a la feina

Reorganitzant-nos. L’equip, al centre!

CAST

Millorar l’atenció a les persones usuàries d’un servei, ja sigui públic o privat, no és només un valor afegit, sinó un factor cabdal per optimitzar l’efectivitat i la qualitat d’una organització responsable.

En aquest sentit, és essencial començar prenent el pols a la fortalesa de l’equip per poder, després, introduir els canvis al model vigent. Dit d’una altra manera, per transformar un sistema organitzatiu primer és necessari apoderar els i les professionals que l’integren.

Així, incentivar l’automotivació i afavorir el lideratge col·laboratiu (que totes les persones que integren el servei se sentin coresponsables dels resultats, des dels/les caps fins al personal tècnic i administratiu) són dos ingredients bàsics per aconseguir una gestió professionalitzada que, en última instància, afavorirà l‘eficiència de l’atenció i la satisfacció de les persones usuàries.

 

Construint el nou Departament de Servei del Parc Públic de l’IMHAB

L’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB) és una de les organitzacions que ha decidit afrontar el repte de la reorganització interna basada també en el lideratge transformacional i la cohesió de l’equip. En concret, l’ens públic vol canviar l’estructura funcional del Departament de Servei del Parc Públic tot implementant un nou model de la gestió de les seves competències enfocat a l’atenció de les persones usuàries. La fita és doble: implica, d’una banda, l’alineació de tots els serveis per donar resposta a les necessitats i expectatives de les persones usuàries, i de l’altra, la reconnexió de l’equip amb l’organització.

Des del juliol de 2021, l’equip d’El despertador, de la mà de Maricel Ruiz i amb el suport d’Anna Soriano, Isabel Cordón i Quim Chico, acompanyem l’IMHAB en l’assoliment d’aquest canvi. Amb una mirada creativa, i sempre des de la responsabilitat i la implicació, hem creat un itinerari a mida amb processos orientats a les persones usuàries, amb un treball transversal i polivalent per part totes les persones implicades i compartint informació per agilitzar la manera de funcionar i optimitzar-la.

D’altra banda, cerquem implicar l’equip a través de la creació d’un espai d’aprenentatge, cooperació i reflexió compartit, on treballem de manera específica l’autolideratge i l’automotivació, i el treball en equip. Fem servir casos concrets, tenint en compte cada àrea de treball i les seves relacions, funcions i tasques.

Itinerari formatiu: de la identificació de rols a l’apoderament de l’equip

La ruta que hem dissenyat comprèn 4 fases, dues de les quals ja estan executades i la resta, en procés de realització.

  Fase 1: Identificació del lloc de treball

L’inici del recorregut ha estat l’assignació de les funcions i les tasques dels diferents llocs de treball, tant de l’equip tècnic com del personal administratiu. Aquesta fase passa per la identificació dels requisits competencials necessaris per a cada lloc, així com pel seguiment i la valoració de la metodologia emprada. En aquest punt les sessions s’han realitzat en grups col·laboratius. Les persones participants exposen les seves idees en funció de les seves experiències, i a partir d’aquesta informació es treballa amb mapes mentals i diagrames de funcions. S’ha creat un espai on es comparteixen dubtes i informacions rellevants, ja siguin de caire més tècnic com d’estructura per tal de cocrear un sistema i mètode de treball àgil.

  Fase 2: Junts i juntes arribarem més lluny

Maricel Ruiz i Quim Chico, coachs i formadors/es, a la sessió de team building

Aquesta fase, també completada, és una sessió de team building amb tot el departament de servei del Parc Públic. Es fomenta l’aliança en un ambient distès i s’aconsegueix millorar les relacions entre el personal, creant confiança, implicació, i cohesió grupal. Es tracta d’un espai de trobada per comparar la vivència de la situació actual i reforçar el sentiment de pertinença.

  Fase 3: Lideratge col·laboratiu

La tercera fase, en procés d’execució, està dirigida als i les caps que lideren aquest procés. El seu càrrec comporta l’adaptació constant a l’ambient extern i a les necessitats internes de les persones del seu equip. Els canvis que es troben impliquen seguiment i acompanyament. Per això els oferim un espai de mentoria per a facilitar l’acompanyament en el procés de canvi i fomentar l’autoconfiança en el lideratge.

Aspectes com la confiança, la implicació, la comunicació, el propòsit, i el reconeixement són clau perquè l’equip aconsegueixi arribar a l’eficiència professional.

Els objectius que treballem són:

  • Inspirar a les persones de l’equip per aconseguir la seva millor versió.
  • Identificar l’estil de lideratge: Des d’on liderem? Comunicació, escolta i acompanyament
  • Analitzar el capital competencial de l’equip.
  • Facilitar el pla d’acollida al personal de nova incorporació.

La nostra proposta combina sessions de grup i sessions individuals .

   Fase 4: Formació de competències transversals

L’objectiu de l’última etapa de l’itinerari és cohesionar i reforçar els vincles per fer créixer la motivació. Per aconseguir-ho, cal connectar amb el lideratge tan individual com d’equip, un aspecte que resulta de potenciar la creativitat i d’incorporar el talent i el compromís personal com a prioritari. Aquest és el motiu pel qual aquest sistema incorpora com a aspectes cabdals la comunicació, l’empatia i la intel·ligència emocional.

Es proposa un abordatge de quatre sessions per treballar:

  • El sentit i el compromís cap al servei públic.
  • L’autolideratge.
  • La comunicació: claredat i amabilitat.
  • L’equip de treball i la cocreació.

Si vols conèixer més sobre la nostra feina orientada al desenvolupament competencial, l’autolideratge i la cohesió de l’equip amb organitzacions i centres educatius consulta els següents enllaços:


Posa’t en contacte amb nosaltres si tu també vols potenciar i motivar el teu equip amb el desenvolupament i treball de les soft skills. O bé consulta la nostra oferta formativa per a empreses i organitzacions, així com les activitats outdoor i de team building (online i presencial).


Si vols estar al dia de l’actualitat d’El despertador subscriu-te al butlletí i
rebràs les novetats de cada mes al teu correu electrònic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *