Articles

Kit de gestió emocional en temps d’alarma

CAST

Qui ens ho havia de dir fa unes setmanes que ara estaríem confinats/des, cadascú/na a casa seva, amb un futur incert per endavant, vivint el present com potser no ho havíem fet en temps , fent “F5 actualitzar” gairebé a cada hora…

.

Normalment anem més aviat programats/des amb el nostre guió del dia, amb tot més o menys planejat i disposats/des a fer allò que ens havíem assignat. Queixant-nos per l’estrès que això suposa, això sí, però en acció constant, dins la nostra zona de control i/o coneguda.

I de cop és com si ens haguessin agafat i ens haguessin col·locat en un escenari totalment nou. I les emocions apareixen, ens avisen, ens fan estar en alerta. I, benvingudes siguin, ja que ens poden ajudar a anar-nos adaptant a cada situació. La clau és tenir-les d’aliades i no deixar-nos arrossegar per elles. Per tant, ens ajudarà a gestionar tot plegat escoltar-nos, donar-nos permís per sentir, per donar-los una sortida i entendre el seu missatge.

He sentit o estic sentint por aquests dies? Què és el que em fa por exactament? Agafar la malaltia? Que l’agafin les persones que estimo? La incertesa laboral? Podré estar tants dies a casa sense sortir? Podrem sostenir la convivència familiar? Em puc sentir sol/a? Podré tenir tot el que necessito? Se m’acabarà el paper de wàter? (d’acord aquest última és per treure una mica de ferro 😉).


“Una de les preguntes que ens poden ajudar, per començar,
és tenir clar quines coses depenen de mi i quines no.”


És important, doncs, que no faci por escoltar-nos, valgui la redundància. Saber exactament què m’està passant, ja que d’aquesta manera podré anar trobant-hi una sortida, transformant aquestes pors en zones de creixement. Quan ens trobem en una situació nova, podem quedar-nos bloquejats/des però també podem descobrir recursos que ni sabíem potser que teníem dins nostre.

La por en si mateixa no és bona ni dolenta. La seva funció és avisar-nos perquè ens preparem o estiguem alerta, perquè no siguem persones temeràries. Apareix quan una cosa ens importa i la volem mantenir o aconseguir. Els seu missatge és: això és important per a tu, ja tens els recursos que necessites per fer-ne front?

I ara mateix s’han agrupat moltes coses que són importants en major o menor mesura per a tots/es nosaltres: Salut, Feina, Diners, Amor. Tot en un sol pack. El repte està servit. Caldrà arremangar-nos les mànigues i mirar per on comencem a gestionar-ho.

Què depèn de mi i què no?

Una de les preguntes que ens poden ajudar, per començar, és tenir clar quines coses depenen de mi i quines no. En aquest cas, ens trobem amb una situació on la sensació de no control és molt gran: el virus, les decisions de les administracions públiques, el món laboral… És lògic que en un primer moment ens puguem sentir força desemparats/des.

Com volem passar per aquesta situació?

Però hi ha una cosa que depèn totalment de nosaltres, i és com volem viure-ho. Que depengui de nosaltres no vol dir que sigui fàcil de gestionar. Però està al nostre abast buscar tots el recursos que ens poden permetre viure aquesta situació d’incertesa, sentint-nos protagonistes de com volem passar-hi per ella.

Què vull alimentar, el pànic o la confiança?

Si vull alimentar la confiança què em pot ajudar? A través de les preguntes podem anar fent-nos el nostre propi caminet, anem deixant les molles de pa per no perdre’ns. Moltes respostes estan dins nostre.

Què em pot ajudar a sentir-me millor?

Quines coses puc fer per sentir-me més protegida? Amb qui tinc ganes de seguir mantenint el contacte, encara que sigui virtual? Quines fuites d’energia vull evitar? Quines són les meves fonts d’energia?

Des d’El despertador et volem acompanyar en aquest viatge no triat però en el que estem tots/es immersos/es. Perquè malgrat estiguem confinats/des no estem sols/es i, fins i tot, podem aconseguir sentir més unió com a comunitat. Volem créixer plegats/des en aquest repte que tenim entre mans.

.

.

Un article d’Anna Soriano,
psicòloga, coach i codirectora d’El despertador,
formadora en ecologia emocional, gestió del canvi
i desenvolupament competencial

 

 

Contingut relacionat:

Àgora despertadora: una conversa dedicada a la gestió emocional en temps de confinament, amb l’Anna Soriano.

 


icona-llapisTambé et poden interessar les següents propostes:

Cartes a la felicitat. Epistolari incomplet
La trencadissa
. El amor en los tiempos del coronavirus
. El miedo y sus caprichos
. L’art de viure
Història d’una dona qualsevol en el seu procés de descoberta
Totes sou dins meu
Canviar de test
Coaching: una manera de vivir los cambios (por Mauro Cavaller y Jordi Muñoz)
. Rebel·lant-nos contra la llei de la inèrcia de Newton
. Las decisiones de Neo
. Ampliando horizontes
. Respira

.
Una conversación sobre las emociones con Anna Soriano,
psicóloga y experta en Ecología Emocional,
y Jordi Muñoz, coach y musicoterapeuta (vídeo).

.


Si vols estar a el dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al nostre butlletí i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

7 replies »

 1. Gràcies pel teu article Anna.
  Les 4 preguntes són inspiradores i ajuden a recuperar consciència i protagonisme per a manegar millor la situació.
  M’han inspirat idees que m’estan ajudant:
  . Separar els territoris de la incertesa i les certeses
  . Posar la mirada en com mantenir les relacions emocionalment saludables
  . Preguntar-me què necessito jo per a transitar aquesta situació excepcional i també que necessiten els meus companys de confinament (coses en que jo els pugui ajudar).
  En això estic.. Gràcies!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *