a l'escola

Som-hi! Estrenem nou curs!

CAST

Amb les comunitats d’aprenentatge, una aliança que suma oportunitats de transformació

portada-comunitats-aprenentatge“L’educació hauria de ser una acció contínua de la vida
i no dedicar-se únicament al foment de les habilitats tècniques”

ZYGMUNT BAUMAN

.

Vivim en un ‘món líquid’*, en constant moviment, on els compromisos es debiliten per poder donar resposta a la velocitat dels canvis, a l’allau d’informació, a les constants alteracions del nostre dia a dia que ens aboquen a viure en la provisionalitat. En els últims anys, també a gran velocitat, s’estan generant canvis que colpeixen les estructures i els paradigmes de la nostra societat a diferents nivells. Un d’ells, i potser dels més importants per la repercussió que té en el nostre present i futur, afecta l’educació.

Des d’El despertador fa temps que hi tenim la mirada posada i hem volgut fer un pas més unint forces amb els nostres amics de l’Associació Dinàmic (referents en l’àmbit de l’educació en el lleure) per acompanyar la comunitat educativa en aquest moment d’inestabilitat i incertesa i, al mateix temps, d’oportunitat de créixer i transformar-nos. Volem redefinir els vincles, humanitzar-los, establir compromisos ferms per recuperar estabilitat i, al mateix temps, connectar amb la determinació que ens dóna l’aposta per un canvi que es fa des de la convicció més profunda.

motxillesDes de la nostra experiència de treball i d’acompanyament a diferents equips de centres educatius, som testimonis d’aquest moment de transició, de la voluntat de millora i les ganes de canvi que es viu en escoles, universitats, associacions, etc., i també constatem els temors i recels que aquest pas genera en alguns dels agents educatius.

D’una banda, fora de les aules: la precarietat laboral, els constants imprevistos des de l’administració, els trasllats, les confusions en l’adjudicació de places, la dificultat per cobrir vacants necessàries, etc. Tot plegat fa que ens preguntem com afecta a les noves generacions el clima d’inestabilitat que viuen els seus referents (els educadors/es i les famílies)?

I de l’altra, a les aules: evidenciem que el model educatiu vigent fins ara s’ha anat esgotant i que cal reinventar-nos per donar cabuda a les emocions, a les intel·ligències múltiples, a l’aprenentatge per projectes, al desenvolupament de les competències… Però com podem fer que aquesta transició sigui ecològica i sostenible considerant que conversem encara amb un context social que viu amb por aquests canvis? Com ens ubiquem en un context on la tecnologia, la globalització, les xarxes, l’accés a la informació i la immediatesa són el pa de cada dia que ens desborda?

comunitats-aprenentatge-1En el procés educatiu hi participen molts actors: infants, adolescents, joves, adults, educadors/es, directors/es, pedagogs/es, mares i pares, i tothom que es vol implicar d’una manera o altra en el procés d’aprenentatge. Creiem que les comunitats d’aprenentatge són un pilar fonamental de la nostra societat. És per això que ens mou poder aportar eines per facilitar nous recursos que contribueixin al creixement personal.

Volem contribuir, des de la vivència i la conversa, al desenvolupament personal, relacional i formatiu de les persones que formen part del teixit de les comunitats d’aprenentatge a través de la facilitació de contextos d’aprenentatge col·lectiu on està present la consciència, l’acció, la creativitat, la gestió emocional, l’orientació i eines formatives.

“Qüestionem l’educació unidireccional, apostem
perquè cadascú connecti amb la seva saviesa interior

Acompanyem en la gestió del canvi a potenciar l’autolideratge, a fer equip, a definir el futur, a aprendre a relacionar-nos amb nosaltres, amb les nostres emocions i amb les dels altres, a tenir més eines per acompanyar a d’altres…

language-school-834138_1920Volem despertar tot el potencial latent en un espai tan ric on està present l’aprenentatge i el desenvolupament personal i de les relacions. I d’altra banda, aportar una mirada possibilitadora, respectuosa i transversal cap a l’oportunitat de teixir aliances entre els/les diferents protagonistes de la comunitat educativa.

Qüestionem l’educació unidireccional, apostem perquè cadascú connecti amb la seva saviesa interior i el procés educatiu sigui un aprenentatge co-construit, compartit. Us convidem a jugar plegats perquè, si anem de la mà, trobarem la complicitat en: la força -amb la suma de recursos i il·lusions-, la mirada -de la cura i la visió- i l’atreviment -de l’al·lè i l’acció transformadora. La finalitat ho mereix, som-hi!

.

banner-comunitats-aprenentatge_def2Fent clic a la imatge podeu consultar el resum de la nostra proposta ‘Amb les comunitats d’aprenentatge’.

Si voleu més informació, o que us acompanyem en el vostre camí, estarem encantats d’atendre-us. Ens podeu contactar a info@el-despertador.com o al 649 291 907.

.

Jordi-Muñoz

Jordi Muñoz,
coach i recreador personal,
fundador i codirector d’El despertador.

 

*modernitat líquida’ és un concepte desenvolupat pel sociòleg Zygmunt Bauman per definir l’estat fluïd i volàtil de l’actual societat.

…………………….

icona-llapisTambé et poden interessar els següents continguts:


butlleti_el despertador2Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al butlletí i rebràs
les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *