a casa

Com puc relacionar-me millor?

CAST
ocells que volen

Les relacions formen part del nostre caminar. En el nostre espai personal, a casa, a la feina, amb la parella, amb els amics… sempre estem interactuant amb altres, tant sigui en relacions properes i íntimes, com abundants i sorolloses.

És la dansa en el trobar-se, entre el jo i el tu, dir i escoltar, conversar amb un ritme en què em senti a gust i convidi a l’altre també a donar el millor de si mateix el que fa que una relació sigui més o menys rica.

El fet és que sempre som amb els altres i  aquesta riquesa hi és en tots els aspectes: en l’aprenentatge, l’alegria i la passió, però també en les pors, l’estrès i les frustracions.

Les emocions estan, per tant, molt presents en les nostres relacions. Al llarg de la vida ens trobem en “esdeveniments vitals” de diferents colors i magnituds. Alguns ens agraden, d’altres no i d’altres poden arribar a ser molt dolorosos. Les emocions que apareixen en els ”esdeveniments vitals” no desitjats tampoc són agradables de sentir (ràbia, por, tristesa,…). Què fem amb tot això?

Reaccionem o responem?

La inèrcia ens duu a reaccionar. Si reaccionem, els nostres pensaments seran limitadors i les nostres accions destructives. La ràbia es convertirà en accions agressives, la por ens farà fugir o defensar-nos amb les ungles i, finalment, ens enganxarem tant a la tristesa que no hi haurà manera de deixar-la anar. Ens sentirem amb poca energia i la que tindrem estarà contaminada i bruta. El clima estarà enrarit i serà poc sa. La mala gestió de les emocions ens “enverina” a nosaltres mateixos i de retruc al altres i al món. D’altra banda, la reacció no ens permet solucionar el problema, al contrari, el va retroalimentant, fent que aquest cada cop sigui més gran i més difícil de desfer.

Què passaria si en lloc de reaccionar ens proposéssim respondre? És a dir: fer una parada al remolí de reaccions on estem immersos i observar-nos des de certa distància. Què no estic acceptant de mi? Adonar-nos de la font que ens ha provocat la pertorbació, fer-nos un escàner emocional i triar quina volem que sigui la nostra actitud davant d’això. Descriure quina és la millor manera d’afrontar-ho per poder desencallar-ho i fer accions conscients.

La ràbia, la por i la tristesa hi segueixen sent, però enlloc de deixar-nos emportar per les emocions, prenem nota i fem alquímia amb elles. De l’energia que ens dóna la ràbia aprenem a posar límits i l’utilitzem per fer accions creatives. Ens enfrontem a la por en petites porcions (partim els pastís de la por a trossets i anem agafant-los d’un en un). Ens permetem sentir la tristesa, no busquem distraccions per despistar-la… la sentim i la deixem anar, transcendim d’ella.

Si comencem a respondre, el nivell d’energia automàticament augmenta, tenim més energia i aquesta comença a ser neta, estem generant una energia transformadora que ens permetrà facilitar el canvi. El clima, a la vegada, es torna més saludable (ja no escopim verí), és més relaxat i més propici per poder arribar a trobar noves solucions. Solucions que des de la reactivitat són impossibles de veure, perquè estem totalment enganxats al problema. D’aquesta manera connectem amb la persona creativa, amorosa, pacífica i autodependent que portem dins nostre, i també amb el nostre propòsit. Què vull: tenir raó o viure millor?

I així, malgrat sovint, és fàcil deixar-se emportar per la inèrcia, si poc a poc comencem a fer-nos observadors de nosaltres mateixos i comencem a buscar com respondre davant els ”esdeveniments vitals”, de mica en mica, anirem traçant una nova manera de viure les emocions en les relacions i com més l’alimentem més força anirà prenent en nosaltres.

.

 Podcast

Et convidem a escoltar aquest podcast i descobrir algunes de les claus per relacionar-nos millor a través dels testimonis de Míriam Martí, Joan Muñoz, Quim Chico, Eva Sánchez-Paniagua, Julià Arcau i Maricel Ruiz:

Anar a la descàrrega

 Vídeo

.
Una conversa sobre les emocions amb Anna Soriano,
psicòloga i experta en Ecologia Emocional,
i Jordi Muñoz, coach i musicoterapeuta (veure el vídeo).

icona-training
TALLERS O PROPOSTES:

En veu femenina
En parella: quan les dues taronges senceres es troben
Estratègies per millorar les relacions laborals
Kit de gestió emocional en temps de canvi
El teu minut de glòria
L’apassionant món de la parella

Articles relacionats

Aquesta sóc jo. Traient-nos la disfressa de superwoman
al Centre d’Informació i Orientació per a la Dona (Ajuntament Sant Adrià de Besòs)
Noves mirades: la forma oblidada de viure en parella
Amores de película: desmontando el mito
Per començar: escollir parella
Vidas inventadas
Enamorarse después de una ruptura

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *