Blog

Potenciant les soft skills en temps volàtils: habilitats socials i d’autoconeixement

Reforçar les soft skills permet encarar amb més garanties els temps canviants i plens de reptes que viu el mercat laboral

CAST

Imatge d'elements utilitzats en una de les sessions de treball en equip amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat

Aquests últims temps hem vist accelerar-se la implantació del treball en remot, han proliferat les aules virtuals i ens hem relacionat per videoconferència, a la vegada que el mercat de treball s’ha tornat més fràgil i inestable. En aquest context s’ha fet evident la necessitat de reforçar aquelles competències que les casuístiques laborals actuals requereixen.


El 85% de l’èxit laboral depèn de les competències (soft skills)
i només el 15% dels coneixements i l’experiència (hard skills)


Les habilitats interpersonals, socials i d’autoconeixement ens permeten, per una banda, desenvolupar la nostra feina amb més èxit, i per una altra, augmenten la nostra ocupabilitat: la probabilitat de trobar un lloc de treball o de conservar el que ja tenim. Les soft skills, a més, faciliten a una persona integrar-se en un lloc de treball i crear un bon clima, fer cohesió i millorar la motivació. Estudis com el de Randstad Research o The future of jobs de la Universitat de Harvard destaquen que el 85% de l’èxit laboral depèn de les competències (soft skills) i només el 15% dels coneixements i l’experiència (hard skills).

Recordem que les soft skills són totes aquelles habilitats relacionades amb la intel·ligència emocional, la capacitat de comunicació, l’habilitat de treballar en equip, la facilitat d’adaptar-se als canvis, el lideratge, l’autocontrol, la negociació, la gestió de l’estrès, la resolució de conflictes i la gestió del temps.

Per què són importants la comunicació i el treball en equip?

Imatge de persones treballant en equip

La comunicació i el treball en equip són dues de les competències més valorades i cobejades per les empreses i organitzacions que volen potenciar les habilitats socials i de coneixement en els seus equips de treball per fer front als reptes actuals.

Estan considerades habilitats cabdals, ja que per a un bon treball en equip la capacitat per comunicar-se, escoltar de forma activa, saber-se expressar i l’assertivitat són destreses clau que faciliten el treball cooperatiu i la resolució de problemes de forma conjunta i efectiva.

Aquests darrers mesos s’ha fet molt palesa aquesta recerca per part d’entitats i organitzacions. Tant el Consell Comarcal del Baix Llobregat com Barcelona Activa han confiat en nosaltres per enfortir aquestes competències, especialment rellevants en un context de treball en remot i equips deslocalitzats, com també per facilitar la integració de personal nou i millorar l’ocupabilitat d’alguns perfils professionals.


“En este curso hemos aprendido un gran abanico de ideas y tips
para comunicarnos de forma asertiva, tanto en una conversación informal,
como en el ámbito de trabajo e incluso comunicación efectiva a masas!”

“Hemos salido motivadas a tope, con muchas ganas de cumplir nuestras metas,
de cambiar a mejor nuestra comunicación, tanto verbal como no verbal.”

Feedbacks del curs d’Habilitats comunicatives


Comunicació eficaç i afectiva

Imatge d'una de les sessions del curs d'habilitats comunicatives a Barcelona Activa

Amb la nostra companya Roser Montardit, coach i formadora, hem dut a terme un itinerari presencial de 30 hores acompanyant un equip de treballadores de l’Ajuntament del Prat de Llobregat a enfortir les seves habilitats comunicatives, amb el suport del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

Hem parat atenció a la comunicació intrapersonal per fer-nos conscients de com és el nostre discurs intern, els nostres pensaments i emocions i així observar la influència que tenen en allò que diem i la manera com ens comuniquem. Amb dinàmiques i activitats vivencials i reflexives hem entrenat la comunicació interpersonal i hem entès com és la nostra relació amb les altres persones: des d’on ens comuniquem i quines habilitats i competències posem en joc en l’àmbit personal i laboral.

Les participants s’han emportat aprenentatge sobre “escolta activa, empatia, poder donar feedbacks de forma eficaç, assertiva i enriquidora, recursos per gestionar les emocions i resoldre conflictes”. La Roser, a més, valora que “totes han millorat les seves competències comunicatives, com ha quedat reflectit en les dinàmiques amb les quals hem entrenat i practicat”.

“He descobert el meu potencial”

Imatge de les participants del curs d'habilitats comunicatives amb dones a Barcelona Activa

Aquest recorregut formatiu l’hem compartit amb altres professionals de l’Ajuntament del Prat de la mà de la nostra companya Txell Parareda, i amb un grup de dones en situació de recerca de feina a Barcelona Activa amb el suport de la nostra col·laboradora Marina Moreno, que ha dinamitzat el curs.

Totes dues formadores s’han mostrat molt satisfetes amb l’experiència i amb les valoracions de les dones participants, amb qui han compartit “eines per realitzar una bona comunicació, adquirir l’habilitat d’escolta per entendre’ns millor, posar en pràctica la comunicació assertiva, millorar les habilitats comunicatives per ser més eficients, evitar malentesos i establir relacions més sòlides, transparents i sanes”.


Així valoren la seva experiència algunes de les participants:

“M’emporto més seguretat, capacitat d’entendre 
i valorar les altres persones, confiança en mi mateixa”

“He après que si ets capaç d’expressar i comunicar adequadament, és molt beneficiós
a nivell personal i professional. He sentit més seguretat en mi mateixa“

­“He recuperat la confiança en mi mateixa, he descobert el meu potencial
i a l’hora de parlar en públic ja no em costa tant“

“M’emporto empatia i assertivitat, dues paraules noves al meu mapa mental.
Saber escoltar, a vegades és millor que saber conversar“


Els grups del Consell Comarcal del Baix Llobregat que s’han format en habilitats comunicatives també han realitzat un curs complementari de treball en equip, acompanyats pels coaches i formadors Txell i Quim Chico.

Treball en grup, o en equip?

Imatge de la pissarra que recull un llistat de competències relacionades amb el treball en equip

Precisament la comunicació és un dels elements clau que permet que un grup de treball format per diferents persones es converteixi en equip, juntament amb el treball cooperatiu i tenir objectius comuns.

El nostre company formador Cesc Aromir ha acompanyat els i les participants de Barcelona Activa, en la seva majoria personal de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona, a adquirir eines i recursos de foment del treball en equip. El recorregut els ha permès familiaritzar-se amb algunes dinàmiques de treball i amb habilitats de comunicació efectiva i assertiva, gestió emocional, gestió del temps i del canvi.

Observar la importància i presència dels diferents rols i lideratges dins l’equip, establir objectius SMART (sigles de l’anglès: específics, mesurables, assolibles, realistes i definits en el temps) i planificar-los han estat altres objectius del curs, que s’han assolit a partir de la reflexió i presa de consciència de l’estat emocional, així com de reconèixer habilitats i talents.

Entrenar les soft skills: més autoconfiança i motivació personal

El curs, que s’ha realitzat de forma virtual amb una durada de 40 hores, “ha permès treballar de forma individual i col·lectiva. Han estat molt valorats els espais dedicats a compartir inquietuds, dubtes i experiències pròpies amb la resta del grup, així com els jocs i dinàmiques orientades a les habilitats comunicatives i la creativitat. Hem compartit i fet ús de recursos i formats diversos”.

“La formació i la seva orientació vivencial han servit per donar-se un espai d’autoconeixement i autoreflexió, acompanyant les participants a que emergeixi la seva pròpia saviesa, a més de donar-los eines pràctiques específiques”, comenta el formador Quim Chico, dinamitzador d’un dels cursos que ha comptat amb la participació de treballadores de diferents ajuntaments del Baix Llobregat: Sant Feliu, Begues, Molins de Rei i Sant Esteve Sesrovires. Malgrat que no es coneixien entre si “han acabat formant un equip cohesionat en què han posat en valor totes les habilitats treballades a les diferents sessions”.

En Cesc, per la seva banda, també destaca que “hi ha hagut una bona participació i han mostrat satisfacció amb els aprenentatges i l’experiència, amb ganes de més. El contingut els ha estat útil, d’aplicació pràctica i quotidiana i els ajudarà en el dia a dia.”

Ens satisfà molt constatar que, en els cursos que hem impartit, el procés formatiu ha permès augmentar el nivell d’autoconfiança i la motivació personal de les persones participants, a qui agraïm la confiança i entrega.

Si vols conèixer més sobre la nostra feina orientada al desenvolupament competencial amb organitzacions i centres educatius consulta els següents enllaços:


Posa’t en contacte amb nosaltres si tu també vols potenciar i motivar el teu equip amb el desenvolupament i treball de les soft skills. O bé consulta la nostra oferta formativa per a empreses i organitzacions, així com les activitats outdoor i de team building (online i presencial).


Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí
i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

2 replies »

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *