amb mi

La vida de l’hort, l’hort de la vida (per Joan Muñoz)

CAST

Ahir transplantant plantes a l’hort i organitzant la manera de fixar-les em vaig adonar de les similituds entre la vida de l’hort i la meva… i em sembla fascinant. La planta, com l’ésser humà, neix d’una llavor que pot arribar a donar un fruit únic i ple de propietats que el fan especial o no, depenent de les circumstàncies que l’envolten durant el seu creixement.

A l’hort, com a la vida, hi ha moltes variables per al bon desenvolupament de la planta: des del tipus de terra on se sembra (pot ser originària o no), la temperatura i el que anomenem associació favorable entre cultius.

Em vull centrar en l’associació favorable perquè em sembla que és com el que ens passa a la vida.

Una de les pitjors associacions es produeix entre plantes que són de la mateixa família, ja que aquestes necessiten absorbir els mateixos nutrients de la terra. Si volen créixer en una mateixa parcel·la acaben debilitant-se mútuament. Per tant, a l’hort, has de combinar en una parcel·la diferents famílies de plantes ja que aquestes s’afavoriran clarament i es protegiran.

A mi m’ha succeït el mateix a la vida, les persones amb més similituds amb mi no sempre han estat les millors per al meu creixement. Al contrari, són les que més m’han debilitat i menys han deixat fer créixer els meus fruits. Simplement perquè no ens hem aportat res de diferent.

        

Com demostra la natura, en la diversitat hi ha el millor creixement i a partir d’aquí podem desenvolupar el nostre millor fruit per regalar.

En l’associació favorable trobem plantes que protegeixen altres de possibles plagues només pel fet d’estar ben a prop! Així que hem de saber triar bé quines són o no bones companyes de creixement.
Igualment, com a l’hort, aniran apareixent males herbes que, si no arrenquem del nostre costat a temps, ens aniran absorbint l’energia.

Basant-me en la meva experiència, si som capaços de fer tot això, malgrat que sigui dolorós en alguns casos, podrem créixer de manera saludable i donar un fruit meravellós!

La meva sort, a diferència de les plantes, és que al tenir un cicle 100 vegades més llarg he pogut començar a rectificar aquest creixement abans de morir; i encara sóc a temps de continuar equivocant-me!

Però sí que sé que aniré detectant les persones amb qui faig bona associació i acabaré oferint tota la riquesa i el millor de mi al món.

 

.

Un article de Joan Muñoz,
en ple procés de creixement i canvi personal,
participant d’alguns cursos d’El despertador

.


icona-llapisTambé et poden interessar les següents propostes:

Història d’una dona qualsevol en el seu procés de descoberta, per Anna Soriano
Canviar de test, per Anna Soriano
Apostar per mi; el primer pas de les mil milles, per Mireia Cebrián
Per començar… escollir parella, per Anna Soriano
Vidas inventadas, por Jordi Muñoz
Maratones: … 2014, 2015, 2016, 2017, por Jordi Muñoz
. La trencadissa, per Anna Soriano
La condemna de la motxilla (per Jordi Esqué)
Coaching: una manera de vivir los cambios (por Mauro Cavaller y Jordi Muñoz)

Activitats relacionades:

Coaching en grup: el camí apassionant de la vida
Kit de gestió emocional en temps de canvi

 


butlleti_el despertador2Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador
subscriu-te al butlletí i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *