Articles

Anatomia del canvi. El canvi en 3D. Intro

CAST
Escolta la BSO d’aquesta guia

Il·lustració de Marta Castro

“Ningú no es banya en el mateix riu dues vegades perquè tot canvia al riu i al que s’hi banya”
Heràclit, filòsof presocràtic

Molt s’ha escrit i seguirem escrivint sobre el canvi. Quelcom inherent a la nostra espècie, en la nostra essència. És l’únic que roman, vulguem o no: “panta rei” (tot flueix) deia Heràclit fa tan sols 2600 anys.

Som canvi, el respirem a les nostres cèl·lules i organisme, i ens envolta i fins tot, per moments, amenaça. Llavors què és el que fa que ens costin tant els canvis? Estem preparades i preparats per a la supervivència, però no per a l’acceptació del canvi.

En altres oportunitats ja hem reflexionat sobre les diferents fases del canvi. Avui, si em permets, m’agradaria agafar-me la llicència de disseccionar 3 dimensions de la seva anatomia que, al seu torn, podem relacionar amb 3 temps diferents de la nostra vivència del canvi.

Perquè som un engranatge de 3 eixos. Paul McLean, de la Universitat de Califòrnia, parla de 3 sistemes cerebrals: el racional, l’emocional i el reptilià. Ment, emoció i cos operant a l’uníson, independentment o interdependent, en funció de quant els atenem, escoltem, permetem un espai i interconnectem. Un mecanisme complex que quan encaixem ens permet fer meravelles i transformar-nos.

Per això em sembla que val la pena aturar-nos un moment per apropar-nos a cadascuna de les seves dimensions, comprendre com conversen amb el canvi, i puguis decidir com vols avançar en elles. Per tot plegat t’hem preparat un recorregut interactiu i vivencial, que desitjo que sigui amè, útil i significatiu.

Perquè el canvi ens sobrevé, ens espera a cada cantonada. No podem triar quan o com apareix a la nostra vida, però sí com ho vivim. En funció d’això, de com ens adaptem, l’integrem i fins i tot juguem, podem deixar de ser víctimes arrasades/arrossegades per ser agents de canvi en permanent transformació. Perquè o ho vivim en 3D o no ens transformem…

Tu esculls per on començar…

PENSAR EL CANVI

SENTIR EL CANVI

VIURE EL CANVI

“Quan ja no som capaces y capaços de canviar una situació, ens enfrontem al repte de canviar-nos a nosaltres” Viktor Frankl, neuròleg i psiquiatre


Escrit per Jordi Muñoz,
coach, recreador personal i musicoterapeuta,
fundador i co-director d’El despertador
i de l’Institut Ecología Emocional España


Descarrega’t aquí la guia sencera: “Anatomia del canvi. El canvi en 3D”
Escolta el podcast especial sobre: “Nos preguntamos _ ¿Cómo puedo gestionar el cambio?”


Continguts relacionats:

Soriano, A. (2020). El despertador. Las fases del cambio: Nuestro viaje del héroe/heroína particular.
Jericó, P. (2014) TEDxGranVia . Cómo afrontar los cambios.
Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí i rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *