a l'escola

Gestió de l’estrès i l’ansietat davant d’exàmens i presa de decisions

CAST

Els exàmens i les proves formen part de l’experiència acadèmica. És a partir de Batxillerat, però, que agafen una rellevància clau, ja que molts cops els resultats obtinguts poden ser decisius per poder iniciar els estudis que es desitgen i obrir-se pas cap al món universitari, a un cicle de formació professional o al mercat laboral.

Segons com es visqui aquesta situació estressant de fer front a una prova, poden aparèixer símptomes d’ansietat, tant anticipadament -quan es pensa en la prova-, com en el dia de l’examen en si.

L’ansietat és una resposta natural de l’organisme davant una situació d’amenaça, estressant o sensació de perill. Com més importància o valor li donem a allò que volem aconseguir més ansietat podem sentir. L’ansietat en dosis adequades, té una funció adaptativa, ja que ens permet estar alerta i preparar-nos pel moment. La dificultat la trobem quan augmenta d’intensitat i enlloc d’ajudar a activar-nos ens bloqueja.

A través de 3 sessions, oferirem un acompanyament a l’alumnat de Batxillerat perquè pugui entendre quins mecanismes s’activen dins seu que disparen els nivells d’ansietat i dotar-los de recursos i eines per tal que aprenguin a autogestionar-se aconseguint prevenir- los o disminuir-los. 

La maleta de recursos personals que aniran creant els serà útil per als exàmens i també per a altres moments de la seva vida on hagin d’enfrontar-se a nous reptes.

A qui va dirigit

  • Alumnes de Batxillerat

 

Objectius

L’objectiu principal d’aquest taller és que, un cop l’alumnat el finalitzi, se senti amb recursos personals per autoregular-se els nivells d’ansietat i estrès davant dels exàmens i presa de decisions, i també ho pugui aplicar a d’altres situacions de repte.

    1. Identificar les causes i símptomes de l’estrès i l’ansietat.
    2. Comprovar que tot depèn de la nostra percepció de la realitat, per tant, és modificable.
    3. Conèixer i entrenar eines que ens permetin gestionar l’estrès i l’ansietat.
    4. Crear un propi pla d’acció de recursos per aplicar abans, durant i després dels exàmens.

 

Continguts

  • La funció adaptativa i desadaptativa de l’estrès i l’ansietat.​
  • La percepció de la realitat.​
  • Les àrees de control. Què depèn de mi i què no.​
  • La roda de pensament (ment – emoció – acció).​
  • Elements que generen seguretat: planificació i gestió del temps, hàbits saludables.​
  • Recursos per a la gestió mental-emocional-corporal: reformulació cognitiva, respiració, visualització amb ancoratge, musicoteràpia.​
  • Autoexigència o aprenentatge.​
  • Gestió de possibilitats.​
  • Pla d’acció. Microobjectius. Celebració.

 

Metodologia

Introduirem els continguts d’aquest taller de manera pràctica i vivencial al llarg de les tres sessions d’una hora. Utilitzarem la metàfora de la cantimplora com a font d’energia i recursos, per tal de fer-ho visual i tangible. Reflexionarem sobre com se’ns buida la cantimplora, quines fonts d’energia ens poden servir per omplir-la i on i quan les podem fer servir.

Proposem un recorregut que anirà des d’entendre el perquè em passa el que em passa (sessió 1), per buscar noves maneres de fer (sessió 2) i acabar construint el propi pla d’acció (sessió 3).

A partir de la pròpia auto-observació, es pretén que l’alumnat que participi del taller vagi prenent consciència de quins mecanismes interns posa en marxa que fan incrementar els nivells d’ansietat i, des d’aquí, proposarem noves maneres de visualitzar-se a un/a mateix/a i  a la situació estressant, per poder disminuir-los.​

Practicarem a l’aula cadascun dels recursos proposats, per tal que puguin familiaritzar-s’hi i observin quins són els que més els serveixen i així puguin apropiar-se d’ells i acabar d’adaptar-los a la seva mida, creant la seva pròpia maleta de recursos personals.​

A l’última sessió cada participant crearà el seu propi full de ruta o pla d’acció, amb tot allò que voldrà tenir present i utilitzar a partir d’ara, de tal manera de tot el contingut treballat a les sessions pugui ser el màxim d’aplicable en el seu dia a dia.

 

Beneficis

  • Contribuir al benestar propi.
  • Guanyar serenitat a l’hora d’afrontar situacions d’estrès o de canvi.
  • Millorar la capacitat de connectar amb el propòsit.
  • Guanyar confiança en l’assoliment de l’objectiu.

📌 Continguts relacionats

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

2 replies »

  1. voldria informació sobre Gestió de l’estrès i l’ansietat davant d’exàmens i presa de decisions.
    Dates de realització i preu.
    Gràcies.

    • Hola Sílvia,
      Com estàs?
      Aquest taller l’oferim de moment per encàrrecs que ens arriben de diferents centres educatius, ajuntaments, etc., de moment no tenim programat res. Seria per al teu centre o per a tu? Si vols pots escriure’ns a info@el-despertador.com millor, així podem donar-te resposta directament.
      Moltes gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *