a la feina

Activitats a mida per afrontar el món laboral amb noves respostes

CAST

Al llarg del curs més de 2.400 persones han guanyat recursos per accedir amb més garanties al mercat laboral o fer un canvi professional al programa Accions a Mida de Barcelona Activa, liderat per El despertador

Captura de pantalla d'una formació en eines d'autoconeixement en el marc del programa Accions a Mida

El mercat de treball s’ha tornat més volàtil. S’ha fet evident que no només es veu afectat per les crisis econòmiques o les novetats tecnològiques que impacten en els sistemes de producció, sinó que hi ha d’altres factors com poden ser el canvi climàtic o la situació de pandèmia que vivim actualment, que també hi influeixen amb força.

Justament la pandèmia ha apretat l’accelerador dels canvis i resulta complex adaptar-nos als nous reptes que es plantegen amb prou flexibilitat. En el dia a dia de la nostra organització ens adonem de la importància d’una bona orientació, de l’adquisició de noves competències, així com de tenir informació de qualitat i justa sobre la realitat del mercat i les tendències de futur.

Són diverses les línies d’acció que desenvolupem en l’ambit de l’orientació laboral, i ens plau compartir algunes d’aquestes amb Barcelona Activa com és el cas del servei de coaching laboral per a joves i per a dones. Al llarg d’aquest curs escolar, també hem col·laborat al Programa Accions a Mida, amb la realització d’accions formatives d’orientació i recerca de feina per a entitats, universitats i col·legis professionals, així com esdeveniments d’ocupació.

infografia amb el resum de les dades del programa Accions a Mida de Barcelona Activa liderat per El despertador durant el curs 2020-2021

Respostes d’orientació laboral a mida

El Programa Accions a Mida vol donar resposta a les característiques específiques de determinats grups, universitats, col·lectius professionals i entitats del tercer sector de la ciutat de Barcelona, per tal d’oferir-los una formació ajustada a les seves necessitats en el procés d’orientació, millora o creixement professional.

L’oferta formativa respon als següens objectius:

 • millorar l’eficàcia en la recerca de feina,
 • desenvolupar o millorar les competències,
 • gestionar canvis professionals o
 • adquirir coneixements sobre el mercat de treball actual per tenir més clar les seves demandes.

Al llarg d’aquest curs hem acompanyat 939 estudiants universitaris de la UAB, UPF, UB, URL-Blanquerna i el centre universitari de disseny BAU. 162 estudiants de Formació Professional de Jesuïtes Educació i l’Escola Pia de Granollers. Hem ofert formacions a 103 col·legiats i col·legiades del Col·legi de Periodistes, Col·legi Professional de Turisme, de Psicologia, i d’Arquitectes. També hem realitzat tallers a organitzacions com la Fundació Friends, Solidança o Mercabarna, entre d’altres.

Inforgrafia amb el perfil de les persones participants del Programa Accions a Mida

Com funciona el programa?

Les entitats participants interessades fan la sol·licitud d’accés al programa a través de Barcelona Activa, qui s’encarrega de fer una anàlisi, de forma cooperativa, de les necessitats específiques d’aquests col·lectius, de manera que es dissenyen les activitats que millor poden donar-hi resposta.

És molt important saber captar la demanda explícita, i la latent, per ajustar al màxim els continguts a les veritables necessitats. Com més adaptada és l’activitat a les necessitats del grup o col·lectiu més real i eficient pot ser la contribució de l’equip docent que dinamitza i acompanya en la formació.

“Per part de l’equip formador és indispensable estar al dia, reciclar-se permanentement, fer una actualització i revisió constant dels continguts, investigar i evidenciar les hipòtesis que es dibuixen en el procés de recerca”, assenyala en Jordi Esqué, orientador laboral, quan reflexiona sobre el repte de participar al Programa.

“Ha suposat un aprenentatge constant, posant molt en joc la flexibilitat. No és el mateix preparar un webinar de tipus expositiu que una activitat participativa on interactuem amb les persones, amb dinàmiques i reflexió, i crear-ho per a diferents perfils com l’universitari, sèniors d’algun col·legi professional, docents, fires i jornades d’orientació, entre d’altres. Fins i tot hem arribat a fer sessions online amb avatars en 3D!”

Cita de Jordi Esqué, orientador laboral d'El despertador sobre el programa d'Accions a Mida

En quins àmbits s’enfoquen les activitats?

Les formacions s’ofereixen en format curs, webinar, taller o itineraris de múltiples sessions, i responen als següents àmbits:

 • Accions d’orientació i recerca de feina:

En aquesta línia treballem l’objectiu professional, ens enfoquem en la detecció del valor afegit i els punts forts, descobrim per on circulen les ofertes laborals, fem recerca de feina a través de les xarxes socials i LinkedIn, aprenem a com treure el màxim partit del CV i la carta de motivació, ens preparem per a la presentació i l’entrevista de feina, i practiquem l’elevator pitch per brillar en un minut.

Volem destacar l’itinerari integral d’orientació, en format pilot, que hem compartit, al llarg dels mesos de juny i juliol, el Servei de Carreres de la UAB, Barcelona Activa i El despertador. Hem ofert acompanyament a estudiants de la UAB, a les facultats de Psicologia, Ciències de l’Educació, Filosofia i Lletres, Veterinària i estudiants de Doctorat. Hem treballat els canals i portals de recerca, l’entrevista de feina, el networking per a la recerca laboral, la metodologia AGILE, LinkedIn i xarxes socials. Hem posat èmfasi en el treball a distància i el teletreball, així com en la gestió de la incertesa en temps de canvi.

 • Accions per al desenvolupament competencial:

Per fer front i oferir-nos al mercat amb garanties cal aprofundir en la millora d‘algunes competències clau que les organitzacions tenen més en compte: gestió emocional, comunicació, iniciativa, flexibilitati gestió del canvi, adaptació al canvi, planificació, organització, negociació, creativitat, empatia, entre d’altres.

 • Tendències del mercat de treball:

Explorem el mercat laboral del futur: les noves ocupacions, les noves formes de treball i els sectors clau.

Obtenim estratègies per conèixer la realitat del mercat de treball actual, les seves tendències i pautes de transformació, així com les oportunitats professionals que genera. Potenciem el networking per teixir una xarxa que construeixi oportunitats laborals.

Esdeveniments d’ocupació a la carta

El programa ofereix també un servei d’esdeveniments d’ocupació amb activitats diverses, adaptades en format i contingut a l’acte en concret.

Durant el curs 2020-2021 hem tingut oportunitat de participar a les següents jornades i fires:

 • El novembre de 2020 vàrem participar a la UPFeina, la fira d’ocupació que organitza la Universitat Pompeu Fabra per al seu alumnat.

 • Hem participat al JOBarcelona que es va celebrar dels dies 15 al 17 de juny, dinamitzant 5 tallers sobre orientació, recerca de feina i competències clau on hi varen participar 266 persones.

 • Hem format part de la Jornada Anual Espai Làbora de Networking entre empreses i persones candidates participants del Programa Làbora, el qual afavoreix l’ocupabilitat dels col·lectius més vulnerables de la ciutat. En aquest lloc de trobada hi vàrem oferir un taller per a més de 150 persones sobre l’empremta digital.

 • Del 12 al 16 de juliol hem participat a les jornades de Formació per al professorat FOL, especialitzat en Formació i Orientació Laboral, en el marc del ProVP (Projecte de Vida Professional), organitzat per Barcelona Activa i el Consorci d’Educació de BCN. Una experiència pionera a través de la qual hem convidat els i les participants a aprofundir en eines d’autoconeixement i exploració de capacitats, en la metodologia d’orientació gràfica ZÖN, basada en el visual thinking, el currículum per competències, la construcció d’una carta d’autocandidatura i tècniques de selecció.

Conèixer i disposar d’aquestes eines i tècniques actuals d’orientació i recerca de feina és fonamental per a l’acompanyament en la presa de decisions en el context de desenvolupament acadèmic i professional. 

Noves mirades i nous camins

Ens genera una gran satisfacció poder oferir noves mirades i nous camins “que les persones participants, en molts casos estudiants, tinguin en compte a l’hora de definir el seu recorregut. Convidem a reflexionar amb nous punts de vista per tal que, a partir de la seva pròpia responsabilitat, puguin fer l’itinerari que més convingui. És important que cadascú i cadascuna pugui assumir un paper protagonista i actiu en el procés”, conclou Jordi Esqué, molt content dels feedbacks rebuts al llarg del curs, fet que “ens dona energies per abordar les futures activitats”, que es reprendran a partir de setembre.

L’equip de formadors i formadores d’El despertador que ha dut a terme les activitats d’aquest curs amb entusiasme i compromís ha estat integrat per Maricel Ruiz, Jordi Esqué, Laura Cespedosa, Anna Soriano i Joan Canals.

El despertador duem a terme diverses línies d’acció en l’àmbit de l’orientació laboral:

El servei de coaching laboral per a joves i per a dones de Barcelona Activa, el coaching laboral del Programa Skills de Tecnocampus-Mataró.

També formem part del catàleg SLO ‘Recull d’activitats per als Serveis Locals d’Ocupació’ de la Diputació de Barcelona; fem aliança amb diferents Instituts d’Educació Secundària, així com amb diferents ajuntaments i universitats (UPF, Tecnocampus, UB, URL, UdG Ocupació).

També col·laborem amb la Fundació Generation Spain fent acompanyament a joves en l’accés al mercat laboral i la formació de qualitat, i amb la Fundació Nous Cims en el programa Zing Programme de coaching vocacional per a nois i noies en situació de risc d’exclusió social, on hem col·laborat en la creació de la metodologia i hem elaborat una guia per a educadors i educadores d’acompanyament vocacional.

Recursos sobre orientació laboral i vocacional:

Descobreix altres experiències sobre orientació laboral i vocacional:


Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí i
rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

1 reply »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *