Blog

Construint un “Kit propi de supervivència emocional” per gestionar la por i la incertesa amb joves de la Fundació Villavecchia

CAST

El passat mes de novembre, juntament amb la Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia, vam tenir l’oportunitat de fer acompanyament emocional d’un grup de joves d’entre 11 i 12 anys que estan passant per un procés oncològic.

Durant dues sessions online, i de la mà de la nostra companya Maricel Ruiz, psicòloga especialitzada en ecologia emocional, els nois van compartir, mitjançant el joc i la conversa, emocions, inquietuds i reflexions que els varen permetre descobrir recursos i eines per incorporar i donar-los suport en els moments d’especial dificultat vital que travessen.

Els infants i joves que passen per un procés oncològic viuen unes experiències que són difícils d’entendre per als companys/es del seu entorn. Posar en comú aquestes vivències, els va servir per comprendre que no estan sols, per teixir aliances, per sostenir millor la por i la incertesa que viuen i per co-construir una nova mirada.

L’objectiu d’aquest espai era crear un “Kit propi de supervivència emocional”. Un kit de recursos que els ajudi a fer una bona gestió emocional de la situació que estan vivint. Identificar les emocions, donar-se permís per sentir-les, entendre el missatge que ens donen, cercar-hi una sortida i saber què és el que a cadascú i a cadascuna li funciona és la base per començar a crear el propi kit.

La primera sessió els va servir per conèixer-se, aturar-se i escoltar-se des d’una mirada curiosa. Mitjançant un joc van aconseguir trencar el gel i crear un bon clima per explicar com se sentien, compartir idees i interessos. Es van adonar que si ens escoltem és fàcil identificar el que estem sentint. I que identificar les emocions és un bon inici per transitar-les, aprofitant l’energia i la informació que ens aporten. L’autoconeixement és clau.

La segona sessió va ser útil per posar en pràctica algun dels recursos que s’havien treballat a la primera sessió i per continuar definint noves eines per incorporar al seu kit. A més, van descobrir el poder de les emocions positives i les van posar a prova. Generar emocions positives ens ajuda i ens facilita fer canvis en els nostres pensaments i en les nostres accions.

El kit de gestió emocional els ajudarà a fer front al seu dia a dia, a gestionar les emocions que els acompanyen en aquest procés, a millorar el seu benestar i a tenir una visió més positiva. 

La Fundació d’Oncologia Infantil Enriqueta Villavecchia és una entitat sense ànim de lucre, que té com a finalitat la cobertura integral de les necessitats dels nens, nenes i joves en tractament oncològic a Catalunya i les de les seves famílies. Treballen per impulsar avenços al camp de l’Oncologia Pediàtrica, per obrir noves propostes assistencials, per millorar la qualitat de vida dels nens/es i joves malalts, i per aconseguir la seva plena integració psicosocial. 

El despertador col·laborem amb la Fundació Villavecchia des de l’any 2016, amb qui hem compartit sessions de team building en clau d’autocura emocional i de musicoteràpia amb els equips de voluntariat, així com també hem dinamitzat jornades dedicades a les persones voluntàries que tiren endavant part del projecte i de qui tant aprenem. Acompanyar aquest grup d’adolescents ha estat un autèntic plaer, i fa que la nostra admiració i suport envers elles i ells no pari de créixer.


Contingut relacionat:

· Com m’adapto i aprenc de la incertesa? El nostre viatge de l’heroi i de l’heroïna particular
La trencadissa
El miedo y sus caprichos
L’art de viure
Quin llop volem alimentar?


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *