a la feina

“Som millors persones i millors professionals perquè ens comportem seguint una ètica que ens uneix”

CAST

L’Hospital Clínic de Barcelona, centre de salut referent a Catalunya i al món, ha rebut el segell de qualitat emocional de la mà de la Fundació Ecologia Emocional i la Càtedra Ethos URL  en un acte emotiu realitzat al Paranimf de la Facultat de Medicina de la UB el passat 8 de juliol

Imatge de l'acte de lliurament del segell d'Organitzacions Emocionalment Ecològiques a l'Hospital Clínic de Barcelona
Imatge de l’acte de lliurament del segell OEE a l’Hospital Clínic de Barcelona

El segell d’Organitzacions Ètica i Emocionalment Ecològiques és un reconeixement per a l’Hospital, però sobretot per a totes i tots els seus professionals, que han volgut implicar-se i formar-se en Ecologia Emocional per construir un entorn on les persones poden desenvolupar les seves màximes potencialitats.

Aquesta distinció avala l’excel·lència dels seus equips, de la gestió de les persones, dels vincles, del treball amb valors, i reconeix un entorn on les emocions mouen a actuar de forma creativa, ajuden a projectar i a crear sinergies.

Conversem amb el Dr. David Font, director d’Estratègia i Planificació, i la Sra. Arantxa Acosta, consultora d’Estratègia de l’Hospital Clínic, dos dels professionals que han estat més implicats en el projecte. Volem conèixer com ha estat aquest procés de transformació de cinc anys que ha permès al Clínic obtenir el segell (OEE): què ha significat per a l’equip professional del Clínic, quins desafiaments ha comportat i quins aprenentatges n’han obtingut?

És per tot això que, primer de tot, ens agradaria felicitar-vos per aquest èxit col·lectiu, i agrair el vostre temps i dedicació: gràcies per respondre a la nostra invitació.

Què és i com és l’Hospital Clínic? Quins valors el defineixen?

L’Hospital és una institució  que té cura dels pacients, familiars, cuidadors i dels seus professionals. És un lloc de referència per la salut de la ciutadania. Els valors que ens defineixen són la Generositat, la Confiança i la Gratitud.


“La pressió de l’activitat [hospitalària] cada cop és més alta i
calia preservar i potenciar espais de relació,
de parlar i connectar, de treball en equip i de disposar
de més de temps de qualitat amb el pacient”


Per què l’Hospital Clínic va decidir apostar per l’Ecologia Emocional incloent-la en el seu Pla Estratègic?

Ens vàrem adonar que calia acompanyar els molt bons resultats en qualitat assistencial, eficiència, recerca i docència amb el reforç de la qualitat de les relacions entre professionals i amb els pacients. Els professionals han viscut l’exhaustiu creixement de l’Hospital i la pressió de l’activitat cada cop és més alta i calia preservar i potenciar espais de relació, de parlar i connectar, de treball en equip i de disposar de més de temps de qualitat amb el pacient.

El Dr David Font en un acte de l'Hospital Clínic de Barcelona
El Dr. David Font en una jornada de treball del Clínic

Quins objectius es volien assolir?

Les organitzacions que són una Família i que alhora busquen i assoleixen l’Excel·lència són imparables. El Clínic té molt d’aquests 2 eixos en els seus més de 100 anys d’història. L’Ecologia Emocional en el marc del Pla Estratègic ens permet continuar progressant en aquest binomi Família-Excel·lència.

I quin ha estat el resultat?

El resultat és un Hospital on la confiança, la generositat i la gratitud són valors que ens guien i on les relacions són de més qualitat, on es parla molt més obertament de sentiments, on es treballa per anticipar i evitar els conflictes, on sorgeixen noves idees del treball en xarxa, trencant la jerarquia quan no aporta valor.


“Som millors persones i millors professionals,
perquè ens comportem seguint una ètica que ens uneix
com a individus que treballem sota un mateix sostre”


Imatge de la consultora en Estratègia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Arantxa Acosta
Foto de la consultora en Estratègia del Clínic, Arantxa Acosta

Quina relació hi ha entre l’Ecologia Emocional, l’Ètica i la Salut?

L’Ecologia Emocional ens ha donat eines per equilibrar la nostra forma de ser i actuar. Ser creatiu, amorós, autònom i pacífic és una combinació bàsica per sentir-se bé, i transmetre-ho als altres. Aquest equilibri repercuteix directament en la nostra salut, física i mental. Hem pogut reflectir aquesta manera de ser, i fer, en 45 premisses que conformen la nostra guia de bones pràctiques. Per tant, la relació és directa: som millors persones i millors professionals, perquè ens comportem seguint una ètica que ens uneix com a individus que treballem sota un mateix sostre.

Ser millors persones ens fa millors professionals?

Sens dubte. Quan un està bé amb si mateix, és a dir, que es coneix i es cuida, és molt senzill aplicar aquestes noves sensacions amb el tracte amb els altres. I això es replica a l’ambient, a l’entorn i al treball en equip. Potenciar el treball en xarxa i en equip entre professionals i amb els pacients enriqueix exponencialment la institució.

Com ha estat el camí de transformació cap a una organització emocionalment ecològica? Com el descriuríeu?

El més important és assegurar passar de la formació a l’acció i que els valors i els objectius es comparteixin i defineixin la nostra manera de fer. El boca-orella de la formació va ser el gran desencadenant, va permetre avançar exponencialment. Des de les 42 persones que el 2017 es van apuntar voluntàriament a participar en el projecte [Form-acció en Ecologia Emocional i Lideratge Ètic del Pla Estratègic 2016-2020] actualment comptem amb més de 1.500 formades. I professionals que han presentat microprojectes, és a dir, accions a aplicar directament en l’entorn laboral, o que han participat en la creació de la nostra Guia de Bones Pràctiques, o en la difusió dels Valors. La valoració de l’evolució del procés és realment excel·lent. 

A quantes persones ha impactat i quantes hi han participat?

Directament hi han participat 125 persones, treballant voluntàriament en el projecte global, implementant els conceptes de la formació en el seu entorn de treball o participant en la difusió d’activitats relacionades amb l’Ecologia Emocional. Hem format més de 1.500 professionals, i ara, post-pandèmia, hem rellançat els cursos.

Què representa per a l’Hospital Clínic obtenir el segell de qualitat emocional?

És el reconeixement de que anem pel bon camí. Ens permet fer balanç i confirmar la seva importància.

I ara que l’Hospital ha estat distingit amb el segell, quin és el compromís que adquireix?

Mantenir-ho! Sabem que aquesta transformació personal i professional és el pilar del nostre hospital de futur, un hospital de valors, un hospital compromès amb els seus treballadors, que són el seu cor, i amb els pacients, que són la raó de ser.


“El camí fet en Ecologia Emocional ens va ajudar i ens ajuda
a tenir més eines per seguir afrontant la pandèmia”


Volem posar en valor el paper essencial que, hospitals com el vostre, heu tingut a l’hora d’afrontar aquesta pandèmia… Com estan els i les professionals a dia d’avui? Com ha ajudat l’Ecologia Emocional a l’hospital en temps de pandèmia?

Els professionals, com us podeu imaginar, estan cansats. Però gràcies a l’Ecologia Emocional vàrem ser capaços de plantejar i dur a terme accions que potser abans ni se’ns haguessin ocorregut. Per exemple, vàrem posar en marxa un àlbum emocional durant el període de confinament. Des dels professionals de primera línia fins els que estaven teletreballant van enviar fotos o vídeos per difondre’ls a la nostra intranet expressant els seus sentiments per compartir-ho amb d’altres companys. Va ser molt emocionant. També vàrem posar en marxa serveis d’atenció psicològica pels nostres professionals, i vàrem obrir les nostres xarxes a la ciutadania per rebre dibuixos, felicitacions i cartes d’ànim. Va ser una època molt dura que encara no ha acabat, però el camí fet en Ecologia Emocional ens va ajudar i ens ajuda.

Avui dia, com s’evidencia que l’Hospital Clínic és una organització emocionalment ecològica i ètica?

Pot semblar un exemple molt petit, però és molt important: fa goig creuar-se pel passadís i saludar-se, preguntar com està, amb un company d’una altra àrea que no hauries conegut mai si no hagués estat per compartir els moments, els espais creats gràcies al projecte d’Ecologia Emocional. S’està creant una xarxa emocional que es veu reflectida també en un treball cada cop més transversal. Ens queda camí per recórrer i ho fem amb moltíssima il·lusió.

Volem assenyalar que l’Hospital Clínic de Barcelona està considerat el 38è millor hospital del món i el primer d’Espanya del rànking World Best Hospitals 2021 elaborat per la revista Newsweek en col·laboració amb Statista, i el segon hospital públic amb millor reputació d’Espanya, segons la 7a edició Monitor de Reputació Sanitària (MRS) elaborat per Merco.

A la seva professionalitat i bona reputació ara s’hi suma la distinció com a organització emocionalment ecològica. L’enhorabona a tota la Família del Clínic pel compromís amb l’excel·lència a tots els nivells!


Notícies relacionades:

  • Vídeo de l’Hospital Clínic sobre la Form-acció en Ecologia Emocional i Lideratge Ètic!
  • Vídeo de l’Hospital Clínic ‘Els superherois porten CAPA, i nosaltres portem BATA’


Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.


Informa’t de la nova edició online (formació en directe) del Màster en Ecologia Emocional >>

2 replies »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *