a la feina

L’Hospital Clínic de Barcelona obté el segell OEE que distingeix les organitzacions ètiques i emocionalment ecològiques

CAST

La Fundació Ecologia Emocional i la Càtedra Ethos URL atorguen el reconeixement al Clínic pel seu compromís ferm amb la qualitat ètica i emocionalment ecològica en un acte celebrat el passat 8 de juliol al Paranimf de la Facultat de Medicina de la UB

D’esquerra a dreta: Dr. Francesc Torralba, Sra. Mercè Conangla, Dr. Josep M. Campistol i Dra. Pilar Varela

  • El procés de transformació de l’Hospital Clínic ha implicat directament 125 persones i ha impactat en més de 1.500 professionals.
  • L’Hospital Clínic és la segona organització en assolir el segell a nivell mundial, després del Colegio Inglés Hidalgo de Guadalajara, Mèxic, lliurat el passat 14 de juny.

La gestió de les emocions és clau en qualsevol ecosistema on s’estableixen relacions entre les persones que el conformen, ja sigui en el si de la família, l’escola, l’àmbit de la salut, la societat o una empresa. En l’àmbit laboral, la capacitat de gestionar-les, els tipus de vincles que s’hi teixeixen i el clima repercuteixen directament en el nivell de benestar i equilibri d’una organització. La sostenibilitat i la salut emocional, per tant, juguen un paper cabdal en el seu èxit.

En la voluntat d’assolir aquest èxit organitzacional, l’Hospital Clínic de Barcelona va decidir iniciar un procés de transformació incorporant el model d’Ecologia Emocional, cocreat per Mercè Conangla i Jaume Soler, a una de les línies del seu Pla Estratègic 2016-2020, el qual ha implicat directament 125 persones i ha impactat en més de 1.500 professionals, que s’han format en Ecologia Emocional.

L’Hospital es va adonar que “calia acompanyar els molt bons resultats en qualitat assistencial, eficiència, recerca i docència amb el reforç de la qualitat de les relacions entre professionals i amb els i les pacients. Calia preservar i potenciar espais de relació, de treball en equip i de més temps de qualitat amb el pacient en un moment en què els professionals sentien la pressió de l’activitat cada cop més alta”, exposa el director d’Estratègia i Planificació, el Dr. David Font. [Llegeix l’entrevista completa aquí]

Es tracta d’un reconeixement per a l’Hospital, però sobretot per a tots i totes les seves professionals, que han volgut implicar-se i formar-se en Ecologia Emocional per construir un entorn on les persones poden desenvolupar les seves màximes potencialitats. “Aquesta distinció avala l’excel·lència dels seus equips, de la gestió de les persones, dels vincles, del treball en valors, i reconeix un entorn on les emocions mouen a actuar de forma creativa, ajuden a projectar i a crear sinergies”, ha comentat Mercè Conangla, presidenta de la Fundació Ecologia Emocional, durant l’acte de lliurament del segell.

Un acte ple de Gratitud, Generositat i Confiança

Imatge de l’acte de lliurament del segell OEE

A l’acte de lliurament hi han participat el Dr. Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic, i la Dra. Pilar Varela, directora per a les persones, que han parlat de l’Ecologia Emocional com a aposta estratègica.

“El nostre objectiu no era obtenir el reconeixement del segell”, puntualitza el Dr. Campistol, “es tracta d’una fita més en aquest camí que sobretot ens ha permès veure la importància que tenen els valors en el marc de la nostra vida, de la nostra organització, i de la nostra feina”.

El Dr. Ernest Bragulat, cap d’Urgències, i la Sra. Arantxa Acosta, consultora en Estratègia, han explicat com ha estat l’experiència de fer camí cap a una organització emocionalment ecològica, com a impulsors del  projecte de Form-acció en Ecologia Emocional i Lideratge Ètic, que va iniciar amb la formació de 42 persones en Ecologia Emocional i ha acabat involucrant més de 1.500. Al llarg d’aquests anys també s’han generat accions de millora i s’ha creat la Guia de Bones Pràctiques on es defineixen els valors del Clínic: Generositat, Gratitud i Confiança.

Després de la signatura del diploma, la Sra. Mercè Conangla, presidenta de la Fundació Ecologia Emocional, i el Dr. Francesc Torralba, director de la Càtedra Ethos URL, han fet entrega del segell i d’una escultura a l’equip del Clínic com a símbol de la història viscuda i del que s’està contruint.

Moltes paraules d’agraïment i generositat, grans dosis d’emoció, sensibilitat i col·lectivitat han protagonitzat l’acte, el qual ha finalitzat amb l’acompanyament musical de Núria Conangla.

El procés de transform-acció: Ecologia Emocional, Ètica i Salut

Per conèixer com el centre hospitalari ha obtingut el segell cal remuntar-se a l’any 2016, quan l’Hospital va decidir posar el focus en els i les professionals i va desenvolupar el projecte Form-acció en Ecologia Emocional i Lideratge Ètic en el marc del Pla Estratègic 2016-2020.

Al llarg de 5 anys s’ha format a tota l’organització en els conceptes d’Ecologia Emocional amb l’objectiu d’obtenir eines per a l’autoconeixement i per a la gestió de les emocions, establint un mateix llenguatge i vocabulari emocional. Posteriorment a la formació interna, es va passar a l’acció posant en marxa 62 microprojectes de transformació i millora en totes les àrees de l’Hospital, i recollint totes les bones pràctiques generades de cara a la seva difusió i implantació.


“Ser millors persones
ens fa millors professionals”


El Dr. Font valora que “l’Ecologia Emocional ens ha donat eines per equilibrar la nostra forma de ser i actuar. Aquest equilibri repercuteix directament en la nostra salut, física i mental. Hem pogut reflectir aquesta manera de ser i fer en 45 pautes que conformen la nostra guia de bones pràctiques. Som millors persones i millors professionals, perquè ens comportem seguint una ètica que ens uneix com a individus que treballem sota un mateix sostre”.

El model Ecologia Emocional inclou un codi ètic i de valors com a part de la seva essència. Així ho defineix Mercè Conangla: “els nostres afectes i emocions ens proporcionen nivells d’energia útils per passar a l’acció, i els valors n’orienten el sentit. Altrament, la Salut integral prové de la interacció de tots els elements o cossos que ens componen: físic, psíquic, emocional, social i espiritual. Quan som capaços de tenir-ne cura i funcionem de forma coherent fent equip entre el que pensem, sentim i fem podem gaudir d’uns nivells superiors de salut i harmonia”.

Més eines de gestió emocional durant la pandèmia

Aquesta distinció no ens fa oblidar que els i les professionals de la salut fa més de 15 mesos que afronten amb el màxim compromís i esforç una pandèmia que encara planteja grans desafiaments.

El nivell de cansament és alt però “gràcies a l’Ecologia Emocional l’equip del Clínic va ser capaç de plantejar i dur a terme accions” com per exemple la generació col·lectiva d’un àlbum emocional durant el període de confinament format per fotos i vídeos que varen crear el personal del centre: des de professionals de primera línia fins els que estaven teletreballant, on expressaven els seus sentiments. L’àlbum es va difondre a la intranet per poder-lo compartir amb els companys i companyes.

“També vàrem posar en marxa serveis d’atenció psicològica per als nostres professionals, i vàrem obrir les nostres xarxes a la ciutadania per rebre dibuixos, felicitacions i cartes d’ànim. Va ser una època molt dura que encara no ha acabat, però el camí fet en Ecologia Emocional ens va ajudar i ens ajuda”, rememora la consultora Arantxa Acosta.

Més enllà de la pandèmia, en paraules del Dr. Font, el resultat d’aquest procés és un Hospital on “la confiança, la generositat i la gratitud són valors que ens guien i on les relacions són de més qualitat, on es parla molt més obertament de sentiments, on es treballa per anticipar i evitar els conflictes, on sorgeixen noves idees de treball en xarxa trencant la jerarquia quan no aporta valor”.

El compromís amb les persones i el seu benestar

Sens dubte les organitzacions tenen un paper fonamental en la transformació cap a una societat més justa, tenen una gran responsabilitat a l’hora de canviar-la. Integrar en el seu funcionament valors com els de Gratitud, Confiança i Generositat, que són pilars del Clínic, permet fer passos ferms per aconseguir-ho, i genera inspiració i oportunitats de canvi.

En el cas del Clínic, a més, els beneficis que aquest procés suposa per a les persones de l’organització són múltiples:

  • Recuperació de la il·lusió pel projecte.
  • Increment dels nivells de compromís.
  • Reducció de la conflictivitat i millora del tracte entre les persones.
  • Generació d’elevades dosis de creativitat que es plasmen en accions concretes.
  • Sentiment de comunitat i orgull de pertinença.
  • Salut i benestar emocional, i sentit.

Persones més sensibles fan que les organitzacions tinguin més cor i esdevinguin espais on els i les professionals poden continuar creixent personalment i professional.

Felicitem a la família Clínic pel camí fet i agraïm de tot cor la confiança dipositada en el model Ecologia Emocional, des del qual volem promoure el treball en valors i el foment d’organitzacions ecològicament responsables i sostenibles, on les emocions moguin a actuar de forma creativa, ajudin a projectar i a crear sinergies.

Si tu i la teva organització també voleu desenvolupar les possibilitats que ofereix el model Ecologia Emocional posa’t en contacte amb nosaltres.


Més informació:

  • Vídeo de l’Hospital Clínic sobre la Form-acció en Ecologia Emocional i Lideratge Ètic!
  • Vídeo de l’Hospital Clínic ‘Els superherois porten CAPA, i nosaltres portem BATA’


Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.


4 replies »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *