CAST
Escolta la BSO d’aquesta guia
“Ningú no es banya en el mateix riu dues vegades perquè tot canvia al riu i al que s’hi banya”
Heràclit, filòsof presocràtic
Molt s’ha escrit i seguirem escrivint sobre el canvi. Quelcom inherent a la nostra espècie, en la nostra essència. És l’únic que roman, vulguem o no: “panta rei” (tot flueix) deia Heràclit fa tan sols 2600 anys.
Som canvi, el respirem a les nostres cèl·lules i organisme, i ens envolta i fins tot, per moments, amenaça. Llavors què és el que fa que ens costin tant els canvis? Estem preparades i preparats per a la supervivència, però no per a l’acceptació del canvi.
En altres oportunitats ja hem reflexionat sobre les diferents fases del canvi. Avui, si em permets, m’agradaria agafar-me la llicència de disseccionar 3 dimensions de la seva anatomia que, al seu torn, podem relacionar amb 3 temps diferents de la nostra vivència del canvi.
Perquè som un engranatge de 3 eixos. Paul McLean, de la Universitat de Califòrnia, parla de 3 sistemes cerebrals: el racional, l’emocional i el reptilià. Ment, emoció i cos operant a l’uníson, independentment o interdependent, en funció de quant els atenem, escoltem, permetem un espai i interconnectem. Un mecanisme complex que quan encaixem ens permet fer meravelles i transformar-nos.
Per això em sembla que val la pena aturar-nos un moment per apropar-nos a cadascuna de les seves dimensions, comprendre com conversen amb el canvi, i puguis decidir com vols avançar en elles. Per tot plegat t’hem preparat un recorregut interactiu i vivencial, que desitjo que sigui amè, útil i significatiu.
Perquè el canvi ens sobrevé, ens espera a cada cantonada. No podem triar quan o com apareix a la nostra vida, però sí com ho vivim. En funció d’això, de com ens adaptem, l’integrem i fins i tot juguem, podem deixar de ser víctimes arrasades/arrossegades per ser agents de canvi en permanent transformació. Perquè o ho vivim en 3D o no ens transformem…
“Quan ja no som capaces y capaços de canviar una situació, ens enfrontem al repte de canviar-nos a nosaltres” Viktor Frankl, neuròleg i psiquiatre
Escrit per Jordi Muñoz,
coach, recreador personal i musicoterapeuta,
fundador i co-director d’El despertador
i de l’Institut Ecología Emocional España
Descarrega’t aquí la guia sencera: “Anatomia del canvi. El canvi en 3D”
Escolta el podcast especial sobre: “Nos preguntamos _ ¿Cómo puedo gestionar el cambio?”
Continguts relacionats:
Soriano, A. (2020). El despertador. Las fases del cambio: Nuestro viaje del héroe/heroína particular.
Jericó, P. (2014) TEDxGranVia . Cómo afrontar los cambios.
Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.
Categories: Articles, Canvi / Incertesa, Uncategorized @ca