amb els joves

La formació dual, una oportunitat per a joves i empreses

CAST

Crònica de l’acte de promoció de la FP Dual, 12 de desembre de 2019

Un dels reptes més grans que vàrem assumir el 2019 ens va dur a organitzar i dissenyar l’acte de promoció de la FP Dual ‘Puja al tren de la Dual’ que l’Institut de Premià de Mar va celebrar el passat 12 de desembre per engrescar les petites i mitjanes empreses del Maresme a donar suport a joves estudiants de Formació Professional en el seu procés formatiu.

.

Una de les principals dificultats que tenen els centres educatius és poder donar a conèixer a les petites i mitjanes empreses el funcionament de la Formació Professional Dual, la qual cosa fa que no s’impliquin en aquest tipus de formació a dues bandes: es tracta d’una modalitat en què centres educatius i empreses s’impliquen en la formació de l’alumnat, permetent que l’aprenentatge es dugui a terme en un lloc real de feina i, en molts casos, facilitant un sou d’aprenent/a a l’aumne/a en pràctiques dual.

Si bé és cert que aquest model no és adequat per a totes les empreses ni per a tot tipus d’alumnat, algunes empreses, però, tenen el fals convenciment que per acollir estudiants en modalitat dual han de comptar amb una infrastructura determinada o tenir un nombre mínim de treballadors i treballadores, o bé arribar a un nivell concret de facturació, la qual cosa no és certa. Per trencar amb aquests i altres falsos mites vàrem copsar el testimoni de dos exalumnes, l’Anna i en Brian, en un reportatge. Actualment tots dos estan treballant a les empreses on varen fer les pràctiques dual: la floristeria de Badalona ‘Ventura Floristes’ i ‘Tecnocar Serveis’, taller mecànic de Mataró. Ambdues empreses de tamany petit.

En aquest enllaç podeu veure el reportatge:

Reportatge realitzat per: Raquel Barrera, realitzadora i operadora de càmera,
Juan Pablo Chapela, operador de càmera, i Elisabet Alguacil, direcció i producció.

Puja al tren de la Dual, en dos actes

A l’hora d’acceptar l’encàrrec ens va engrescar el fet que la jornada fos una oportunitat per difondre i potenciar noves formes d’aprenentatge que, fins ara, han tingut més recorregut i acollida en altres països. Per això ens vàrem proposar el repte d’informar-ne tant des de la perspectiva de l’alumnat com de les empreses, dissenyant un format que permetés respondre els dubtes i inquietuds d’ambdós col·lectius i donar veu a tothom d’una manera àgil i propera.

Vàrem apostar per dividir l’acte en dues parts oferint un espai en format de conversa per abordar els aspectes relatius al funcionament de la FP Dual i donar a conèixer la manera com s’articula a Catalunya, a la qual vàrem convidar la Dolors Castro, coordinadora d’Ensenyaments professionals dels Serveis Territorials al Maresme-Vallès Oriental (Dep. d’Educació), i Xavier Fabregat, assessor per a empreses de l’Aliança per a la FP Dual, dinamitzada pel nostre company Jordi Esqué.

En la segona part de l’acte, la nostra companya Maricel Ruiz, va conduir una taula rodona formada pels principals actors i actrius de la FP Dual (joves i empreses), els quals varen compartir la seva experiència, tot identificant els beneficis que els havia suposat a les empreses la Formació Professional Dual i les pràctiques en aquesta modalitat.

En aquesta taula hi varen participar: Xavier Camps, director de Bytemaster, Pol López, secretari tècnic de l’Associació de Viveristes de Barcelona, Santi Caballero, secretari tècnic del Gremi de Jardineria de Catalunya, Jordi Benitez, responsable univers Fitness de Decathlon Mataró, Ayoube Berouijil, estudiant de l’Institut Premià de Mar en pràctiques dual a Decathlon Mataró, i Martha Paladines, exalumna de l’Institut i administrativa a l’Assessoria Premià.

La jornada va ser un èxit quant a l’assistència d’empreses i a la participació del jove alumnat de l’Institut. El més important, però, va ser poder oferir més opcions i recursos perquè els/les joves encarin el seu futur i puguin escollir la manera d’aprendre que millor s’adapti a les seves necessitats.

També considerem un èxit l’experiència de tot el recorregut (preparatius, disseny i producció de materials, etc.), l’oportunitat de compartir, de transmetre, de cocrear aquest espai amb l’Institut de Premià de Mar, a qui donem les gràcies per renovar la confiança amb El despertador després de l’experiència de la macrojornada d’orientació de l’any anterior L’univers del món laboral.

En aquest altre vídeo podeu veure el un breu resum de l’acte:

Imatge: Úrsula Comendador i Elisabet Alguacil
Edició: Raquel Barrera

L’encàrrec de l’Institut de Premià de Mar ens va permetre posar en valor la trajectòria d’El despertador en orientació laboral amb joves: la feina que fem amb la Fundació Bertelsmann, facilitant tallers d’orientació per a famílies, i l’experiència del servei de coaching per a joves de Barcelona Activa i el Tecnocampus de Mataró, entre d’altres, així com l’organització de jornades d’orientació i xerrades a diferents Instituts d’Educació Secundària del territori català, tallers i formacions a la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat de Girona, entre d’altres.

Et convidem a conèixer la nostra proposta formativa orientada al jovent i la nostra oferta per als centres educatius.

 

Una crònica conjunta de l’equip de coordinació
de l’acte de promoció de la FP Dual:
Maricel Ruiz, Jordi Esqué i Elisabet Alguacil


Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí i
rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *