a l'escola

Coopera i suma competències

Treball cooperatiu per afavorir el desenvolupament de competències professionals

CAST

Des del mes de setembre estem col·laborant amb el Servei de Carreres Professionals de la Universitat Pompeu Fabra en dissenyar i facilitar la proposta Coopera i suma competències que té com a objectiu afavorir el desenvolupament de competències professionals a través del treball cooperatiu dins les aules de les carreres universitàries de la UPF.

La prova pilot d’aquesta pràctica innovadora la realitzarem durant aquest any en el marc de tres assignatures de segon curs del Grau de Publicitat i Relacions Públiques en les quals s’han establert petits grups de treball estables.

Creiem que l’aprenentatge cooperatiu pot afavorir no només el desenvolupament i l’ocupabilitat dels estudiants, sinó també el seu bon encaix en el futur lloc de treball. Al mateix temps que ens fixem el desenvolupament de múltiples competències transversals claus en el seu futur, creiem que, a través d’aquesta metodologia cooperativa i vivencial, poden millorar els resultats acadèmics a causa d’una major motivació de l’alumnat.

Entenem la competència professional com aquell conjunt integrat i complex de coneixements, capacitats, habilitats, destreses i comportaments laborals, considerats en un sentit molt ampli, que es posen en joc en l’execució d’una determinada activitat laboral.

Aquest procés, per tal de garantir un major impacte en els resultats, només el focalitzem en tres competències determinades, una per trimestre, malgrat en treballem d’altres indirectament. En aquest cas les competències seleccionades són: treball en equip i cooperació, comunicació i creativitat.

Apostem per una metodologia vivencial, participativa, col·laborativa on fomentem el diàleg i la co-construcció dels continguts. Malgrat les limitacions de temps, o de tenir poques sessions presencials al llarg del curs, hem construït un recorregut dinàmic, viu i innovador. Aconseguir l’apropiació i interacció per part de l’alumnat permetrà treure-li el màxim profit, i assolir l’objectiu principal: l’aprenentatge i interiorització d’eines, recursos i competències que els puguin ser útils en el seu desenvolupament personal i futur professional.

Cada membre és responsable tant del seu aprenentatge com del de la resta de membres. Volem co-implicar i co-responsabilitzar, fent-los interdependents, dels objectius i resultats que produeixin. Al mateix temps que, individualment, seran responsables de fer la seva part de la feina, volem acompanyar-los a posar la mirada en la promoció de l’èxit dels companys/es (del col·lectiu), utilitzant adequadament habilitats socials i, periòdicament, promovent la millora de l’efectivitat dels seus esforços.

“Si vols anar ràpid camina sol,
si vols arribar lluny vés acompanyat.”

A més de l’aprenentatge cooperatiu i del desenvolupament competencial inherents, un altre aspecte fonamental que volem fomentar en l’alumnat és la consciència d’estar participant i conduint un procés d’aprenentatge paral·lel als esdeveniments, objectius i demandes del dia a dia. En aquest sentit creiem que els diferents espais que els proposem de treball propicien una autoavaluació interna contínua del seu propi procés. A més de les dinàmiques, tenen espais de reflexió individual i grupal (a través de rúbriques, un quadern de bitàcola, espais de supervisió voluntaris amb orientadores del Servei de Carreres) i altres inputs/sorpreses en el camí.

L’eina de fons que utilitzem és el coaching, com a eina conversacional que facilita l’aprenentatge a través de preguntes i d’apoderar les persones en els seus propis processos de canvi i millora competencial. A través de connectar amb l’estat desitjat i comprometre, motivar i involucrar la persona amb els seus reptes, concretant i definint plans d’acció a través d’objectius assolibles.

I la veritat és que després d’haver arrencat aquests primers mesos, l’acollida i l’experiència no podrien haver estat millors. L’actitud i predisposició de els/les joves han estat fantàstiques tant per superar les limitacions afegides que els vàrem posar en les dinàmiques de treball en equip, com després a l’hora de plantejar propostes, trobar recursos i estratègies, proposar-se reptes, compartir i reflexionar sobre com aplicar-ho en el seu dia a dia, per millorar aquesta primera competència amb la que hem iniciat.

Una competència que ens acompanya contínuament en l’àmbit formatiu, professional, personal i familiar: el treball en equip. Una competència que, com vàrem reflexionar necessita:

  1. d’un objectiu comú,
  2. d’arribar a acords, definir rols, tasques, funcions i terminis,
  3. fer seguiment de com anem avançant,
  4. i avaluar resultats obtinguts contínuament per seguir millorant

I que quan hi és, ens regala coses com les que van compartir:

  • noves mirades sobre mi i els altres
  • nous horitzons possibles,
  • sentir-nos acompanyats,
  • poder delegar tasques, no cal que sapiguem fer-ho tot
  • demanar i oferir
  • guanyar confiança amb mi i els altres

Com diu un proverbi africà:
“Si vols anar ràpid camina sol, si vols arribar lluny vés acompanyat.”

Un luxe, aprendre i compartir amb tan bona companyia. Esperem que cada dia anem plegats més i més lluny.

……………………………………………………………………………

icona-llapisEt convidem a descobrir la nostra línia de treball orientada a joves i la nostra proposta amb les comunitats d’aprenentatge.

Descobreix, també, alguns dels nostres treballs amb diferents comunitats d’aprenentatge:

 

2 replies »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *