a l'escola

Gestió de l’estrès i l’ansietat davant d’exàmens i proves

CAST

Els exàmens i les proves formen part de l’experiència acadèmica. És a partir de Batxillerat, però, que agafen una rellevància clau, ja que molts cops els resultats obtinguts poden ser decisius per poder iniciar els estudis que es desitgen i obrir-se pas cap al món universitari, a un cicle de formació professional o al mercat laboral.

Segons com es visqui aquesta situació estressant de fer front a una prova, poden aparèixer símptomes d’ansietat, tant anticipadament -quan es pensa en la prova-, com en el dia de l’examen en si.

L’ansietat és una resposta natural de l’organisme davant una situació d’amenaça, estressant o sensació de perill. Com més importància o valor li donem a allò que volem aconseguir més ansietat podem sentir. L’ansietat en dosis adequades, té una funció adaptativa, ja que ens permet estar alerta i preparar-nos pel moment. La dificultat la trobem quan augmenta d’intensitat i enlloc d’ajudar a activar-nos ens bloqueja.

 

 

Oferim un acompanyament a l’alumnat de Batxillerat a que pugui entendre quins mecanismes s’activen dins seu que disparen els nivells d’ansietat i oferir recursos i eines per tal que aprenguin a autogestionar-se aconseguint prevenir- los o disminuir-los.

La maleta de recursos personals que aniran creant els serà útil per als exàmens i també per a altres moments de la seva vida on hagin d’enfrontar-se a nous reptes.

 

A qui va dirigit

 • Alumnes de Batxillerat

 

Objectius

L’objectiu principal d’aquest taller és que, un cop l’alumnat el finalitzi, se senti amb recursos personals per autoregular-se els nivells d’ansietat i estrès davant dels exàmens, i també ho pugui aplicar a d’altres situacions de repte.

  1. Identificar les causes i símptomes de l’estrès i l’ansietat.
  2. Comprovar que tot depèn de la nostra percepció de la realitat, per tant, és modificable.
  3. Conèixer i entrenar eines que ens permetin gestionar l’estrès i l’ansietat.
  4. Crear un propi pla d’acció de recursos per aplicar abans, durant i després dels exàmens.

 

Metodologia

Introduirem els continguts d’aquest taller de manera pràctica i vivencial al llarg de les tres sessions d’una hora. Utilitzarem la metàfora de la cantimplora com a font d’energia i recursos, per tal de fer-ho visual i tangible. Reflexionarem sobre com se’ns buida la cantimplora, quines fonts d’energia ens poden servir per omplir-la i on i quan les podem fer servir.

Proposem un recorregut que anirà des d’entendre el perquè em passa el que em passa (sessió 1), per buscar noves maneres de fer (sessió 2) i acabar construint el propi pla d’acció (sessió 3).

 

Beneficis

 • Contribuir al benestar propi.
 • Guanyar serenitat a l’hora d’afrontar situacions d’estrès o de canvi.
 • Millorar la capacitat de connectar amb el propòsit.
 • Guanyar confiança en l’assoliment de l’objectiu.

 

*Aquesta proposta és adaptable al format on-line, mantenint la metodologia participativa i vivencial, en el cas de que la situació de la Covid-19 ho requereixi. 

 

📌 Continguts relacionats

Informa’t de la nova edició online (formació en directe) del Màster en Ecologia Emocional >>

Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *