competències

Assessorament laboral per a persones refugiades del conflicte a Ucraïna

CAST

Arran del conflicte a Ucraïna i l’arribada de persones refugiades a Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa diferents serveis municipals d’informació i d’assessorament laboral a través de Barcelona Activa, l’agència de desenvolupament econòmic de la ciutat amb qui El despertador treballem en aliança des de fa anys.

 

Per tal de vehicular totes les prestacions a l’abast, s’ha estrenat una pàgina web  amb tota la informació relacionada amb ofertes de feina a la ciutat i sessions informatives sobre els serveis i programes de suport de Barcelona Activa. Tot plegat, amb l’objectiu de facilitar la incorporació de les persones refugiades al mercat laboral.

 

Càpsules formatives per conèixer el mercat de treball

De nou, Barcelona Activa ha confiat en la nostra expertesa en matèria d’orientació per dissenyar i impartir un d’aquests serveis: les càpsules formatives, formacions de curta durada per conèixer el mercat laboral a Barcelona i facilitar la inserció a la ciutat.

Aquestes sessions es desenvolupen setmanalment des del mes de maig de 2022, i estan facilitades per dues formadores natives ucraïneses (un requisit indispensable per millorar l’acompanyament en situacions d’urgència com la que ens trobem actualment), Kateryna Bondar i Lyudmyla Bondar, amb l’assessorament constant dels nostres companys Jordi Esqué i Anna Soriano, responsables de l’àrea d’Orientació Laboral.

La gent que ve a Barcelona Activa té, majoritàriament, l’objectiu de trobar feina en temps rècord. Són persones molt qualificades, però el seu principal problema és el domini de l’idioma, el castellà i/o català. També necessiten adaptar el seu currículum als estàndards del país.

Kateryna i Lyudmyla Bondar

 

El projecte està liderat per Barcelona Activa i El Despertador imparteix les càpsules formatives presencials. Fins ara, hi han participat més de xxx persones,  una mitjana d’assistència per sessió de XX persones.

 

Les càpsules que estem impartint són:

 

Mercat de treball i entorn:

En aquestes sessions, analitzem aquells sectors on hi ha més oferta al nostre territori. De quins sectors parlem? Quina formació es requereix? Quins rangs salarials s’ofereixen? També donem a conèixer els elements que afecten la 4ª revolució industrial, i com ens condicionen en les noves ocupacions i totes les oportunitats que poden sorgir. A més, fem un viatge per la 5ª revolució industrial i la revolució verda. Cada dia sorgeixen noves ocupacions.

Currículum i entrevista de feina:

Aquests tallers són un un primer contacte sobre la finalitat i la utilitat del CV i la carta de presentació (cover letter). Identifiquem, entre els diferents models de CV, quin és el més adequat per al nostre perfil i descobrim com fer més atractives les nostres eines de presentació per poder arribar a les següents fases del procés de selecció. Ens preparem l’entrevista per oferir el millor de nosaltres, així com conèixer els principals aspectes a tenir en compte i el tipus d’entrevista que ens podem trobar. Compartim què és el que més es valora a l’hora de seleccionar un/a candidat/a envers un/a altre. Coneixem quines són les preguntes que més es fan i els principals aspectes clau, i com tancar l’entrevista.

Canals de recerca de feina:

Saps per on moure’t per trobar feina? coneixes les vies més eficaces en el teu sector professional? Descobreix les característiques dels diversos canals visibles i/o ocults de recerca de feina i troba els més adients per a tu.

Plataforma Empresa i Ocupació

En aquesta activitat descobrim la plataforma per accedir a tots els recursos per al procés de recerca de feina que ofereix Barcelona Activa. A través d’aquest portal, es pot accedir a tota l’oferta formativa, els recursos documentals, tests i altra informació indispensable, així com entrar a l’espai personal d’ofertes de treball i de gestió de les candidatures.

 

Pensem que les persones participants estan molt contentes de trobar suport a un país desconegut. Tenen moltes preguntes sempre, però intentem donar resposta a totes les seves inquietuds. Pel que fa a nosaltres, les formadores,  també n’estem molt satisfetes. L’experiència és molt positiva, ja que podem, almenys, ajudar d’alguna manera a les persones refugiades d’Ucraïna que estan arribant a Barcelona. Tot i que només és una gota d’aigua enmig d’un oceà, sí que podem ajudar-les a adaptar-se a la vida d’aquí i a trobar feina, que ja és molt.

Kateryna i Lyudmyla Bondar


Recursos sobre orientació laboral i vocacional:

Descobreix altres experiències sobre orientació laboral i vocacional:


Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *