amb els joves

Expedicions vocacionals de joves que volen fer el cim

CAST

La Fundació Nous Cims a través del seu programa Zing Vocació i en col·laboració amb El despertador i Encamina’t, acompanya nois i noies en situació de vulnerabilitat en la construcció del seu itinerari formatiu i laboral a través d’un projecte innovador i molt efectiu.


Totes i tots els joves tenen l’oportunitat de desenvolupar el seu talent?
Totes i tots els joves poden estudiar allò que veritablement els fa vibrar?
Què passa quan el context social i/o econòmic són condicionants de primer nivell en l’elecció d’aquest jovent?

És molt habitual que en l’etapa adolescent els nois i les noies visquin amb dificultat i, fins i tot, certa angoixa l’elecció d’uns estudis, que es plantegin la possibilitat de posar-se a treballar, i que els resulti difícil escoltar-se per reconèixer una vocació. Si el seu punt de partida compta amb desavantatge la llibertat per triar és encara més complexa o inexistent.

Gràcies a l’aliança d’El despertador amb la Fundació Nous Cims i Encamina’t podem fer front a aquesta gran dificultat. El juliol de 2018 vàrem iniciar un viatge fascinant ple de reptes de la mà de Nous Cims, que ens va obrir la porta a col·laborar en la línia d’acció d’ocupabilitat per a joves en risc de vulnerabilitat (Zing Programme) i, més concretament, en el programa d’orientació vocacional: Zing Vocació, el qual funciona des de l’any 2015 i està dirigit a joves en risc d’exclusió vinculats a entitats socials de Catalunya i de la resta d’Espanya. Es tracta de nois i noies que tenen entre 16 i 21 anys i necessiten un impuls vocacional. Els equips educadors de les entitats socials conviden a participar aquells nois i noies que senten desmotivació o desorientació en la definició del seu itinerari formatiu o laboral.

Un impuls vocacional per fer el cim

Gràcies a la confiança de l’equip de la Fundació vàrem coliderar la creació d’una metodologia pròpia i única específica: Descobreix el teu cim, en què cada jove és protagonista del seu camí i de la seva aventura inspirada en la metàfora del xerpa, el guia imprescindible en expedicions d’alta muntanya que acompanya en l’assoliment del cim, en aquest cas a identificar la seva vocació, facilitant un itinerari formatiu i laboral d’èxit.

“La persona que descobreix allò que la motiva i el que realment connecta amb les seves capacitats i habilitats tindrà més possibilitats d’escollir un itinerari que li permeti arribar al seu cim personal, formatiu i laboral.”
Zing Programme


A través de l’autoconeixement i l’orientació els i les joves participants guanyen recursos i eines per conquerir el seu lideratge i moure’s amb seguretat en l’oferta formativa existent, triant allò que encaixa amb els seus valors, capacitats i interessos.

Com ho fan? El jovent participant que entra en el Programa forma part d’un grup, d’una expedició que recorre 5 camps per fer el cim. Al llarg de 5 setmanes compten amb l’acompanyament d’un/a xerpa que els guiarà a partir de tallers dinàmics i vivencials on cada jove farà camí cap al seu propi cim: treballant el vincle, l’autoconeixement, el sistema de creences, el propòsit i el sentit, la gestió del canvi, soft skills i talents personals, orientació acadèmica laboral, somnis i visió de futur. Al final de l’aventura personal i grupal que viuen es crea una xarxa de zingers que els donarà encara més força en la consecució del seu propòsit.


Segons dades de Zing Programme, el 88% de joves que finalitzen els tallers estan estudiant o treballant sis mesos després de la finalització de l’expedició.

Un futur alineat amb el que són i volen ser

Ens satisfà molt saber que, a dia d’avui, prop de 700 joves han estat protagonistes de la seva pròpia expedició i s’han beneficiat del projecte.

Aquesta aventura no hagués estat possible sense la complicitat, implicació i passió de la nostra companya Núria Chiva, directora i fundadora d’Encamina’t i col·laboradora d’El despertador. Amb ella hem fet equip per crear la metodologia i per realitzar les formacions de l’equip de xerpes, a qui ella coordina. Amb la Núria també hem cocreat, més recentment, la guia ‘El camino del/de la sherpa. Guía de recursos en clave de vocación’ que inclou eines i recursos per als equips de xerpes.

Volem destacar que una part de l’equip de xerpes el formen formadors i formadores que habitualment col·laboren amb El despertador: un equip de professionals molt implicat i compromès, experts en coaching, Gestalt, intel·ligència emocional, psicologia, desenvolupament personal, lideratge i mindfulness. Amb la seva entrega fan que cada expedició sigui una oportunitat de reinvenció i d’impuls per als nois i noies en els diferents àmbits de la seva vida per tenir un futur alineat amb el que són i volen ser i, així, inspirar aquest món com ens inspiren a nosaltres.

Des d’aquí us volem desitjar molt bon camí!

Una crònica de Jordi Muñoz, coach i recreador personal, formador de formadors/es, codirector d’El despertador.

Si vols conèixer més de la nostra línia d’actuació amb els i les joves fes clic en aquest enllaç: Amb el jovent.


Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí
i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

2 replies »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *