà l’amor i, per tant, difícilment perdurarà la relació.

Alerta! Abans de l’inici d’una relació acostumem a tenir aquelles primeres cites per esbrinar si és la persona ideal. Vaja, com un procés de selecció. Per arribar a aquesta primera cita i que ens facin cas, utilitzem diferents estratègies. Potser enviem un WhatsApp, o anem directament a parlar amb la persona, o triem aquell contacte que fa de “celestina”, escrivim un e-mail, fem una trucada o l’actual i controvertit Tinder. En el món de la recerca de feina funciona igual: hem d’escollir el canal que millor ens funcioni per aconseguir que tinguin en compte la nostra candidatura, com per exemple LinkedIn, correu electrònic, candidatura presencial, portals d’ocupació, contactes, etc.

Els experts en selecció sempre diuen que és recomanable personalitzar les candidatures enlloc de fer candidatures massives impersonals. De la mateixa manera que quan volem lligar -i no sóc cap “doctor amor”- no recomano entrar en un local i començar a preguntar a tothom directament i indiscriminadament: ‘Hola, prenem una copa?’ Potser funcionaria, però segur que preferim preguntar-li a la persona que ens agrada. Doncs perquè no fem el mateix en un procés de selecció? Personalitzem el contacte!


“A l’entrevistador també l’interessa acabar el procés
i trobar la persona ideal.
Per tant, és un joc d’enamorament
per part dels dos


En ambdós casos, perquè la “relació” funcioni, cada banda ha d’oferir el millor d’un mateix. Per tant, en el cas de l’amor, totes aquelles cites que ens interessin realment procurarem oferir la millor versió, proposant plans de futur i de creixement. Aquesta primera cita bé podria ser aquella primera entrevista. Cal tenir en compte que és una conversa, que els dos us esteu buscant. Sí, sí, els dos! A l’entrevistador també l’interessa acabar el procés i trobar la persona ideal. Per tant, és un joc d’enamorament per part dels dos. Actuem, doncs, en aquesta entrevista com si fos una cita, compartint i oferint tot allò bo que tenim, busquem el pla de futur comú, i si no ha de ser és que no ha de ser.

És molt important també no ser kamikazes a l’hora d’oferir-nos en una entrevista. En alguna ocasió, en la meva etapa de seleccionador, m’he trobat davant la pregunta ‘què pot oferir el candidat a l’empresa?’ una exposició de tot allò negatiu acompanyat d’una petita justificació: ‘No sé fer bé la feina, no parlo molt bé l’anglès, no conec l’àmbit, però tinc moltes ganes…’ Ep! No expliquis tot allò que et manca: ofereix tot el teu talent disponible! Us imagineu que en la primera cita diem: ‘Mira, ronco per les nits, em tiro pets i tinc mal alè, però tinc moltes ganes de conèixe’t’. L’altra persona tindrà motius per sortir per cames!


“Tindrem nens o no? Gat o gos?
El braç de gitano del diumenge de crema o de nata?


O quan un seleccionador ens fa aquella pregunta de: Per què t’hauríem d’escollir a tu i no a un altre candidat?’ I el candidat respon: ‘Doncs… segurament hi ha gent més preparada que jo, amb més experiència i que parli millor que jo l’anglès, però tinc moltes ganes. Tornem a caure en el parany, aprofita i digues tot allò bo que tens per oferir, no et centris en comparar-te amb un altre candidat remarcant les teves debilitats. Tornem a la cita. Imaginem que coneixem algú i li diem: mira aquell o aquella és més alt que jo, més simpàtic, més guapo/a i molt agradable, però tinc moltes ganes de conèixe’t. Jo marxaria amb un/a altre/a!

I aquí no acaba tot… Què passa quan tot acaba bé i ens diuen ‘ets tu i comences tal dia’? Doncs en aquest punt és molt important, abans d’entrar a treballar el primer dia, procurar aclarir-ho tot, resoldre els dubtes (excepte aquells aspectes que segur que no pots conèixer fins que comences). Per tant, prèviament parlar i preguntar-ho tot, tot! No pots començar i improvisar i veure què tal va, si no aquí és quan comencen els malentesos i ja tenim la relació dels primers dies de feina enrarida. En una relació de parella és el mateix, si tot va bé i finalment la relació va a més i anem a compartir la vida i anem a viure junts hi ha uns aspectes que no es poden deixar a la improvisació i s’han de parlar. Tindrem nens o no? Gat o gos? El braç de gitano del diumenge de crema o de nata? El dia de futbol sopem pizza o hamburguesa? Cap dubte! Doncs abans de començar a treballar en qualsevol lloc, a preguntar-ho tot, que no quedi cap dubte que pugui emboirar la futura relació.

Per tant brillem, oferim el nostre talent, enamorem a la feina… i a les nostres parelles!

Jordi Esqué
Coach i orientador laboral,
responsable del *coaching laboral per a joves
als Punts d’Informació Juvenil de Barcelona

* servei que oferim als Punts d’Informació Juvenil de Barcelona i a Barcelona Activa

……………………………………………………………………………………………………………………

icona-llapis També et poden interessar les següents propostes i activitats:

PER A JOVES

. Descobreix el servei de coaching laboral per a joves (Barcelona Activa i Punts d’Informació Juvenil de Barcelona)

. En què consisteix el coaching laboral (vídeo)

. Activitats per a joves a Barcelona Treball Joves, de Barcelona Activa (orientació, entrevista de feina, descobrir el valor afegit, estratègies per trobar feina)

PER A TOTES LES EDATS

. Podcast ‘Com puc trobar feina?’ (ràdio)
Si et trobes en situació de cerca activa de feina, o estàs pensant en un canvi professional, en aquesta càpsula et donem algunes claus que et poden resultar d’utilitat

1,2,3…acció! Dels microobjectius al lideratge professional

No deixis per demà la feina que pots trobar avui

Com buscar feina i no morir en l’intent?

El teu minut de glòria

Com puc crear feina

ARTICLES I MATERIALS RELACIONATS

. I tu, què vols ser de gran?, per Jordi Muñoz

. Coaching per a joves: la meva experiència, per Noemí Conde

Apostar per mi; el primer pas del viatge de les mil milles. Testimoni de Mireia Cebrián, participant del servei de coaching laboral

. 380 joves han participat del servei de coaching laboral a Barcelona Activa i Punts d’Informació Juvenil al llarg de 2016

 Ens preguntem… com puc descobrir la meva vocació? (podcast)
Descobrim algunes claus que ens poden permetre connectar amb la nostra vocació a través dels testimonis i les reflexions de: Natalia Vázquez La tiradora de hilos, Esther Salvachua de la Fundació Ser.Gi, Hannes Brandt de la Fundació Bertelsmann, Carme Roselló de Barcelona Activa, Vanesa Garcia de la Fundació Nous Cims, Joan Canals d’El despertador i Alba Veryser.
Ir a descargar

 ‘Com afronta un/a jove una primera experiència professional’? Xerrada que va oferir l’Anna Soriano, codirectora d’El despertador, en el marc de les Jornades Joves i Empresa de Barcelona Activa.

Descobrim algunes de les claus que ens poden ajudar a fer créixer la nostra Marca Personal a través dels testimonis de: Núria Chiva, Montse Mazón, Celia Hil, Mireia Gargallo i Elisabet Alguacil.

Ir a descargar


butlleti_el despertador2.Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al butlletí i rebràs
les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *