Activitat

El coaching laboral per a dones ha acompanyat 700 participants al llarg de l’any

El juliol de 2018 la UTE D-Coaching naixia amb l’objectiu de liderar el servei de coaching laboral per a dones de Barcelona Treball, de l’Ajuntament de Barcelona. Un equip de 6 professionals es posava al capdavant per acompanyar les dones participants a cercar feina o assolir una millora laboral.

Aquest mes de juliol D-Coaching celebra el primer any al capdavant del servei. Al llarg d’aquests 12 mesos l’equip ha acompanyat 700 dones, les quals han format part dels 115 grups que han realitzat un procés de coaching grupal de 4 sessions a Porta22 – Barcelona Activa, Nou Barris Activa, a Horta-Guinardó (a Ca n’Andalet i el Casal d’Entitats Mas Guinardó) i a la biblioteca de Sant Andreu.

D-Coaching està format per Anna Soriano, codirectora d’El despertador, Gisela Oliva, Clàudia Calderon, Maria Palou, Mari Martínez i Laura Cespedosa. Per celebrar aquesta efemèride i fer balanç de l’experiència, conversem amb les responsables del servei. Entre elles es percep una sintonia i una complicitat molt autèntica que serà present al llarg de la trobada.

 

Per què s’apunten les dones participants al coaching laboral?

Anna: Principalment les dones participants volen identificar el seu objectiu professional, les seves competències i connectar amb la seva força.

Mari: Sí, també volen superar les dificultats que es troben al mercat laboral, a la vegada que els interessa connectar amb d’altres dones i cerquen ser escoltades de forma activa.

Clàudia: Jo m’he trobat moltes dones interessades en fer un canvi laboral, reorientar el seu objectiu per tenir més en compte les seves passions. I creure en elles mateixes és un dels passos clau per fer aquest canvi desitjat.

Gisela: Per a moltes ha estat necessari treballar l’autoconfiança i l’autoconeixement, identificar i adonar-se del seu potencial per avançar cap als seu objectius.


“El treball que es pot fer en aquestes sessions ajuda a trencar barreres personals i professionals,
a partir del reconeixement i la complicitat d’altres dones.” 


Per què creieu que Barcelona Treball va crear un coaching laboral específic per a dones? 

Anna: En aquest coaching s’atenen de manera transversal aspectes que afecten els estereotips i rols femenins. Alguns exemples són: el sostre de vidre que a vegades nosaltres mateixes ens autoimposem i s’imposa socialment, no sentir-nos mereixedores de l’èxit (síndrome de la impostora), la conciliació vida familiar i laboral i també, el sentiment de “culpa”, de no fer mai suficient. Tot i que són aspectes socials que afecten homes i dones, el treball que es pot fer en aquestes sessions ajuda a trencar barreres personals i professionals, a partir de reconeixement i complicitat d’altres dones. 

Com són aquestes dones que arriben al servei? Què diríeu que les caracteritza?

Anna: La majoria d’elles són dones de mitjana edat (entre 35 i 55 anys), molt formades i amb una llarga trajectòria laboral. Algunes estan a l’atur i cerquen la incorporació al mercat laboral, d’altres estan treballant i volen una millora laboral on poder desenvolupar tot el seu potencial.

Mari: Moltes d’elles es troben per primer cop amb la necessitat de fer un canvi i no saben per on començar. El fet de sentir-se acompanyades en un moment de transició vital també les motiva a participar en un grup de coaching.

Clàudia: En general m’he trobat amb dones que volen escoltar més el seu cor i la intuïció i necessiten una guia per donar forma als seus desitjos professionals. També volen compartir-ho en grup i aprofitar la força d’aquest grup.

Gisela: En el meu cas, quan he hagut d’acompanyar grups a Nou Barris i Horta-Guinardó he tingut perfils amb un nivell de formació més baix i dones de més edat, amb problemàtiques personals i familiars que els dificulten la inserció sociolaboral. En aquests casos ha calgut treballar en xarxa amb altres recursos per a cobrir les seves necessitats.

    


“El fet de sentir-se acompanyades en un moment de transició vital
també les motiva a participar en un grup de coaching.”


 

Com arriben les participants a una primera sessió, si podem generalitzar? Què les preocupa?

Maria: Depèn de cada cas però solen arribar amb sensació de sentir-se desorientades i amb la necessitat d’aterrar opcions i establir un pla d’acció per a la cerca.

Laura: Estic d’acord amb la Maria, arriben desorientades sobre el camí a seguir per aconseguir el seu objectiu o, fins i tot, per esbrinar quin és aquest objectiu. Arriben amb l’expectativa que es trobaran eines i recursos per fer-ho i sobretot suport.

Gisela: Algunes arriben emocionalment molt tocades, i el suport del grup els va molt bé. Necessiten sentir-se escoltades i parlar amb altres dones amb situacions o cerques similars les ajuda.

 

I què les ajuda a fer un primer pas cap al seu objectiu? Com vencen els límits?

Mari: Primer de tot, jo diria que les ajuda l’autoconeixement: tenir l’oportunitat de mirar-se i posar en relleu les seves fortaleses. A partir d’aquí es genera autoconfiança i apoderament, a la vegada que és més fàcil clarificar objectiu i reptes.

Clàudia: A més, normalment arriben molt liades, amb discursos mentals sabotejadors, amb ansietat per no saber cap a on tirar o amb angoixa envers el seu futur laboral. Volen tenir claredat i creure en elles mateixes.

Gisela: Totalment d’acord. Per tant, les acompanyem a parar, a escoltar-se, a redactar el que volen, fixar objectius i decidir quin camí triar per arribar-hi, a la vegada que aprenen de les companyes i es generen aliances i molta sororitat i empatia.


“Som testimonis de que la força, la sensibilitat i
la intuïció de les dones no tenen límits.”


Quines diries que són les claus perquè un procés tingui èxit (entenent ‘èxit’ per assolir l’objectiu que es marquen les dones participants?

Laura: He percebut al llarg d’aquests mesos la importància de conèixer i definir el seu valor, descobrir que són especials cada una d’elles, que són potents i lliures per decidir.

Mari: Sí, i crec que és molt important propiciar un ambient de confiança i escolta activa entre les participants, on puguin compartir les seves visions, opinions, creences, dificultats… amb absoluta llibertat, sense sentir-se jutjades i amb la garantia de que sortiran amb eines i recursos pràctics per a cadascuna.

Gisela: Escoltar altres dones en situacions similars, connectar amb si mateixes des del cor i la intuïció, i desbloquejar les creences limitadores i pors existents. Sentir que no estan soles.

Clàudia: Coincideixo amb les meves companyes i afegiria que una de les claus és tenir claredat sobre els propers passos a donar i fer-ho amb més confiança vers elles mateixes, el món i la vida.

 

Recordes algun cas en especial dels processos que has acompanyat que t’hagi sorprès o que t’hagi aportat una experiència d’aprenentatge?

Clàudia: La veritat és que la majoria dels casos són un aprenentatge ja que som testimonis de que la força, la sensibilitat i la intuïció de les dones no tenen límits. A la seva manera tots els casos són especials.

Gisela: Recordo especialment una senyora força gran, que va venir 3 dies (el primer dia no va poder). Plorava molt i se sentia fora de lloc. El grup la va acollir moltíssim, li vam fer un reforç brutal, i la darrera setmana ja movia contactes i havia aconseguit una entrevista de feina. Li va canviar la cara, el posat, l’actitud. El canvi era molt visible. I va estar molt agraïda. Ja no plorava 😉

Laura: En el meu cas, recordo el cas d’una dona de 62 anys que es va buscar una feina oferint els seus serveis com a secretària a un conegut i junts han acabat muntant una empresa… L’edat no és un fre!


“En els coaching grupals
es creen vincles molt poderosos.”


Què ha suposat per a vosaltres, les coachs professionals, el repte d’estar al capdavant d’aquest servei?

Maria: Un gran aprenentatge, cada dona aporta la seva visió del món i les seves experiències i cada procés és molt enriquidor. També ens trobem amb el repte de tenir persones molt diverses, amb nivells d’experiència i moments vitals molt diferents, havent d’adaptar-nos contínuament a cada grup.

Mari: Aprenentatge continu com diu la meva companya i flexibilitat absoluta. També satisfacció personal i molt de carinyo de part de les participants, ja que es creen vincles molt poderosos.

Gisela: M’he adonat que com més ric i em diverteixo, millor van els grups, així que el coaching laboral m’ha reptat a sortir de la meva necessitat de control per deixar anar i fluir. Sens dubte, com han dit les meves companyes, és un aprenentatge constant i estic molt agraïda al projecte i a les meves companyes que són un gran suport.

Laura: Em quedo amb el contacte amb persones que aporten la seva ajuda a les altres des de l’inici: el repte d’entendre les seves necessitats i poder ajudar-les a creure més en elles mateixes.

Anna: Hi ha molta ressonància amb les històries ja que també soc dona, treballadora amb inquietuds i moltes autoexigències, i molt cops em sento reflectida, coincideixo en què és un aprenentatge constant.

Clàudia: Estic molt d’acord amb vosaltres, i també destacaria el repte d’estar connectada amb un propòsit de canvi de paradigma laboral i de societat on l’important són les persones i els seus valors. També ha estat un repte crear un equip cohesionat on totes ens aportem per enriquir-nos mútuament i aportar a les dones des d’aquesta fortalesa de cocrear i treballar conjuntament. Estic molt agraïda a l‘univers perquè hagi sorgit aquesta màgia i aquesta oportunitat. És pura abundància en tots els sentits!

 

Moltes gràcies a totes per la vostra generositat i sinceritat, i per compartir aquest primer any d’aliança acompanyant el camí de tantes dones que, amb confiança i la força del grup, han fet passos ferms cap als seus objectius professionals, i també vitals.

 

.

Una entrevista d’Elisabet Alguacil,
comunicadora i creadora visual,
responsable de comunicació

 


Consulta els grups de coaching laboral i les dates disponibles als següents enllaços:

 

icona-llapisSi t’ha interessat aquest contingut, et convidem a descobrir altres propostes:

.


butlleti_el despertador2.

Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al butlletí i rebràs les novetats de cada mes
al teu correu electrònic.

1 reply »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *