Blog

Mentoring laboral per a la inserció professional

CAST

Crònica d’una història de creixement personal i professional

L’equip d’El despertador hem tingut la sort de participar, al llarg de 6 mesos, en el projecte de Mentoring laboral per a la inserció professional a l’Ajuntament de Viladecans, emmarcat dins dels Projectes singulars per a la dinamització del mercat de treball local inclosos en el catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona.

.
I què és això del mentoring laboral per a la inserció professional? Què hem fet exactament? Quins han estat els resultats? I qui hi ha participat? Ara us ho expliquem… Aquí comença el relat d’una història molt bonica, una història amb enamoraments, reptes, superació descobertes i moltes emocions.

ELS i LES PROTAGONISTES DE LA HISTÒRIA:

A continuació els mateixos protagonistes de la història es presenten:

Persones en procés de recerca de feina majors de 45 anys: Com pot ser que persones en procés de recerca de feina, i formades, no acabem de trobar oportunitats? Realment l’edat és un factor tan determinant? Cal tirar ja la tovallola? Quin és el meu valor? Què és el que jo puc aportar en una empresa?

Empreses del territori: Volem persones amb uns valors i competències que van més enllà de la formació tècnica, però a les entrevistes clàssiques de feina no sabem detectar allò que busquem i valorem. Què és el que valorem realment en un treballador/a? Com podem descobrir-ho en una entrevista?

L’equip tècnic d’orientació: Conscients d’aquesta realitat, trobem a faltar eines per poder acompanyar tant a usuaris com a empreses a que es puguin trobar en aquesta mirada competencial. ¿Com podem acompanyar els usuaris a posar en valor tot el que tenen, i a les empreses a mirar els i les candidats/ates des de les ganes de descobrir a les persones que hi ha darrera de les etiquetes?

LA HISTÒRIA: “L’aprenentatge mutu, un viatge des del cor a les persones”

Introducció

Tot va començar a partir de les inquietuds d’un grup de tècniques de Can Calderon (servei de promoció econòmica de l’Ajuntament de Viladecans), que tenien la necessitat i/o intuïció de fer un pas més enllà en l’acompanyament a les persones i empreses del seu territori… Hi havia alguna cosa subtil, però important, que volien explorar i potenciar: era aquest concepte tan abstracte de les compètencies tranversals… És, en aquest punt, que El despertador s’incorpora a l’escena i comença a acompanyar en aquest camí.

La història ha transcorregut en diferents actes, on cadascun dels actors i actrius ha anat avançant en paral·lel i, finalment en l’acte 4 hi ha hagut la trobada de tots els/les protagonistes, un moment ple de vivències compartides. Però anem pas a pas:

Nus

Acte 1: L’equip tècnic d’orientació. “Les impulsores del canvi“

Durant 40 hores de formació, tècniques de diferents àmbits (intermediació, empresa, formació i serveis socials) de l’Ajuntament de Viladecans i Sant Climent de Llobregat, han anat definint i cocreant el seu propi model competencial i practicant com acompanyar les empreses i usuaris/àries des d’aquí. Paral·lament, s’han autoaplicat el model de competències a si mateixes, apoderant-se com a professionals i enfortint els vincles amb el propi equip.

Testimonis:

Anna Soriano, formadora d’El despertador que ha acompanyat l’equip tècnic en tot aquest procés.

He vist créixer l’equip en cada una de les sessions, la complicitat que s’ha generat entre elles, ha estat clau per anar superant els obstacles i reptes que suposa iniciar un projecte nou. Ara ja tenen el seu propi model competencial per seguir fent-lo créixer i adequar-lo a cadascun dels programes que ofereixen.

Ana Fabá, tècnica de formació de Can Calderon, participant del programa.

Per a mi ha estat un plaer poder participar en aquest PROJECTE. PROJECTE en majúscules, perquè ha anat més enllà del que fins ara hem realitzat i, tant el camí com els resultats, són la prova que estem en la bona línia. Penso que per a tots ha suposat un canvi de mirada, de manera de fer, de perspectiva…

Ariadna Plana, tècnica de Joventut a l’Ajuntament de Sant Climent, participant del programa.

HA ESTAT UN PLAER poder compartir aquest projecte amb un equip d’una qualitat extraordinàriament humana i professional. Innovar i cocrear no és mai una tasca fàcil i espais i projectes com aquest, tan necessàris com imprescindibles esdevenen un precedent. Un pas endavant innovador i incert que ratifica que sortir de la zona de confort, treballar en equip i enfortir la xarxa ofereix una qualitat en el servei que oferim dia a dia a milers de persones.

Acte 2: Persones en procés de recerca de feina. “Quan els diamants en brut comencen a brillar”

Vint persones van iniciar les 100 hores de formació. Al llarg d’aquestes 100 hores hem posat èmfasi en adonar-nos de totes les competències que hem posat i posem en joc en la nostra experiència professional, i també en els altres rols que exercim a la vida. Hem potenciat l’autoconeixement, l’autoconfiança, la comunicació i s’ha evidenciat la gran força que té el grup.

Per mirar el mercat laboral amb convicció i sentint-nos forts, faltava algun ingredient que no tenia a veure només amb les competències tècniques, faltava alguna cosa més intangible, però molt més important: l’autoconfiança i ser conscients de tot el que podem oferir.

Testimonis:

Maricel Ruiz, mentora d’El despertador que ha acompanyat a les persones en procés de recerca de feina en tot aquest procés.

Valoro sobretot el fet de veure´ns des d’una altra mirada molt més rica: posar en valor tot el que podem aportar, allò que tenim dins és molt gran i valuós. Al seu costat, el que hi ha davant o darrera, són coses més petites. Per això ha estat clau conèixer-nos i retrobar competències, aprenentatges, experiències i vivències que teníem dins. Per aconseguir-ho hem necessitat partir d’una mirada de respecte i admiració i creure en nosaltres.
També és important veure què demana el mercat laboral i fer l’encaix del que jo puc aportar, quin és el meu valor afegit i com ho puc transmetre.
Això no és una tasca fàcil de fer, no hi estem acostumats. Però els usuaris i usuàries de Can Calderon ho han aconseguit. El paper del grup ha estat clau i importantíssim en aquest camí.

Mireia Barba, participant del curs. Transcrivim una part del discurs de cloenda:

Mentoring ha estat per a tots nosaltres un despertar en molts aspectes del nostre dia a dia. Ens ha millorat, no només en habilitats, sinó com a persones (…). Crec que parlo en nom de tots els meus companys quan dic que ens hem despertat. Ens han fet veure que MAI és tard per tornar a reprendre les regnes de les nostres vides. Hem tornat a estudiar, a no rendir-nos, hem retrobat la il·lusió perduda per poder trobar una feina, i el més important de tot, hem après que absolutament RES és impossible.

 

Acte 3: Empreses del territori. “Fomentant canvis per al bé comú”

Sis empreses del territori han realitzat 20 hores de formació al llarg de les quals les hem acompanyat a identificar, d’una manera vivencial, reflexiva i fomentant l’autoobservació, quins són els valors i competències clau de les seves empreses i de quina manera podem descobrir les qualitats de les persones que entrevistem, a través de l’obertura i la cerca d’evidències.

Testimonis:

Gisela Oliva, formadora d’El despertador que ha acompanyat i mentoritzat als representants de les empreses en el projecte.

La passió amb què els/les diferents representants de les empreses assistents han encarat la formació és la mateixa que mostren per la seva feina.
Durant les sessions de formació, han sigut molt generoses i generosos, mostrant moltes ganes de compartir i aprendre, i gràcies a això l’enriquiment ha estat mutu i generalitzat.
Les sinèrgies creades han estat la clau per al foment d’un ambient immillorable, creat i rebut amb el cor de totes i tots.

Claudia Franco, responsable RRHH Empresa Servicios Selecta España, SL.

El trabajo eficiente y bien hecho siempre es motivo de satisfacción. No obstante el trabajo con  aporte  a la sociedad en todos los niveles sí que es un verdadero logro. Gracias por enriquecer  mis conocimientos y, sobre todo, por potenciar mi esperanza y el compromiso con el futuro.

Desenllaç

Acte 4: La trobada

I després de tots aquests processos paral·lels, arriba la TROBADA tan esperada per a tots els participants que ja tenien moltes ganes de coneixe’s entre si. Per a les persones en recerca de feina i per als representants d’empresa, era clau veure’s, coneixe’s i descobrir possibilitats de col·laboració, així com aprendre de les experiències de superació i creixement personal tant dels uns com dels altres. La unió ha fomentat una complicitat enorme entre tots i totes, i també amb l’equip tècnic que, des d’aquest prisma més proper, podrà acompanyar-los molt millor a partir d’ara. I és que tots i totes som persones i tots i totes tenim competències que ens fan ser únics i úniques.

Com ho vam fer? Primer en una sessió outdoor vam descobrir-nos de manera autèntica. Compartint reptes, gestionant canvis i creant projectes compartits, sentint-nos cocreadors i formant part del mateix equip. Aquestes trobades van resultar molt emotives, tant equip tècnic, com empreses i persones en procés de recerca de feina, es van implicar molt. Van desaparèixer les etiquetes, per deixar pas a les persones, compartint coneixement, valors i emocions.

Posteriorment vàrem fer sessions d’entrevistes, on tots els participants van poder posar en joc els aprenentatges realitzats. Les empreses van practicar preguntes poderoses des de l’escolta activa i ganes de descobrir. Els usuaris van explicar-se desde l’apoderament interior, amb un discurs generat des del seu propi reconeixement i valor. I l’equip tècnic va donar feedback a uns i altres, des de la cura i l’acompanyament, per tal d’anar avançant cap a la millor versió.

Els fruits

Aquí posem punt i final a una història que ens ha donat moltes satisfaccions i ha donat molts fruits. Alguns d’ells els podem valorar en forma dels següents resultats:

L’equip tècnic d’orientació: ha creat un model competencial propi, i l’ha començat a aplicar en el seu dia a dia laboral, en el disseny dels seus formularis i realitzant entrevistes competencials en la selecció de participants per als programes que ofereixen a l’Ajuntament.

Persones en procés de recerca de feina majors de 45 anys: la majoria dels participants s’han inserit laboralment (molts d’ells en plans d’ocupació), i 3 participants han decidit continuar la seva formació.

Empreses del territori: els responsables de les empreses participants al Mentoring ja apliquen els coneixements adquirits i realitzen les entrevistes de feina per competències.

I aquí acaba aquesta història, perquè en comencin moltes d’altres, amb la motxilla plena de recursos, amb la mirada oberta i amb ganes de descobrir-nos i seguir descobrint a l’altre des de l’autenticitat.

 

 

.

Una crònica de:
Anna Soriano, Maricel Ruiz i Gisela Oliva
Equip d’El despertador

 

.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

.

icona-llapisSi t’ha interessat aquest contingut, et convidem a descobrir una mica més sobre la nostra proposta de mentoring i formació, dins de la nostra línia de treball orientada a les organitzacions.

.


butlleti_el despertador2.

Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al butlletí i rebràs
les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

1 reply »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *