a la feina

‘Baix Empordà, Dona i Terra’. Llaurant un futur en femení al sector agroalimentari

CAST

Baix Empordà, Dona i Terra és un projecte impulsat pel Consell Comarcal del Baix Empordà per tal de potenciar l’activitat agroalimentària de la comarca i fer valer el paper de la dona en aquest sector.

El despertador hi participa oferint formacions que ajudin les participants a potenciar l’autolideratge i el desenvolupament competencial perquè agafin el timó del seu projecte professional propi.

Baix Empordà, Dona i Terra és un projecte impulsat pel Consell Comarcal del Baix Empordà per tal de potenciar l’activitat agroalimentària de la comarca i fer valer el paper de la dona en aquest sector. Es tracta d’un programa emmarcat en els eixos de l’emprenedoria, la capacitació i el foment de l’ocupació, i que forma part dels Projectes Singulars de Desenvolupament Econòmic Local, subvencionat per la Diputació de Girona.

La iniciativa neix com a resposta a una problemàtica històrica: les grans desigualtats de gènere que existeixen al sector agroalimentari, un àmbit que actualment es troba en recessió pel que fa a l’ocupabilitat malgrat la forta vinculació amb el principal motor econòmic de la comarca, que és el turisme. D’aquesta manera, s’intenta assolir un triple objectiu: empoderar les dones actives del sector, millorar l’ocupabilitat de les que cerquen feina i facilitar l’emprenedoria femenina.

I com ho fa? D’una banda, pretén reconèixer, visibilitzar i oferir suport a la consolidació empresarial de les dones que ja treballen al sector. De l’altra, per a les es troben situació d’atur, el projecte els ofereix eines de capacitació perquè trobin feina o bé perquè desenvolupin projectes emprenedors en el sector agroalimentari.

 

De la llavor al fruit. Fem créixer el nostre potencial

Des del mes de setembre de 2022, El despertador participa al projecte oferint formacions que ajudin les participants a potenciar l’autolideratge i el desenvolupament competencial perquè agafin el timó del seu projecte professional propi.

A través de la metàfora del cicle de vida vegetal (llavor, planta, arbre, flor i fruit) les acompanyem en un viatge que travessa diferents etapes: des de la connexió amb la il·lusió d’accionar fins a l’assoliment del pla d’acció a mida per emprendre. En aquest viatge compartit anem assolint diferents objectius:

 •  Fomentar l’autonomia i el compromís en el propi projecte professional.
 • Incrementar l’autoconfiança i l’actitud emprenedora, identificant els recursos personals i professionals.
 • Impulsar l’autolideratge com a competència per superar el sostre de vidre i trobar l’equilibri entre els diferents rols que com a dones tenim.
 • Qüestionar els estereotips de gènere que poden coartar el propi desenvolupament competencial.
 • Proporcionar eines d’autocura (físiques, emocionals, racionals i espirituals) per avançar en el camí de manera saludable i energètica.
 • Canviar el canal de comunicació intern/extern per poder oferir el millor i guanyar en oportunitats.
 • Fomentar la creativitat com a recurs a l’hora de plantejar-se un camí professional i resoldre els possibles imprevistos que es puguin trobar.
 • Despertar les ganes d’aprendre i seguir millorant des del gaudi
 • Prendre consciència del propis valors que són el fonament del sentit del projecte personal i professional.
 • Crear una xarxa col·laborativa i de suport entre totes les dones del grup. Crear espais de creixement i confiança per a les dones emprenedores.
 • Facilitar eines i recursos per desenvolupar la millora competencial en aquelles àrees de l’emprenedoria on les dones considerin que volen millorar.

Per tal de fer una proposta el màxim de flexible i adaptable a les casuístiques de les dones que hi participen, la proposta formativa inclou diferents modalitats complementàries que permeten crear un viatge compartit i complert. Així doncs, es combinen sessions grupals, sessions individuals de coaching (per acompanyar individualment cada pla d’acció de les participants), una activitat ‘outdoor’ en clau de benestar emocional per compartir un moment de connexió amb la natura, i, per últim, un cercle de dones virtual, un espai virtual per continuar compartint més enllà de les sessions.

 

Sessions:

1. Punt de partida. Els preparatius. Identificant la meva llavor. 

Punt de partida. El recorregut personal fins ara: on son i cap a on volen dirigir-se?  En aquesta sessió, les participants connecten amb el somni, la il·lusió i els valors que ho sustenten, alhora que creen vincle, fan equip!

 2. Els  meu capital competencial. Identificar competències personals i professionals. Definir el meu objectiu professional

En aquest punt, s’identifiquen els propis cercles de poder i d’influència, potenciant la proactivitat en les accions. A la vegada, posen atenció a tots els nostres punt forts com a professionals i identifiquen les zones de millorar per definir el pla d’acció de desenvolupament competencial.

3. Revisar el terreny. Gestionar les pors i creences limitadores

Creix la il·lusió però també creix la por, ja que s’endinsen en zona incerta. La sessió s’enfoca cap al reconeixement de les emocions, com estan interrelacionades amb els pensaments i el cos, buscant la coherència entre allò que es pensa, se sent i es fa.

4. Creant xarxa. Establir relacions de confiança amb l’entorn

És important cuidar l’equip i la comunicació, ja que són els intangibles que les faran sentir-se acompanyades en aquest repte. Analitzen els estils de lideratge, la pròpia veu.  Connecten amb el propi lideratge transformador a través també de la dansa amb l’altre/a.

5. Gestionar l’equip i les relacions interpersonals

A l’hora de fer un viatge és molt important triar bé els/les acompanyants, saber identificar qui del seu entorn fa un paper d’aliat i qui de boicotejador, els dos rols faran la seva funció. Crear sinergies amb el seu entorn pot ser un gran impuls en moment difícils;  juntes poden arribar més lluny.

6. El meu projecte professional / personal

En aquesta última sessió, cada participant té el seu espai per presentar el seu projecte a través d’un pòster i quin serà el seu pla d’acció a partir d’ara. Revisen tot l’equipatge i el viatge viscut plegades. Es realitzarà també l’avaluació final.

Vols saber què en pensen les participants?

 • El passat 18/10/2022,  TV3  va emetre aquesta peça sobre el projecte i l’activitat ‘outdoor’ amb les participants al TN Migdia:
 • Vídeo resum que ha realitzat el Servei de Promoció Econòmica del Baix Empordà sobre el projecte:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *