a l'escola

Llavors que creixen: sintonitzant mirades

La llavor del canvi continua creixent a l’Escola Els Llorers. I amb ella, la riquesa en matisos, mirades, plantejaments i possibilitats.

Són ja un parell d’anys -i és un plaer- seguir acompanyant a l’escola a créixer com a comunitat d’aprenentatge.

El passat dimecres, dia 13 de juny, vàrem dinamitzar una trobada amb les famílies i l’equip directiu docent per començar a definir el perfil de sortida dels nens i nenes d’infantil i primària.

Durant un parell d’hores vàrem estar reflexionant sobre la importància de comprendre el centre educatiu no només com un espai de transmissió de coneixement sinó també com un entorn de desenvolupament humà, de personetes on viuen moltes hores, molts dies i molts anys l’oportunitat d’aprendre, relacionar-se en valors, comportaments, actituds, competències.

Després que el claustre docent i els mateixos infants haguessin treballat al voltant de 12 paraules, arribava el torn de les famílies. La tercera pota del tamboret. Poder definir, diagnosticar, consensuar, revisar, contrastar, sobre el sentit i la importància de paraules cabdals com poden ser una persona: amb autoestima, empàtica, dialogant, creativa, democràtica, respectuosa, solidària… Totes al servei d’una que defineix una mica l’objectiu que tenim en el fons totes: ser felices, realitzar-nos.

    

Com n’és d’important sintonitzar mirades, no només perquè l’acompanyament sigui més efectiu, sinó sobretot perquè l’infant creixi orgànicament en un entorn educatiu que va de la mà i li dóna la mà per sentir-se segur/a per emprendre el vol.

Va ser molt bonic veure a mares i pares compromeses/os amb el benestar i desenvolupament de les seves filles i fills, compartir i reconèixer els avenços en el desenvolupament dels infants i també en el seu acompanyament. “Després de tot no ho fem tan malament!”, deien, amb sorpresa i amb cert rubor, acostumades com estem les persones a mirar tot el que no aconseguim i ens manca, en aquesta conversa infinita amb la nostra exigència.

Pares i mares que després de reflexionar sobre tot plegat van començar a teixir, amb l’equip directiu, propostes i plans d’acció que anaven des de comissions a activitats, passant per tutories o avalucions en clau competencial. Res millor per tancar una sessió productiva, que aterrar tots els aspectes treballats i, al mateix temps, mirant i buscant la viabilitat perquè res no caigui en sac buit i s’ompli, en canvi, d’oportunitats i de més espais de trobada.

Propostes on -es va recalcar per totes les parts- era fonamental que estiguessin no només presents les nenes i nens com a horitzó, sinó també en el procés i el teixir.

         

Va ser una tarda bonica i molt inspiradora, no només pel futur de l’escola, sinó també per reflexionar sobre com volem que sigui el nostre futur educatiu. Un futur on el preguntar-nos ens ajudi a obrir portes, a conensuar i trobar mirades compartides, a traçar propostes, a sentir-nos formant part d’un tot en el que creixem cadascuna de les persones protagonistes de l’entramat.

Gràcies un cop més per seguir confiant en nosaltres, un luxe poder participar i formar part, des de la nostra mirada i il·lusió despertadores, d’aquesta llavor, d’aquesta transformació que s’està gestant pas a pas.

 

.

Un article de Jordi Muñoz,
coach, recreador personal i musicoterapeuta,
fundador i co-director de El despertador

 


icona-llapisTambé et poden interessar els següents continguts:

 Què volem ser de grans? Com vivim els canvis? Xerrada vivencial a càrrec de Jordi Muñoz, codirector d’El despertador, en l’acte de cloenda i graduació dels alumnes de cicles formatius de l’Institut Ferran Tallada (Barcelona). (vídeo).

Conversando sobre el aprendizaje, con Elena Palma, consultora y directora de Tiempo de aprender (vídeo).

.

icona-llapis Si vols saber més de la nostra proposta de treball Amb les comunitats d’aprenentatge, posa’t en contacte amb nosaltres:

mail iconaens pots escriure a info@el-despertador.com

whatsapp iconatelefonar-nos al +34 649 291 907


butlleti_el despertador2Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al butlletí i rebràs les novetats de cada mes
al teu correu electrònic i/o telèfon mòbil.

1 reply »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *